Îngrijirea corectă a părului, în funcție de tip și nevoi

  • Publicat:
Îngrijirea corectă a părului, în funcție de tip și nevoi

Cu toții avem o zi în care ne-am dori ca părul nostru să stea mai bine. Nu-i așa că vouă, doamnelor, vi se pare un vis exagerat acela de a arăta ca modelele cu podoaba capilară plină și voluminoasă care se etalează în reclamele de îngrijire a părului? Experții în îngrijirea părului spun că visul unui păr sănătos poate fi transformat în realitate, cât timp îi acordăm toată atenția pe care acesta o necesită, printr-o îngrijire adecvată.

Îngrijirea și stilul părului joacă un rol foarte important în viața oamenilor, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar acum există multe cunoștințe despre produsele pentru păr, modul de acțiune, eficacitatea și ingredientele lor.

A-ți găsi rutina perfectă de îngrijire a părului este ca și cum te-ai îmbarca într-o rutină de îngrijire a pielii. Odată ce ai găsit una care funcționează pentru tine, rareori te vei abate de la ea. Dar acest proces de găsire a acelei rutine uneori poate părea puțin descurajant, mai ales când există atât de multe opțiuni și nu știi de unde să începi.

Ne propunem în acest articol să te ajutăm pe tine, dragă cititorule, să găsești acea rutină potrivită pentru tine, scalpul și părul tău.

Una dintre regulile care stau la baza unui păr sănătos este aceea de a adapta metodele de îngrijire în funcție de tipul tău de păr și tipul tău de scalp. Apoi, bineînțeles, trebuie să adaptezi produsele de păr (șampoane, balsam, mască de păr, seruri etc.), să fii atent la alimentația ta, la administrarea de suplimente și, nu în ultimul rând, să eviți orice probleme care ar putea să apară (de ex., mătreața sau căderea părului).

Îngrijirea scalpului

Scalpul se caracterizează printr-o densitate mare de fire de păr, cu numeroase glande sebacee care contribuie la un micromediu specific, cu diferențe semnificative față de restul pielii.

Scalpul este un mediu bogat pentru microbi și este susceptibil la probleme precum dezechilibre, anomalii, tulburări sau boli reale. În mod specific, mătreața și dermatita seboreică, psoriazisul, dermatita atopică și, în cele din urmă, alopecia reprezintă afecțiuni patologice.

De aceea, îngrijirea scalpului este esențială, deoarece determină sănătatea și starea părului și previne bolile scalpului și ale părului.

Până la introducerea primelor șampoane nealcaline, în 1933, săpunul a fost singurul produs de curățare disponibil pentru păr și scalp. Astăzi, șampoanele sunt de așteptat să fie mai mult decât simpli agenți de curățare. În cele din urmă, în ceea ce privește confortul produsului, se așteaptă ca șampoanele să nu usuce părul, să producă spumă în apă dură și moale și, atunci când sunt aplicate pe părul gras, să nu fie iritante pentru piele și membranele mucoase.

Tratamentele cu șampon sunt cel mai frecvent utilizate mijloace de gestionare a afecțiunilor părului și scalpului și s-au dovedit a fi eficiente pentru tratamentul mătreții și dermatitei seboreice, psoriazis și dermatită atopică.

Părul normal

În categoria păr normal putem să încadrăm firul de păr care nu are nici o textură grasă, nici una uscată. Aspectul acestuia este de păr strălucitor, cu o textură netedă și vârfuri tăiate curat sau vârfuri conice.

În rutina de îngrijire a parului normal cel mai important aspect este utilizarea unor șampoane potrivite pentru a nu afecta scalpul. Părul normal poate să aibă tendința de a deveni un păr gras și asta se poate întâmpla dacă este spălat frecvent, dar, în același timp, el poate să se transforme într-un păr uscat, dacă șamponul utilizat este prea agresiv.

Compoziția șamponului folosit trebuie să fie delicată, agenții surfactanți de curățare să nu fie agresivi, pentru a evita îndepărtarea completă a uleiurilor naturale și a sebumului din piele, iar pH-ul șamponului trebuie să fie neutru, pentru menținerea scalpului sănătos și curat.

Părul gras

Persoanele care au părul gras au adesea și alte zone ale pielii (nas, frunte, bărbie) care sunt destul de grase (numite piele „seboreică”). Prezența furunculilor, a porilor dilatați și a acneei ar putea fi simptome suplimentare la pacienții cu probleme cu păr și scalp gras.

Acești pacienți pot constata pe scalp prezența mătreții grase, scuame albe sau semigalbene formate din piele moartă. Ei pot suferi, de asemenea, de mâncărime și dureri localizate la nivelul scalpului. Aceste simptome sunt cauzate de tipul și cantitatea excesivă de sebum, care are ca rezultat obstrucția foliculilor, împiedicând astfel creșterea sănătoasă a părului. Producția de sebum este cauza din spatele pielii grase și a părului gras și lipicios.

Dintre cauzele părului gras (cauze endogene și exogene), putem enumera: stresul, factorii sistemului nervos, dezechilibrele hormonale, tulburările digestive și tulburările metabolice (nutriția). Șampoanele pentru păr gras sunt concepute pentru a optimiza îndepărtarea sebumului de pe scalp și firele de păr.

Utilizarea șampoanelor anti-seboreice greșite sau a altor produse de combatere a grăsimilor care sunt prea agresive poate fi inclusă printre cauzele potențiale ale părului gras, deoarece utilizarea lor ar putea duce la producția excesivă de sebum, ceea ce agravează problema. Frecvența cu care este spălat părul trebuie crescută (nu mai mult de o dată pe zi, în cazuri complexe), deoarece acest lucru permite pielii să se elibereze de excesul de sebum, lăsând părul să „respire”.

Părul uscat

Persoanele care au un păr uscat adesea prezintă și diverse simptome precum:

  • Păr uscat și fragil cu vârfuri despicate
  • Păr foarte subțire și uscat care se rupe ușor
  • Piele uscată
  • Păr uscat și subțire care tinde să cadă

Putem vorbi de cauze endogene și cauze exogene care duc la uscarea părului, dar, indiferent care ar fi acestea, atunci când ele nu pot fi eliminate, tratamentele se axează pe simptome, lucru care duce la atenuarea problemei sau cel puțin o face gestionabilă.

Dintre cauzele endogene, putem vorbi de modificări hormonale, deficiențe alimentare, o dietă lipsită de proteine, vitamine sau minerale sau cauzele genetice. Aceste deficiențe de nutrienți modifică procesul de keratinizare a părului, determinând astfel părul să slăbească și să devină subțire.

Tratamentele cosmetice pentru păr, vopseaua de păr, utilizarea frecventă a plăcii de îndreptat părul reprezintă cauzele exogene pentru un păr uscat. Odată cu înaintarea în vârstă, glandele sebacee se atrofiază progresiv și părul devine mai uscat.

Părul mixt

În cazul părului mixt, caracteristica definitorie o reprezintă un scalp gras, dar vârfurile firului de păr sunt uscate și despicate. În timp ce, pe de o parte, rădăcinile părului sunt grase, pe de altă parte, vârfurile părului rămân uscate și deteriorate, din cauza lipsei de hidratare a firului de păr.

Cauzele pentru acest tip de păr pot fi următoarele:

  • Dermatită seboreică
  • Psoriazis
  • Fondul genetic
  • Acneea
  • Spălări prea frecvente
  • Expunerea la soare

Periajul părului gras poate fi una dintre soluțiile care ajută la distribuirea uniformă a uleiului natural pe tot părul. Periile din peri de mistreț sunt cele mai potrivite pentru a distribui uleiul în mod uniform pe pletele tale. Asigură-te că perii sunt moi și flexibili.

Cum alegem șamponul și balsamul pentru păr

Scopul utilizării șamponului este de a curăța părul și scalpul dar și de a echilibra nivelul pH-ului părului tău. Șamponul potrivit va oferi trei beneficii cheie părului tău:

  1. Îmbunătățește starea firului de păr. Părul arată sănătos și se simte sănătos. Pentru a îndepărta toată murdăria, aplicați de două ori șamponul.
  2. Stimulează creșterea firului de păr. Bogat în vitamine, minerale, extracte naturale care stimulează scalpul. Ingrediente naturale: lavandă, migdale, ginseng, jojoba.
  3. Protecția culorii. În cazul unui păr vopsit, împiedică culoarea să se estompeze.

Există multe tipuri de șampoane, dar, cu toate acestea, este important să menționăm principalele tipuri de șampoane și câteva dintre caracteristicile lor de bază, pentru ca, în final, să putem face cea mai bună alegere pentru părul nostru.

Așadar, putem să avem următoarele tipuri de șampoane: șampon pentru păr normal, păr gras, păr deteriorat, păr uscat, șampon pentru curățare profundă, șampoane pentru bebeluși, șampoane 2 în 1, șampoane cu acțiune terapeutică și, nu în ultimul rând, șampoane nuanțatoare. Din această clasificare, este evident că alegerea unui șampon se va face în primul rând după tipul de păr pe care îl avem. Un al doilea criteriu poate fi compoziția șamponului.

De exemplu, în cazul unui păr gras, este important să folosiți un șampon delicat, cu acțiune de echilibrare a sebumului, care să conțină derivați de cisteină, vitamine din grupa B sau Pantenol, toate acestea fiind substanțe care ajută la evitarea îndepărtării unei cantități prea mari de sebum de pe piele, privându-l, astfel, de protecția sa naturală.

Dacă aveți un păr uscat, utilizarea frecventă a șampoanelor agresive poate provoca uscarea atât a părului, cât și a pielii. Detergenții blânzi sunt combinați pentru a oferi o producție bună de spumă, dar o îndepărtare ușoară a sebumului.

Detergenții îndepărtează murdăria și sebumul din păr în faza solubilă în apă, dar siliconul solubil în ulei rămâne în urmă ca un strat subțire peste firul de păr. Astfel, produsul înlocuiește sebumul cu silicon pentru a face părul strălucitor, moale și lipsit de electricitate statică.

Alegerea balsamului de păr o vom face tot după aceleași principii ca și în cazul alegerii șamponului: tipul de păr, compoziția balsamului și acțiunea acestuia asupra părului. Aplicarea balsamului de păr poate să difere, unele se aplică imediat după șamponare și se clătesc după câteva minute, în timp ce balsamurile profunde, formulate de obicei în creme, pot rămâne pe păr timp de 20-30 de minute.

Masca de păr

Masca de păr este un tratament hrănitor pentru păr atât pentru bărbați, cât și pentru femei, care face părul mai strălucitor, mai neted, mai hrănit și hidratat. Apare mai ales sub formă de pastă și întărește rădăcinile părului, hidratează scalpul, repară deteriorarea și oferă rezultate bune pentru părul fără mătreață.

Pentru cei cu păr uscat, deteriorat, încrețit sau extrem de lung sau subțire, aceasta este esențială. Ea este diferită de balsam, deoarece oferă tratamente reparatorii prin pătrunderea adânc în firul de păr și remedierea problemei, în timp ce balsamul face părul mai moale și mai ușor de gestionat.

Aplicare – după aplicarea șamponului și înainte de a folosi balsamul

Utilizare – o dată pe săptămână sau de două ori pe săptămână, în funcție de starea părului.

Scop – creșterea părului, mătreața, părul uscat și încrețit, căderea părului, părul deteriorat.

Îngrijirea părului degradat, cu vârfuri despicate

Primul pas pe care trebuie să îl facem atunci când ne dorim o îngrijire adecvată a părului degradat sau cu vârfuri despicate este să identificăm cauza ce stă la baza degradării.

Cauzele pot fi multiple:

  • Modificări în structura keratinei de la nivelul firului de păr
  • Utilizarea unui uscător de păr cu aer prea cald
  • Modificări în structura firului de păr care duc la un păr aspru, casant, cu vârfuri despicate, tern, opac, greu de periat, cu pierderea culorii și scăderea strălucirii.
  • O alimentație necorespunzătoare, stresul psihologic, diferențele genetice și dezechilibrele hormonale
  • Expunerea excesivă la soare, poluarea atmosferică și tratamentele cosmetice agresive și frecvente pentru păr

Unul dintre remediile pentru combaterea vârfurilor despicate și a părului care se rupe ușor este oprirea tuturor tratamentelor chimice și să urmați un tratament cu ulei sau cu mască hidratantă.

Indiferent de tratamentele propuse, este important de reținut că primul remediu pentru vârfurile despicate este prevenirea, care constă într-un stil de viață ce garantează o sănătate perfectă a părului, evitând, astfel, fenomenul vârfurilor despicate.

Cum ne pieptănăm corect părul și cum alegem produsele de styling pentru păr

Pașii pentru a peria corect părul sunt:

  • Piaptănă părul cu grijă
  • Alege o perie de păr potrivită și folosește-o de maximum 1-2 ori pe zi
  • Nu te pieptăna imediat după spălare
  • Nu peria împotriva sensului de creștere a firului de păr
  • Curăță peria înainte și după folosirea ei
  • Nu face schimb de perie cu altcineva

Produsele de styling sunt necesare și utile pentru fiecare din noi în parte, iar alegerea lor uneori poate fi dificilă. De exemplu, atunci când alegem un fixativ trebuie să ne uităm la puterea de fixare a acestuia și pentru ce tip de păr poate fi folosit.

Spumele de păr vor da volum părului și, în general, ele sunt alese de persoanele cu firul de păr subțire, lipsit de volum. La fel ca la produsele de spălare și cele pentru tratament, este important să ne uităm la beneficiile pe care aceste produse le aduc.

Indiferent că vom căuta produse de styling care să dea volum, luciu, netezire sau hidratare firului de păr, sfatul general valabil este acela de a căuta produse profesionale.

Uscarea corectă a părului și protejarea termică

Pașii pentru o uscare corectă a părului:

  • folosește un prosop din bumbac după ce ai spălat părul și nu freca firele de păr
  • aplică un balsam fără clătire și o spumă de volum
  • împarte părul în trei secțiuni și începe cu cea mai apropiată de scalp
  • orientează întotdeauna jetul de aer în jos
  • folosește peria de păr ca un bigudiu cald
  • finisează cu un fixativ aplicat corect

Ca în orice alt domeniu, dacă ne protejăm, ne facem bine. Avem, astăzi, șansa de a cumpăra cu mare ușurință zeci de produse de protecție termică. Acestea hrănesc, îngrijesc sau protejează părul; ba chiar mai mult, pot să ajute la o evidențiere suplimentară a culorii alese în cazul unui păr vopsit! Prezente sub diverse forme, sub diferite mărci, aceste spray-uri, spume sau creme satisfac chiar și cele mai exigente pretenții.

Îngrijirea părului vopsit

Părul vopsit este o categorie aparte și care, dacă nu beneficiază de îngrijire corespunzătoare, se va estompa rapid.

Trucuri pentru îngrijirea părului vopsit:

  • utilizarea șampoanelor fără sulfiți
  • utilizarea produselor sigure pentru păr vopsit
  • evitarea formulelor care detoxifică sau curăță in profunzime – ele vor dezlipi vopseaua de pe păr
  • în cazul șuvițelor colorate trebuie evitate produsele care oferă volum părului
  • evită produsele pe bază de alcool, acestea usucă părul repede.
  • nu folosi aparate termice pentru styling zilnic

Produsele pentru îngrijirea părului vopsit trebuie să aducă următoarele beneficii: restaurarea pH-ului natural, aport de nutrienți (vitamina B5, vitamina E, acizi grași esențiali), redobândirea umezelii naturale a părului, redarea strălucirii naturale, protecție SPF pentru zilele de vară.

Probleme cu mătreața și căderea părului

Mătreața apare atunci când epiderma scalpului se descuamează sau cojește, în bucăți mici de piele uscată, sau scuame, ce se desprind şi se scutură.

Factorii ce pot să declanșeze apariția mătreții sunt:

  • secreția în exces a glandelor sebacee de la nivelul scalpului
  • prezența ciupercii Malassezia
  • factori genetici și predispoziția individuală
  • dezechilibre la nivelul microflorei scalpului
  • poluarea mediului și schimbări de temperatură
  • intoleranța la produsele de îngrijire ale scalpului
  • stresul și oboseala

Există o varietate de ingrediente active disponibile pentru a combate mătreața și alte probleme grave ale scalpului. Este important să alegi un produs care să fie potrivit pentru tipul tău de scalp, să fie un produs blând și care să acopere în proporție ridicată nevoile tale specifice. De asemenea, folosește măști sau uleiuri pentru scalp și păr și susține flora scalpului cu produse pe bază de prebiotice și probiotice.

Căderea părului sau alopecia este o preocupare pentru bărbați, femei și copii. Printre cauzele căderii părului, putem întâlni următoarele: cauzele genetice, alimentația nepotrivită, stresul, fumatul, vârsta, tratamentele agresive etc.

Tratamentele pentru căderea părului includ medicamente sau proceduri de înlocuire a părului și restaurare a părului. O deficiență în aportul de biotină poate provoca păr fragil și poate duce la căderea părului. Pentru a evita o deficiență, oamenii pot găsi surse de biotină în produsele din cereale, ficat, gălbenuș de ou, făină de soia și drojdie.

Rolul alimentației și al suplimentelor

Studiile au arătat că alimentația corectă este esențială în creșterea sănătoasă a părului și, invers, multe deficiențe se corelează cu căderea părului. Nutriționiștii confirmă că persoanele cu anumite deficiențe nutriționale au tendința de a avea părul uscat, tern.

Prin urmare, nutriția părului este o parte vitală a oricărui regim de tratament. La formularea unui supliment nutritiv pentru păr, trebuie luată o abordare sistematică și riguroasă din cauza numeroșilor factori care afectează eventuala eficacitate a tratamentului.

Acizii grași omega-3 esențiali, proteinele, vitamina B12 și fierul, care se găsesc în sursele de pește, previn uscarea scalpului. Legumele de culoare verde închis conțin cantități mari de vitamine A și C, care ajută la producerea de sebum și oferă un balsam natural pentru păr. Leguminoasele furnizează proteine ​​pentru a promova creșterea părului și, de asemenea, conțin fier, zinc și biotină. Nucile conțin surse mari de seleniu și, prin urmare, sunt importante pentru un scalp sănătos.

Acidul alfa-linoleic și zincul se găsesc și în unele nuci și ajută la condiționarea părului și la prevenirea căderii părului, care poate fi cauzată de lipsa de zinc. Deficiențele de proteine ​​sau proteinele de calitate scăzută pot produce păr slab și fragil și pot duce în cele din urmă la pierderea culorii părului.

Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt surse bune de calciu, o componentă cheie pentru creșterea părului. O dietă echilibrată este necesară pentru un scalp și un păr sănătos. De asemenea, este utilă oprirea sau reducerea fumatului, întrucât fumul permite intrarea toxinelor în circulație, iar acestea sunt apoi absorbite și de bulbii de păr, cu efecte nocive asupra procesului de keratinizare, și favorizând apariția vârfurilor despicate.

Urmărește CSID.ro pe Google News