Zilnic apar noi şi noi studii care afirmă că substanţele chimice folosite în produsele cosmetice sunt nocive pentru sănătatea şi frumuseţea noastră.
Prin urmare, am găsit câteva alternative naturiste la produsele folosite în mod frecvent pentru înfrumuseţare:
Uleiul de cocos folosit ca loţiune hidratantă de corp şi ca agent antimătreaţă
Uleiul de cocos conţine acizi graşi cu lanţ mediu, care ajută la hidratarea pielii şi previne uscarea excesivă a scalpului, factor major de risc în apariţia mătreţii. De asemenea, conţine foarte mulţi antioxidanţi, printre care şi vitamina E, recunoscută pentru efectul său antirid.
Henna – vopseaua de păr fără chimicale
Majoritatea vopselurilor de păr conţin amine secundare şi derivaţi de gudron, ceea ce le face foarte periculoase pentru sănătate, unele studii sugerând chiar că pot avea efect cancerigen. Alege pentru părul tău o vopsea din natură, folosită cu mii de ani în urmă – henna.
Aceasta este o plantă care se găseşte frecvent în magazine sub formă de pulbere, iar pentru un efect nutritiv optim şi culoare strălucitoare se poate combina cu ulei de susan sau frunze de curry, suc de sfeclă roşie, suc de lămâie sau ceai.
Masca purifiantă din fructe
Dacă nu ai timp sau resurse să mergi la cabinetul cosmetic pentru o şedinţă de purifiere a tenului, trebuie să ştii că poţi obţine aceleşi rezultate spectaculoase chiar la tine acasă. Este suficient să ai la îndemână un fruct de papaya şi puţin turmeric.
Această combinaţie ajută la eliminarea impurităţilor de pe faţă, te scapă de punctele negre şi previne apariţia petelor. Însă toate fructele au efect detoxifiant la nivelul pielii şi ajută la rehidratare, oferind culoare şi prospeţime tenului.
Aloe vera – ingredientul minune pentru pielea uscată
Cremele destinate tenului uscat sunt, de regulă, pline de aditivi şi compuşi chimic, cum este petroleum-ul, un derivat din petrol care acţionează ca o peliculă, împiedicând astfel eliminarea toxinelor şi aportul de oxygen de care şi pielea are nevoie. Astfel, te poţi trezi la un moment dat că din piele uscată dai în erupţie cutanată şi un aspect tern al chipului.
În schimb, optează pentru cea mai naturală cremă hidratantă din lume – frunza de aloe. Este de ajuns să tai puţin din frunzele cărnoase ale acestei plante, să colectezi gelul care se scurge din ele şi să îl aplici pe locurile cu probleme. Rezultatul va fi o piele hidratată, fresh, care respiră şi emană sănătate.
Lemnul de santal şi usturoiul – remedii eficiente antiacnee
Câte produse de curăţare şi tratare a acneei ai încercat până acum? Fii sinceră! Le-ai luat pe toate la rând în speranţa că unul măcar va avea acel efect miraculos pe care îl promite. Din păcate, toate aceste produse conţin şi chimicale care ne agresează pielea şi în loc să ne ajute să scăpăm de veşnica problmă- acneea, ne agravează şi mai mult problema.
Ajunsă în acest punct, nu ai nimic de pierdut dacă încerci şi terapia naturistă contra acneei, iar cele mai bune arme se pare că sunt usturoiul, cocteil care abundă în antioxidanţi cu afect antibacterian, şi lemnul de santal în combinaţie cu uleiul de migdale, care conferă hidratare, reduce roşeaţa şi inflamarea.
Seminţele de rodie – rujul perfect
Nu sunt puţine studiile care ne atrag atenţia că multe companii de cosmetice folosesc în compoziţia rujurilor plumbul, un metal greu, care ingerat pe perioade lungi poate să ne afecteze grav starea de sănătate. Expunerea la soare, fumatul, deshidratarea şi prea multă cafea, la care putem adăuga şi folosirea rujului, ne pot influenţa culoarea buzelor, şi nu în sensul bun al cuvântului.
Pentru a reveni la culoarea roz, plăcută, a buzelor este recomandat un scrub făcut din seminţe de rodie amestecate cu puţin lapte. Poţi aplica acest amestec în fiecare zi fără niciun fel de reacţie adversă. Poţi amesteca seminţele de rodie cu zahăr şi ulei de măsline iar efectul va fi tot unul spectaculos: buzele îşi recapătă culoare roşie naturală, sunt mai pline şi au aspect îngrijit.
Fie că îţi doreşti o cremă pentru luminozitatea tenului, o vopsea de păr pentru o culoare strălucitoare, o loţiune de corp care să-ţi menţină hidratarea sau un şampon pentru un scalp sănătos, reţine că există întotdeauna varianta naturală la toate produsele cosmetice pline de substanţe nocive.