Petrecem nenumărate ore răsfoind reviste şi bloguri în căutare de trucuri pentru frumuseţe veşnică şi cheltuim o grămadă de bani pe produse cosmetice care de multe ori nu ne oferă rezultatul dorit. Vrem un ten fără imperfecţiuni, fără urme de riduri sau acnee, dar nu ne dăm seama că obiceiurile zilnice ne cauzează, probabil, cel mai mult rău.
Unii experţi afirmă că până şi produsele pe care le considerăm a fi cele mai bune pot cauza probleme ale tenului.
Aşadar, dacă nici un produs nu îşi mai face efectul şi nici un truc nu mai pare să funcţioneze, ar fi bine să îţi analizezi puţin rutina zilnică, pentru a vedea dacă nu cumva faci câteva greşeli „fatale” unui ten perfect.
Multe persoane consideră că exfolierea este principalul aliat al unui ten luminos şi curat, dar în timp ce punctele negre par a fi o catastrofă, exfolierea în exces poate să fie şi mai dăunătoare. Curăţarea tenului în exces cu ingrediente naturale cum ar fi zahărul, cafeaua sau tărâţele poate să ducă la distrugerea celulelor pielii şi la hiperpigmentarea acesteia. Esteticianul Reneé Rouleau afirmă că ar trebui să îţi exfoliezi tenul şi pielea corpului o dată pe săptămână, şi nu mai des. „Astfel, îţi vei curăţa tenul de imperfecţiuni, dar nu vei risca să îţi produci şi o reacţie adversă.”
Tenul tău nu are probleme în general, dar o dată pe lună te confrunţi cu câteva coşuri care se încăpăţânează să îţi strice ziua şi care te provoacă să faci orice pentru a le înlătura. Şi atunci, pentru a scăpa de ele cât mai repede, alegi primul produs anti-acnee la îndemână şi îl aplici pe întreaga faţă, iar acest lucru este extrem de greşit.
Esteticianul Lisa O’Neill Flanagan afirmă că: „Tratamentul pentru acnee trebuie folosit numai în zonele afectate deoarece poate să îţi usuce extrem de tare tenul şi să cauzeze producţia de sebum în exces, lucru care va produce şi mai multe probleme”.
Ştii pensula absurdă care vine odată cu trusa de machiaj pe care o cumperi? Se pare trebuie să o foloseşti! Degetele tale ar putea să pară mai „convenabile” şi mai uşor de utilizat, dar obiceiul acesta contaminează produsul folosit cu bacteriile de pe degetele tale, iar astfel alergiile nu vor întârzia să apară! Specialiştii recomandă cu tărie folosirea pensulelor speciale pentru machiat şi curăţarea acestora cu atenţie de fiecare dată înainte de utilizare.
Când ajungi acasă după lungă petrecere, abia aştepţi să te arunci în pat, iar demachierea pare o idee extrem de dificilă în acel moment. Dar pentru că ştii cât este de periculos pentru ten să te culci fără demachiere, un şerveţel umed pare a fi soluţia ideală!
Urăsc să-ţi dau eu vestea proastă, dar se pare că şerveţelele umede nu pot să cureţe în totalitate machiajul şi murdăria de pe faţă, astfel că pot să lase în urmă resturi iritante care să îţi „înece” porii. „Da, este mai bine să îţi cureţi tenul cu un şerveţel umed decât să nu îl cureţi deloc, dar este mult mai indicat să te demachiezi riguros, folosind produsele special create pentru acest lucru”.
Majoritatea femeilor sunt „dependente” de creme şi produse cosmetice, astfel că au tendinţa de a cumpăra şi de a folosi mult mai multe decât au cu adevărat nevoie. O cremă pentru acnee, una pentru riduri, una de noapte, una de zi, şi uite aşa se realizează o combinaţie extrem de proastă pentru sănătatea tenului tău.
„Uită de toate aceste tratamente şi nu îţi trata tenul de afecţiuni inexistente”, te sfătuieşte Lisa O’Neill Flanagan, estetician. Conform acesteia, îngrijirea tenului ar trebui să fie formată din doi paşi simpli, şi anume: curăţare şi hidratare!
Acesta pare să fie un mod perfect de a-ţi începe ziua şi de a te simţi mai fresh imediat. Dar medicul dermatolog Jessica Krant, susţine că acest obicei poate să dăuneze tenului tău. „În timp ce dormi, tenul tău se regenerează, îşi reglează nivelul pH-ului şi îşi măreşte producţia de colagen. De ce ai vrea să speli această „muncă” grea?”
Dacă vrei neapărat să te cureţi dimineaţa, alege doar să îţi clăteşti faţa cu puţină apă şi să te hidratezi. Orice alţi paşi sunt complet inutili, ba chiar pot să devină nocivi tenului tău.