Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca traim intr-o lume din ce in ce mai poluata, iar stresul, mancarea artificiala si lipsa odihnei fac adevarate ravagii. Surprinzator sau nu, pielea, cel mai mare organ al nostru, „este prima linie” de aparare in fata celor mai diverse agresiuni. De la razele ultraviolete ale soarelui la E-urile ingerate zilnic, pielea are de lucru in a filtra si respinge toata gama de pericole care ne inconjoara, inclusiv virusurile si bacteriile. Printre secretele medicinei naturiste, se numara o serie de retete ce contribuie la mentinerea sanatatii si imbunatatesc aspectul pielii. Lipsite de risc si testate de-a lungul timpului, unele dintre ele fac adevarate miracole cand vine vorba despre protectia si ingrijirea pielii. Pentru ca vorba proverbului „Pielea este mai aproape decat camasa” solutiile naturiste au devenit un „must“ pentru oricine doreste o piele catifelata si stralucitoare!
Cele trei viziuni traditionale
In medicina medievala europeana, problemele pielii erau asociate cu infectii, dezechilibre hormonale, slaba circulatie sangvina, alergii, diete gresite si stres. Situatii precum acneea juvenila erau considerate o combinatie a factorilor enumerati. Similar, unele tipuri de eczeme, asociate cu alergii alimentare si exacerbate de stres, erau tratate prin schimbarea dietei. De asemenea, este stiut ca o parte din iritatiile pielii sunt rezultatul direct al slabei circulatii sangvine combinata cu acumularea de toxine. Ierburile curatitoare, cunoscute drept depurative, erau folosite pe scara larga.
Medicina chineza considera ca problemele pielii au de asemenea, origini combinate. O parte sunt asociate cu „raul extern” in general caldura si vant, care produc descuamari si iritatii rosii. Altele sunt blamate de producerea caldurii excesive in sange, deci plante racoritoare cum ar fi Chi Shao Yao, adica banalul bujor, sunt foarte cautate. Atentie! Diagnosticarea corecta este foarte importanta. Traditional, pielea este asociata cu plamanii, epiderma sanatoasa si stralucitoare indica o puternica energie vitala.
Ayurveda indiana vede dezechilibrul umoral drept principalul vinovat in problemele de piele. Petele rosii iritante sunt asociate cu infectiile si rezultante ale excesului de Pitta. Pielea uscata, descuamata face trimitere la o posibila afectiune digestiva nedepistata si este un dezechilibru Vata. In timp ce transpiratia excesiva, petele si culoarea mata a pielii sunt legate de dezechilibrul Kapha in organism.
Miere, ulei de masline, ierburi si… lapte de iapa!
Imparatesele Chinei, ale Persiei, Egiptului si aristocratele Romei antice aveau in comun un singur secret, acela al infatisarii fabuloase, al unui chip care-i subjuga pe regi si extazia multimile. Secretul neobisnuit si foarte scump inca din acele vremuri era laptele de iapa. Mai precis, baile aproape zilnice in lapte de iapa aveau un efect regenerator si protector al pielii neegalat pana in prezent de nici un produs cosmetic. Secretul regal a fost astazi preluat de cele mai exclusiviste spa-uri din lume care ofera unor staruri ca Angelina Jolie, Jane Fonda, Catherine Deneuve sau Tina Turner imbaieri in lapte de iapa. Efectele se vad cu ochiul liber, la fel cum acum peste 2.000 de ani se vedeau la Cleopatra, regina Egiptului!
Mierea este un remediu natural excelent pentru pielea uscata. Direct aplicata pe piele, are un efect vindecator si hidratant. Ajuta la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, stimuleaza regenerarea si cresterea tesutului epitelial. Este un antibacterial redutabil, poate fi aplicata peste rani deschise care apoi se vindeca fara cicatrice. Iaurtul este, de asemenea, folosit la curatarea pielii fiind si un bun hidratant natural. Unele sapunuri si buretii de corp usuca deseori pielea, insa se poate apela la fulgii de orz ce au drept efect curatirea celulelor moarte. Pentru hidratare, se adauga crema de migdale sau gel de aloe vera.
Uleiul de masline presat la rece actioneaza ca un emolient deosebit, ajuta in cazul eczemelor, iritatiilor si mancarimilor. Pentru o piele de invidiat nu se foloseste doar in aplicatii externe. Consumat zilnic in salate, ajuta pielea din interior. Alte plante la fel de benefice pentru piele sunt papadia, menta, musetelul, nalba, fimilica (calendula).
Combate imbatranirea prematura!
Ayurveda descrie imbatranirea pielii drept un efect al agravarii umorii Vata Dosha, devenit de altfel un fenomen natural o data cu trecerea timpului. Batranetea cauzeaza uscarea pielii prin pierderea colagenului. Factori precum stresul, tensiunile mentale, chiar procesele de gandire excesive, somnul si mesele neregulate, alimentele pline de arome artificiale, coloranti si aditivi grabesc degradarea si imbatranirea pielii. Procesul in sine poate fi intarziat vizibil prin vechile metode ayurvedice, care si-au dovedit din plin efectele de-a lungul timpului. Iata cateva dintre ele:
– Masajul facial si corporal inainte de culcare cu ulei de masline, migdale sau nuca de cocos. Indienii folosesc si untul clarifiat, Ghee
– Aplicarea de masti cosmetice din castravete indian
– Pentru eliminarea petelor inestetice se foloseste un amestec din seminte de susan si turmeric
– Tamponari pe tot corpul cu un amestec din lemn de santal si turmeric
– Amestecul din pasta de nucsoara cu apa de izvor actioneaza in special la pastrarea elasticitatii pielii.