Ghid de îndepărtare a părului nedorit – cele mai eficiente, rapide şi nedureroase soluţii

Podoaba capilară... ne oferă încredere şi avem grijă de ea zi de zi pentru a arăta impecabil. Ne iubim părul, dar numai când vorbim despre cel de pe cap. În cazul celorlalte zone ale corpului acoperite de păr, suntem exasperate să găsim metode cât mai durabile, mai rapide şi, eventual, cât mai puţin dureroase.
  • Publicat:
Ghid de îndepărtare a părului nedorit – cele mai eficiente, rapide şi nedureroase soluţii

Podoaba capilară… ne oferă încredere şi avem grijă de ea zi de zi pentru a arăta impecabil. Ne iubim părul, dar numai când vorbim despre cel de pe cap. În cazul celorlalte zone ale corpului acoperite de păr, suntem exasperate să găsim metode cât mai durabile, mai rapide şi, eventual, cât mai puţin dureroase. 

Pentru doamnele cu dare de mână, probabil că subiectul nu este unul de interes, având în vedere că există tratamentul suprem – epilarea cu laser, care le scapă definitiv de părul nedorit din orice zonă a corpului, la preţuri care frizează însă imposibilul pentru acea categorie de femei cu buzunare mai puţin generoase.

Ei bine, despre categoria cea din urmă vom vorbi astăzi. Am întocmit un ghid util de „defrişare” a celor mai problematice zone”

Pentru zona subraţului ai două variante: lama de ras sau crema epilatoare

Atunci când faci duş, lama de ras este cea mai la îndemână soluţie pentru a scăpa de părul indezirabil de la subraţ. Ai grijă înainte să înmoi bine pielea subraţului şi foloseşte un săpun, cremă de ras sau gel de duş-cremă pentru a uşura alunecarea lamei de ras pe suprafaţă şi ai grijă să dai cu lama atât în sensul creşterii firului de păr, cât şi invers sau din lateral, pentru că părul de la subraţ are tendinţa să crească neuniform.

Dacă preferi a doua variantă, trebuie să ştii că substanţele din compoziţia cremelor depilatoare vor înmuia şi arde firul de păr de la suprafaţă, dar ai grijă să nu stai cu ea mai mult decât este indicat pe prospect, pentru că îţi poate crea arsuri. De asemenea, fă-ţi înainte un mic test de sensibilitate pe o porţiune mică de piele, pentru a nu avea surpriza că eşti alergică la acel produs.

Sprâncenele – au nevoie de mâna specialistului

Deşi multe preferăm să ne încredem în estetica pensetei de acasă, cel mai bine ar fi să vizităm salonul cosmeticienei măcar o dată pe an, dacă nu chiar de două ori. 

Menţine forma dată de specialist cu ajutorul pensetei şi nu uita că şi sprâncenele au nevoie de atenţie: masează-le cu ulei de ricin ajutându-te de o dischetă demachiantă sau de un beţişor de urechi. La fel de bine funcţionează şi uleiul de măsline sau gelul de aloe vera. Privirea ta va fi una de invidiat iar sprâncenele îţi vor mulţumi pentru tratamentul regesc.

Mustaţa – cea mai des folosită soluţie este ceara

Spre deosebire de alte părţi ale corpului, părul de pe faţă este mult mai subţire şi poate fi cu uşurinţă îndepărtat cu ajutorul benzilor înguste de ceară. Rezultatul este unul de durată: nu mai ai bătăi de cap 3 până la 6 săptămâni.

Mare grijă însă: nu folosi creme sau cosmetice pe bază de retinol înainte de a aplica ceara, pentru că pot cauza iritaţii. În plus, nu uita ca după epilare să aplici un gel cu aloe vera sau o compresă cu apă rece pentru a îndepărta roşeaţa şi eventualele iritaţii.

Sub nicio formă nu folosi lama de ras pentru a scăpa de mustaţă, pentru că efectul este unul de scurtă durată. Dacă suporţi durerea şi nu ai foarte multe fire de păr de care să scapi, poţi folosi şi penseta.

Zona intimă – epilarea profesională

Şi când spun profesională, nu te speria că ai de alocat un buget extrascump, pentru că există acum o gamă variată de oferte, care mai de care mai avantajoase din partea multor saloane de cosmetică.

Epilarea cu ceară la salonul de cosmetică reprezintă cea mai avantajoasă metodă de a scăpa de părul din zona inghinală, atât din punctul de vedere al preţului, cât şi al rezultatelor. Este probabil mai dureros decât să dai cu lama de ras, însă asta depinde în mare măsură şi de îndemânarea cosmeticienei şi de calitatea produselor folosite în salonul respectiv.

Pentru că firele de păr crescute în zona inghinală sunt destul de groase, rezistente şi greu accesibile, nu este indicat să faci asta singură acasă, pentru că mai mult îţi prelungeşti agonia. Profesionistele ştiu acest lucru, însă e bine să afli şi tu că este complet contraindicat să aplici ceară peste răni, zgârieturi, vase de sânge sparte, varice, aluniţe, eczeme sau arsuri cauzate de soare. Partea bună este că pentru cel puţin o lună nu te vei mai stresa din cauza acestei probleme.

Pentru femeile care nu suportă durerea şi nu îşi permit vizita la salon pentru epilarea profesională, există şi varianta cu lama de ras sau crema depilatoare, însă aceste metode prezintă marele dezavantaj de a oferi rezultate pe termen scurt. Uneori, părul poate creşte încă din ziua în care ai îndepărtat părul, iar în cazurile cele mai bune rezultatele se menţin maximum 3 zile.

Picioarele – tot lama de ras e cea mai bună

Potrivit unui studiu, majoritatea femeilor folosesc lama de ras pentru a scăpa de părul de pe picioare. Nici nu e de mirare, mai ales dacă ne gândim că este o metodă ieftină, rapidă, nedureroasă şi lipsită de riscuri.

Ia aminte totuşi că, pentru a preveni tăieturile şi iritaţiile, trebuie să te razi abia după terminarea duşului, pentru că până atunci apa caldă îţi va înmuia firul de păr şi pielea va fi mult mai pregătită pentru ceea ce urmează.

Foloseşte loţiuni, geluri, creme sau spume speciale pentru ras şi ţine lama în sensul invers creşterii firului de păr. Apoi, ai grijă să aplici un gel răcoritor fără prea mult parfum, pentru a preîntâmpina eventualele iritaţii şi uscarea pielii.

Poţi încerca şi benzile cu ceară, dacă doreşti rezultate pe termen mai lung şi subţierea firului de păr în timp, însă acestea sunt destul de dureroase iar pielea de pe pulpa piciorului este mult mai sensibilă şi greu accesibilă.

Tu hotărăşti până la urmă ce deciziei iei, însă nu mai pleca urechea la ceea ce face vecina, pentru că nu toate suntem la fel iar pielea noastră reacţionează diferit. Cel mai bine e să încerci fiecare metodă şi doar aşa îţi vei da seama care ţi se potriveşte cel mai bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”