Ingredientele din rutina de îngrijire pe care niciodată să nu le amesteci între ele

Dacă abia acum începi să te familiarizezi cu ingredientele din rutina de îngrijire, află că nu toate cremele, serumurile și măștile funcționează armonios.
  • Publicat:
Ingredientele din rutina de îngrijire pe care niciodată să nu le amesteci între ele
Foto: shutterstock

Dacă abia acum începi să te familiarizezi cu ingredientele din rutina de îngrijire, altele în afară de gelul de curățare și crema hidratantă, trebuie să știi că nu toate cremele, serumurile și măștile funcționează armonios. Așadar, pe lângă faptul că este foarte important cum alegem formulele pentru tipul nostru de piele și problemele pe care le avem, la fel de important este și cum le aplicăm și cum interacționează ingredientele unele cu celelalte.

Iritațiile pielii sunt un factor major pe care trebuie să-l luăm în calcul când ne creăm o rutină. Rutina de skincare trebuie să conțină produse care să se completeze, să eviți uscarea pielii în exces, exfolierea în exces sau iritațiile.

Ingredientele din rutina de îngrijire a pielii pe care să nu le amesteci

Retinol

Retinolul este unul dintre produsele favorite ale medicilor dermatologi. Și cel mai recomandat, de altfel. Cunoscut și ca vitamina A, retinolul îmbunătățește apariția liniilor fine, a ridurilor, petele pigmentare, acneea și uniformizează textura pielii. Singurul aspect neplăcut al acestui ingredient este faptul că poate irita pielea foarte rău. Deși este un ingredient anti-aging eficient, poate usca pielea.

  • Folosește acest ingredient alături de: acid hialuronic, ceramide și SPF.
  • Nu îl folosi alături de: Vitamina C, peroxid de benzoil și acizi AHA/BHA.

Acizii AHA și BHA sunt exfolianți și pot usca pielea, pot produce iritații. Peroxidul de benzoil anulează efectele retinolului, iar vitamina C se aplică pe timpul zilei pentru a proteja pielea de factorii de mediu, iar retinolul se aplică seara pentru că poate agresa pielea în urma expunerii la soare.

Vitamina C

Vitamina C protejează pielea de radicalii liberi și funcționează ideal dimineața. Acest ingredient oferă luminozitate pielii și ameliorează petele pigmentare.

  • Folosește acest ingredient alături de: antioxidanți (vitamina E) și SPF
  • Nu îl folosi alături de: retinol

Acizi AHA/BHA

Acizii precum acidul salicilic, acidul glicolic și lactic sunt exfolianți eficienți care îmbunătățesc textura pielii, tonul de culoare și, uneori, tratează acneea. Toți acești acizi deshidratează și irită pielea.

  • Folosește acest ingredient alături de: ingrediente hidratante și SPF.
  • Nu îl folosi alături de: retinol

Peroxid de benzoil

Dacă ai tenul predispus la acnee, peroxidul de benzoil îți va schimba viața. Din păcate este încă un ingredient care usucă și produce iritații, motiv pentru care pielea trebuie să fie extrem de hidratată

  • Folosește acest ingredient alături de: ingrediente hidratante, SPF
  • Nu îl folosi alături de: retinol, tretinoin

Niacinamide

Cunoscută și ca vitamina B3, acest antioxidant are proprietăți antiinflamatorii care luminează pielea.

  • Folosește acest ingredient alături de: aproape orice ingredient din rutină
  • Nu îl folosi alături de: vitamina C

Deși ambele ingrediente sunt antioxidante, nu sunt compatibile și își pot diminua efectele. În schimb, pot fi aplicate la o diferență de 10 minute între ele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult