Ai probleme cu părul în sezonul rece?
Din cauza diferenţelor de temperatură dintre exterior şi interior, iarna firul de păr se deshidratează mai uşor decât de obicei.
Hair styliştii ne oferă recomandări pentru o îngrijire profesională a părului.
Pentru a-l ajuta să îşi menţină hidratarea optimă, trebuie folosită săptămânal o mască de hidratare intensivă. Ca şi ritual, o dată pe săptămână, după ce masca a fost aplicată, se împachetează capul ca într-un turban, cu un prosop înmuiat în apă caldă şi apoi stors. Timpul de acţionare este de 5 minute, după care se clăteşte părul din abundenţă.
Este important ca produsele de îngrijire folosite în tratarea părului să fie profesionale şi recomandate de către persoane specializate. Produsele profesionale sunt de calitate superioară, concentrate şi asigură o mai bună îngrijire a părului.
Din cauza interacţionării cu gluga, gulerul sau căciula, părul se poate toci cu o mai mare uşurinţă. De aceea se recomandă o reîmprospătare a vârfurilor o dată pe lună.
Odată ce folosim căciulă, este de la sine înţeles că părul îşi pierde volumul natural. Este sănătos ca dimineaţa şi seara să periem părul de la rădăcină la vârf, aproximativ un minut. Totodată se activează circulaţia sanguină la nivelul scalpului şi se tonifiază rădăcină.
Tot pentru a proteja firul de păr, ar fi bine ca ultimul jet de apă la clătire să fie mai rece. Acest procedeu întăreşte cuticula şi măreşte rezistenţa firului de păr.
Este indicat ca persoanele care poartă părul prins în timpul zilei să îl lase liber noaptea, pentru a lăsa pielea să respire şi să se relaxeze.
Părul degradat are nevoie de îngrijire specială. Pentru a-i reface rezistenţa, astfel încât să se descurce mai bine, mai uşor, părul trebuie să fie reparat, hrănit şi protejat, atât în interior cât şi la exterior. Sfaturi: mască, şampon, leave-in, infuzii la salon, tratamente la hair-spa sau repigmentarea părului vopsit.
Iată câteva dintre cauzele degradării firului de păr.
Cauze mecanice:
Cauze chimice:
Iată câteva caracteristici generale:
Păr gros şi rebel:
– Nu are aspect sănătos.
– Nu are luciu.
– Cuticula este aspră.
– Dificil de pieptănat.
– Se încurcă repede şi stă în toate direcţiile.
Sfaturi: produse de hidratare la fiecare spălat, tratament leave-in de hidratare
Păr subţire, fin:
– Mai puţin volum şi elasticitate
– Foarte moale
– Rezistenţă scăzută la procesele chimice
– Arată fără vlagă şi tinde să fie sensibil.
– Se încarcă repede electrostatic.
– O coafură simplă nu durează mult timp.
Sfaturi: şampon şi mască pentru volum, spumă flexibilă pentru coafat. Recomandat ar fi sa uscăm părul cu capul în jos, masaj la rădăcină.
Părul uscat:
– Structura părului nu este degradată.
– Părul nu are luciu.
– La atingere se simte uscat şi aspru.
– Foarte puţin elastic.
– Greu de modelat.
– Păr lung.
Sfaturi: produse de hidratare, produse leave-in, uleiuri pentru vârfuri
Părul degradat:
– Părul degradat este în primul rând lipsit de luciu şi supleţe, prezintă un aspect nesănătos şi se lasă greu modelat şi coafat. De asemenea, poate să fie degradat în interior, casant, iar vârfurile să fie despicate. Dacă părul nu se tratează, procesul de degradare se poate accelera, astfel încât singura modalitate de a opri degradarea să fie tunsul.
– Părul arată mat şi tinde să se rupă, iar vârfurile să se despice.
ŞTIAŢI CĂ…
Firul de păr este alcătuit din fibre de cheratină, care este o proteină? Alte elemente esenţiale sunt: fier, cupru, zinc, iod, colesterol şi apă. Conţinutul de apă este de 12%.