Toate femeile îşi doresc să aibă un ten frumos, dar pentru asta e nevoie de puţin efort. În plus, pe lângă moştenirea genetică, există factori interni şi externi care acţionează împotriva pielii şi îţi pot da câteva bătăi de cap. Iată cinci inamici de temut ai tenului pe care ar trebui să îi iei în seamă.
1. Fumatul
Pe lângă efectele negative asupra plămânilor, fumatul privează pielea de oxigen şi consumă rezervele corpului de vitamina C, necesare formării de colagen. Fumul eliberează în organism în jurul a 4.000 de toxine care sunt absorbite de piele şi sânge, iar asta afectează capacitatea celulelor de a se regenera. Dacă mai iei în considerare şi faptul că fumatul duce la apariţia petelor, venelor sparte, o palorii şi ridurilor, cred că ai suficiente motive să încerci să renunţi la acest viciu.
2. Stresul
Este o problemă majoră a zilelor noastre şi are ca rezultat acnee, piele sensibilă, piele uscată, riduri, eczeme şi chiar psoriazis. De asemenea, când suntem stresaţi nu dormim suficient, iar celulele pielii nu au timp să se repare şi să se regenereze. Încearcă să te detaşezi puţin de problemele pe care le ai şi să găseşti o modalitate de a-ţi găsi timp şi pentru tine. Fă sport, descoperă un hobby, stai cât mai mult în aer curat sau mergi la masaj.
3. Alimentaţia proastă
Dulciurile, alimentele grase sau cele lipsite de vitamine cu siguranţă vor lăsa semne vizibile pe ten, în special ducând la accelerarea procesului de îmbătrânire. De exemplu, lipsa fierului lasă tenului un aspect pal, lispsa proteinelor duce la uscaciunea şi asprimea acestuia, iar lipsa vitaminei A duce la uscăciunea pielii. Alege, în schimb, o dietă echilibrată, bazată pe fructe şi legume şi nu uita să te hidratezi (doi litri de apă pe zi).
4. Lipsa demachierii
Ştii deja că demachierea este unul dintre cei mai importanţi paşi ai rutinei de îngrijire a tenului. Prin demachiere sunt îndepărtate toate impurităţile acumulate de-a lungul zilei şi astfel tenul e pregătit să primescă ingredientele hidratante pe care crema le conţine. Dacă nu vei face asta dimineaţa şi seara tenul va fi predispus acneei, apariţiei ridurilor şi îmbătrânirii premature. Alege un produs delicat, care să nu irite tenul şi aplică-l cu mişcări delicate.
5. Expunerea la soare
Se ştie că expunerea excesivă la soare, fără protecţie UV este responsabilă de cancerul de piele, dar şi de îmbătrânirea prematură a pielii, apariţia ridurilor şi uscăciune. Nu uita să aplici o cremă de protecţie pe ten, pe tot parcursul anului, chiar şi atunci când afară este înnorat. Foloseşte crema înainte de a ieşi din casă şi evită să te expui între orele 10-16. Dacă vrei un bronz rapid, alege mai bine un autobronzant.
Ai probleme cu tenul? Vrei să afli secretele îngrijirii lui?
Trimite întrebările tale şi urmăreşte LIVE răspunsurile oferite de Dr. Oana Spanu, în cadrul videochatului găzduit de csid.ro în 14 octombrie, începând cu ora 12.00.
Întreabă specialistul!