Trebuie să recunoaștem că herpesul nu este tocmai cel mai sexy subiect de discuție, dar două treimi din populația adultă, sub 50 de ani, se confruntă cu această problemă și, cum iarna ne bate la ușă, este cazul să vorbim și despre această problemă: ce facem cu herpesul iarna?
Herpesul la buză apare atunci când imunitatea este scăzută și, de cele mai multe ori, el este produs de virusul herpes simplex la care mulți dintre noi suntem expuși încă din copilărie. Se răspândește prin salivă sau contact direct precum sărut, folosirea aceluiași pai sau tacâmuri sau chiar prosoape. Unele peroane nu au niciodată simptome, în timp ce altele se confruntă cu acele erupții roșii în zona gurii.
Nu există un tratament pentru herpes, dar sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a ameliora durerea sau pentru a-i micșora durata și severitatea. Fără niciun tratament, herpesul se vindecă în 7-10 zile, dar el rămâne în organism pentru tot restul vieții fără să producă simptome. Dacă ți se întâmplă des să te confrunți cu această problemă, optează pentru medicamentație antivirală pe care ți-o poate prescrie un medic dermatolog. În general, tratamentul ar trebui să-l începi cu mult timp înainte ca herpesul să apară. Mai exact, din momentul în care începi să simți că buza te mănâncă sau te ustură.
Cel mai bun mod de a preveni herpesul este să eviți să mai împarți lucrurile personale cu alte persoane (balsamul de buze, paiul, băuturile etc.) Dacă deja ai fost infectată cu virusul, evită potențialii declanșatori: expunerea excesivă la soare, stresul, schimbările hormonale și uscarea buzelor din cauza temperaturilor scăzute. De asemenea, încearcă să dormi suficient pentru că lipsa somnului slăbește sistemul imunitar, iar astfel ești mai predispus la boli. Mâncarea picantă poate fi și ea un declanșator, la fel și injectările cosmetice sau peeling-ul chimic.