Temperatura, gradul de umiditate si schimbarile sezoniere ale stilului de viata pot cauza disconfort la nivelul pielii si iritatii locale. In timpul iernii, pielea tinde sa se usuce mai usor, necesitand astfel o ingrijire sporita.
Situatia este cu atat mai inconfortabila pentru acele persoane care sufera de alte afectiuni cutanate conexe, cum ar fi: eczeme, cuperoza (afectiune a pielii care incepe cu eritem (inrosire a fetei), cauzat de caldura, alimente fierbinti, emotii, etc; dupa un timp, inrosirea devine permanenta, iar vasele de sange raman dilatate; cuperoza apare pe obraji, si in unele cazuri afecteaza si ochii) si acnee. Chiar daca vremea de afara nu duce la aparitia iritatiilor, ea poate agrava simptomele existente, inducand senzatii de mancarime si oferind pielii un aspect acneic, uscat, flasc.
Persoanele afectate de eczeme sau de dermatita atopica (boala de piele ereditara, cronica, caracterizata prin prezenta unor pete rosii pe suprafata epidermei; pielea prezinta numeroase scoriatii, este iritata si provoaca mancarimi) constata o oarecare inrautatire a afectiunii, odata cu accentuarea semnelor acesteia.
Nici cei care sufera de acnee nu scapa de efectul nefast al vremii reci asupra tenului; aerul de iarna usuca pielea, inmulteste numaruld e celule moarte si aglomereaza porii, cauzand iritatii locale si pustule dureroase care atrag bacteriile.
Exista solutii?
Fireste ca da. Si vestea buna e ca acestea nu necesita eforturi sporite. Daca vrei sa-ti recapeti sanatatea pielii, incearca sa pui in practica sfaturile de mai jos!
* daca suferi de vreo afectiune dermatologica, mergi la medicul specialist inainte de debutul iernii, si discuta cu el eventualele solutii de prevenire a inrautatirii simptomelor bolii!
* daca iti apar pentru prima oara iritatii locale, mergi de urgenta la un dermatolog, pentru a primi o prognoza exacta asupra manierei in care acestea se pot agrava sau chiar croniciza!
* cumpara-ti un umidificator de camera, atat acasa, cat si la serviciu!
* evita dusurile lungi si foarte fierbinti; aplica imediat dupa, o lotiune hidratanta, pentru ca porii trebuie sa fie deschisi! Urmeaza sfatul, chiar daca ai acnee!
* deschide in fiecare dimineata ferastra pret de 15 minute, imediat dupa ce te trezesti!
* bea cat poti de multa apa pe parcursul zilei!
* relaxeaza-te oridecateori ai ocazia sa o faci!
Daca nu poti ameliora simptomele sub nicio forma, acopera-ti pielea cat mai mult, pentru a evita expunerea la factorii de mediu nefavorabili, si consulta un medic specialist!
Articol exclusiv online (A. Raicu)