În urmă cu câteva zile am participat la o sesiune de informare şi educaţie dermatologică dedicată jurnaliştilor şi bloggerilor, prin care dr. Amalia Anghel, a descris câţiva paşi prin care putem avea grijă de pielea noastră în sezonul rece, dar mai ales prin care putem creşte calitatea ei.
“Pentru foarte mulţi dintre noi sezonul rece vine cu schimbări neplăcute ale pielii. Combinaţia între frig, umiditatea atmosferică scăzută, vânt şi încălzirea artificială din interioare cauzează o uscăciune exagerată a pielii, deoarece toţi aceşti factori accelerează pierderea apei din piele. Uscăciunea pielii poate varia de la forme uşoare cu piele ternă, deshidratată şi senzaţie neplăcută de piele care ţine pană la forme severe cu piele fisurată, descuamată, înroşită (eczema) şi senzaţia de mâncărime (prurit)”, spune dr Anghel.
Pe lângă informaţiile de bază oferite, am aflat şi de FotoFinder Adonia, cea mai avansată metodă, din punct de vedere tehnologic, pentru depistarea tenului cu probleme cauzate de frigul de afară. Sistemul combină documentarea profesională pentru tratament cu un instrument sofisticat de scanare a tenului, care conţine o cameră foto controlată de software, prin care medicii pot face rapid şi uşor mai multe fotografii faciale. Astfel, sunt vizualizaţi porii, petele pigmentare, inclusiv arsurile, ridurile, roşeaţa şi leziunile vasculare, dar şi uniformitatea pielii. Rezultatele obţinute sunt comparate cu cele ale unor persoane de aceeaşi vârstă, gen şi cu acelaşi tip de piele.
În perioada rece, există şi recomandări cu caracter general, deroarece ”uscarea pielii este mai pronunţată la nivelul extremităţilor (mâini, gambe, picioare, buze) şi la extremele de vârsta (copii si varstnici)”, explică dr Anghel. Aşadar, o îngrijire corectă a pielii în sezonul rece înseamnă o combinaţie între măsuri de a evita uscarea pielii şi măsuri de hidratare suplimentară a acesteia.
Evitarea duşurilor şi băilor cu apă fierbinte. Chiar dacă băile fierbinţi sunt minunate iarna, apa fierbinte îndepărtează filmul lipidic, hidratant al pielii.
Protejează pielea de frig. Mănuşile, eşarfele, fularele, şosetele groase din fibre naturale nu trebuie să lipsească în sezonul rece. Acestea protejează piele de frig şi o menţin sănătoasă.
Foloseşte un umidificator. Umidificatorul poate fi folosit în case, în special în dormitor, pentru a reface umiditatea din aer şi pentru a preveni uscarea pielii, mai ales că sistemele de încălzire din interioare usucă aerul, grăbind astfel pierderea apei din piele.
Evitaţi alergenii şi substanţele iritative. Materialele iritative, precum lâna şi substanţele chimice ca detergenţii puternici, parfumaţi sau care conţin substanţe antibacteriene, pot accentua uscarea pielii, în special în cazul persoanelor cu dermatită atopică, xerotică sau psoriazis. Iarna putem înlocui aceste produse casnice cu unele mai blânde, pentru piele sensibilă.
Hidratarea. Avem obiceiul ca iarna să bem mai puţină apă şi să optăm pentru băuturile calde precum ciocolata cu lapte, ceaiul sau cafeaua, dar să nu uităm că pielea are nevoie de apă şi din interior. Hidratarea înseamnă şi tratarea pielii, aceasta fiind cea mai bună metodă de a preveni uscarea ei. Alege cu atenţie produse foarte hidratante, de tip ulei în apă (balsam, cremă) şi aplică-le imediat după spălare, pe pielea umedă, pentru a reţine cât mai mult din apă în piele. De asemenea, aplicarea produselor de hidratare înainte de culcare pe zonele foarte uscate (mâini, picioare) se poate face şi prin folosirea de mănuşi şi şosete speciale care să menţină hidratarea. Cremele pe care le alegem trebuie să corespundă întotdeauna necesităţilor zonelor pe care le aplicăm: cremă de mâini, cremă de picioare, produse de hidratare pentru buze. Pentru hidratarea feţei se pot folosi produse spray pe parcursul zilei, de fiecare dată când simţiţi nevoia.
O dietă corespunzătoare. În sezonul rece nu trebuie să lipsească din alimentaţie alimentele bogate în acizi omega-3, grăsimi nesaturate, vitamina E şi antioxidanţi (peşte, nuci, alune, avocado, ulei de cocos şi măsline, seminţe de in).
Evită produsele de îngrijire care pot usca pielea. Rutina de înrgijire a pielii în sezonul rece este diferită faţă de cea din sezonul cald. Tocmai de aceea, produsele folosite trebuie adaptate nevoii pielii. Astfel, iarna trebuie să optăm pentru produse de curăţare sau spălare (săpun, gel de duş, gel de spălare faţă, loţiune tonică) hidratante, fără săpun, fără parfum şi fără acid glicolic sau acid salicilic.
Exfolierea pielii. Exfolierea înseamnă îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, pentru a obţine un aspect fin, mai hidratat şi pentru a ajuta produsele de hidratare să pătrundă mai uşor în piele. Exfolierea se poate face mecanic, cu ajutorul substanţelor abrazive (perii de curăţare, geluri sau creme cu particule abrazive) sau chimic, cu ajutorul produselor de îngrijire (creme, geluri, măşti) care conţin alfa-hidroxi acizi.
Crema de fotoprotecţie. Nu doar în zilele toride de vară trebuie să aplicăm crema de fotoprotecţie, ci şi iarna, când pielea noastră este expusă radiaţiilor ultraviolete şi este indicată utilizarea cremei cu factor de protecţie. SPF 30 în rutina zilnică poate fi suficient, însă la expunerea la zăpadă este nevoie de SPF 50 pentru a evita arsura solară.