Hidratarea pielii – 40 de sfaturi de ţinut minte

Pe timp de iarnă setea se instalează mai greu şi, în plus, efectele deshidratării sunt mai puternice decât ne imaginăm. Frigul, vântul şi variaţiile mari de temperatură contribuie din plin la uscăciunea pielii întregului corp, dar mai ales a feţei şi mâinilor, cu toate consecinţele ei nedorite: riduri, pete, aspect tern, senzaţie de disconfort.
  • Publicat:
Hidratarea pielii - 40 de sfaturi de ţinut minte

Pe timp de iarnă setea se instalează mai greu şi, în plus, efectele deshidratării sunt mai puternice decât ne imaginăm.

Frigul, vântul şi variaţiile mari de temperatură contribuie din plin la uscăciunea pielii întregului corp, dar mai ales a feţei şi mâinilor, cu toate consecinţele ei nedorite: riduri, pete, aspect tern, senzaţie de disconfort.

Pe lângă folosirea intensă a cremelor şi loţiunilor de corp, este esenţială şi hidratarea internă, ce iarna capătă alte valenţe. Iată 40 de sfaturi pentru ca organismul să fie perfect hidratat!

Hidratare internă

1. Iarna, consumă cât mai multe legume şi fructe proaspete. Dacă silueta îţi permite şi faci şi sport, poţi abuza chiar de citrice. Pe lângă un aport uriaş de vitamina C, esenţială pentru piele şi refacerea fibrelor de colagen, 1 kilogram de portocale poate înlocui 1 l de apă şi, în plus au vitamine, minerale şi fibre.

2. Ţine mereu o sticlă proprie de apă la îndemână – pe birou, în maşină, la serviciu, pe noptieră şi chiar în club, din care poţi sorbi din când în când, chiar dacă nu îţi este sete. Ca să fii mai atrasă de sticluţă, strecoară înăuntru câteva feliuţe de lămâie, de lime sau portocală, pentru un gust mai bun.

3. Păstrează pe noptieră un pahar cu apă, astfel ca după trezire să îl poţi consuma integral. Este o metodă de stimulare a diurezei, eliminarea toxinelor, limitează pofta de mâncare şi îţi reduce şi nivelul stresului din organism.

4. Bea câte un pahar de apă eventual carbogazoasă, înainte de fiecare masă. Dioxidul de carbon poate ajuta la digestie. În plus, destinde stomacul, astfel că vei mânca mai puţin şi te vei simţi mai bine. Şi când ţi-e foame poţi bea ceva mai multă apă.

5. Diluează sucurile de fructe, chiar dacă sunt naturale, cu puţină apă minerală carbogazoasă,într-un raport de 1/3 suc şi 2/3 apă. Îţi asiguri astfel o cură de antioxidanţi, consumul de sucuri naturale neîndulcite, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm zilnic – toate sunt plusuri când vine vorba despre frumuseţea pielii, aspecte care să ne preocupe, indiferent de anotimp.

6. Reîntoarce-te la ceaiurile preferate, călduţe, aromate eventual cu zeamă de lămâie sau portocală de minimum 3 ori pe zi.

7. Dacă nu ai reuşit să consumi toate bunătăţile din fructieră, pune apă la fiert şi obţine un compot delicios, fără să mai adaugi zahăr. În schimb, după ce ai stins focul, poţi strecura un baton de vanilie sau să presari puţină scorţisoară!

8. Chiar dacă în restul anului eşti adepta sushi şi miso soup, nu uita că în ţara noastră hidratarea tradiţională de iarnă se face de mii de ani prin ciorbe şi supe, care conţin pe lângă apă, proteine, fibre, minerale şi vitamine cu rol în hidratarea profundă.

9. Nu uita de laptele dulce, de laptele bătut sau iaurtul de băut. Pe lângă hidratare, poţi câştiga vitamine, calciu şi alte minerale, enzime, aminoacizi.

Hidratarea tenului

1. Dacă vara trebuie mai multă hidratare şi serumuri uşoare, iarna este nevoie de creme bogate în lipide, care să refacă structura pielii, aşadar ritualul trebuie adaptat prin alegerea diferită a produselor.

2. Nu uita de necesitatea utilizării produselor de îngrijire cu factor de protecţie solară – zonele expuse trebuie protejate întotdeauna, fie că alegem o cremă cu SPF (15 este factorul perfect de protecţie, blocând aproximativ 94% din radiaţii, ori un fond de ten sau o cremă cu pigmenţi care să conţină protecţie împotriva razelor ultraviolete).

3. Loţiunile tonice pentru faţă trebuie să fie obligatoriu fără alcool, care usucă pielea, şi să fie îmbogăţite cu vitaminele A, C şi E.

4. Pentru zona ochilor se evită în sezonul rece folosirea de geluri sau fluide care intră prea repede în piele, fiind de preferat cremele mai onctuoase care rezistă şi în contact cu frigul şi intemperiile.

5. Înaintea aplicării cremelor se va recurge la seruri de hidratare.

6. Nu se vor aplica măşti de exfoliere sau de gomaj, decât cel mult o dată pe săptămână.

7. Pentru gât şi decolteu se utilizează doar creme cu onctuozitate sporită, deoarece aceste zone sunt foarte expuse la frig şi la vânt şi, în plus, nu au glande sebacee.

Hidratarea pielii corpului

1. Iarna este de preferat să evităm duşurile cu apă fierbinte în favoarea duşurilor sau băilor cu apă călduţă.

2. Scurtează durata de îmbăiere la 5-10 minute, într-o cadă în care au fost dizolvaţi factori emolienţi şi de hidratare intensă.

3. Masează pielea cu o cremă puternic hidratantă imediat după duş sau după spălarea pe mâini ori pe faţă.

4. Foloseşte creme, produse cosmetice şi săpun blând, exclusiv hidratante.

5. Specialiştii nutriţionişti recomandă şi o alimentaţie îmbogăţită cu suplimente vitaminice şi de acizi graşi, care ajută la refacerea umidităţii pielii şi părului. Cea mai bună sursă de acizi graşi este peştele oceanic – somon, hering, ton şi alţi peşti ce trăiesc în apele reci, de 2-3 ori pe săptămână.

6. Adaugă 2 linguri de ulei de in pe zi în salate, sote-uri de legume, supă sau alte alimente, pentru că pot ajuta la hidratarea pielii uscate.

7. Pentru faţă şi corp se poate folosi iarna un amestec de ulei parfumat,

12-15 picături de ulei esenţial de trandafir, muşeţel, rozmarin, migdale şi seminţe de morcov, care conţin betacaroten. Pentru corp se poate utiliza ulei cald de susan sau soia.

8. De câteva ori pe săptămână, se poate folosi cu succes o mască nutritivă simplă, preparată dintr-o cremă antirid obişnuită, în care se adaugă o banană foarte coaptă, o lingură de miere, una de făină de ovăz şi puţină apă minerală.

9. Tot în sezonul rece, într-o baie caldă şi plăcută se poate face o inhalaţie (baie de abur) cu plante (muşeţel, gălbenele, trandafiri, salvie, rozmarin), urmată de un masaj uşor cu cremă hidratantă. Se folosesc mişcări circulare, blânde spre exteriorul feţei, ce stimulează circulaţia la nivelul tenului şi întăresc tonusul epidermei, dar stimulează şi muşchii feţei, gâtului, decolteului şi bustului.

Hidratarea buzelor şi mâinilor

1. Buzele trebuie demachiate odată cu tenul, gâtul şi decolteul, iar crema nutritivă se aplică nu numai pe ridurile fine şi comisurile din jurul gurii, ci şi pe buze.

2. Crema de faţă, adecvată tipului de ten, se aplică şi pe buze în strat subţire, îndeosebi seara, printr-un masaj uşor, cu mişcări circulare, timp de 2-3 minute. Se îndepărtează apoi cu un şerveţel.

3. Rujul ar trebui schimbat iarna, astfel încât să aibă o compoziţie mai grasă.

4. Evitaţi pe perioada rece a anului gloss-urile lucioase, întrucât ele deshidratează buzele.

5. Strugurelul clasic conţine vitamina A, care hrăneşte foarte bine buzele, dar această vitamină aplicată ca atare usucă mucoasa buzelor. De aceea, ea trebuie amestecată cu o cremă de zi.

6. Dacă buzele te ustură şi sunt crăpate, puteţi apela la o soluţie rapidă şi naturală: mierea, care are o acţiune hidratantă. Se aplică 2-3 seri pe săptămână, într-un strat subţire. Eficienţă mai mare are când este încălzită.

7. Uleiul de măsline este şi el un tratament simplu şi eficient pentru buzele uscate, cu atât mai mult dacă este amestecat cu miere de albine.

8. Când buzele sunt foarte uscate, crăpate şi chiar sângerânde, se poate aplica un tratament cu miere şi propolis. Se amestecă o jumătate de linguriţă de miere cu 3 picături de tinctură de propolis şi se aplică pe buze. Se lasă10-15 minute să acţioneze, apoi se îndepărtează. În magazinele de profil există şi un balsam cu propolis, care se poate aplica după tratament pentru hidratare.

9. Pentru mâini, folosiţi un săpun cât mai blând şi hidratant, care să conserve bariera lipidoprotectoare.

10. Poartă în poşetă sau în maşină o cremă specială pentru hidratarea pielii mâinilor şi nu îţi uita mănuşile.

Hidratarea părului

1. Părul poate acumula electricitate statică şi devine foarte fragil pe timpul anotimpului rece, de aceea încearcă să eviţi materiale care duc la astfel de situaţii – anumite haine de blană, lucruri sintetice, pulovere.

2. Urmează o dietă echilibrată şi utilizează un produs cosmetic (şampon, mască, serum) adaptate tipului tău de păr cu efect hidratant şi regenerant.

3. Nu îţi spăla părul zilnic cu şampoane puternice sau dacă vrei asta, foloseşte produse adaptate uzului cotidian, precum şi mască sau balsam, după nevoie. Altfel, părul se va usca foarte mult. Când te speli pe cap, speli şi toate uleiurile naturale care îl ajută în procesul de hidratare.

4. Foloseşte măşti naturale din câteva ouă şi puţină miere şi aplică-le pe păr. După aplicare, pune o folie de plastic şi ţine-o aşa cam 10-15 minute. Apoi clăteşte bine şi spală cu un şampon blând.

5. Evită să foloseşti produse de îngrijire a părului care conţin alcool, ce deshidratează puternic, şi optează mai bine pentru cele cu unt de shea, argan şi ulei de măsline.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”