Îngrijirea pielii în 3 paşi simpli. Sfaturi pentru un ten perfect!

Aproape fiecare dermatolog are o poveste despre un pacient care, ca răspuns la o cerere de tipul: “Arată-mi ce produse foloseşti pentru pielea ta”, aduce cu el o valiză pline de produse pentru îngrijirea pielii.
  • Publicat:
Îngrijirea pielii în 3 paşi simpli. Sfaturi pentru un ten perfect!

Aproape fiecare dermatolog are o poveste despre un pacient care, ca răspuns la o cerere de tipul: “Arată-mi ce produse foloseşti pentru pielea ta”, aduce cu el o valiză pline de produse pentru îngrijirea pielii.

Nu e câtuşi de puţin nevoie să investeşti mult timp şi sume enorme de bani pentru a avea o piele curată, tânără şi fresh!

Îngrijirea pielii este o “operaţiune” relativ simplă. Există trei paşi simpli de îngrijire, pe care dermatologii îi recomandă şi de care trebuie să ţii cont pentru a avea un ten lipsit de imperfecţiuni!

Exfolierea pielii

Exfolierea permite înlăturarea reziduurilor (a celulelor epiteliale moarte) pentru a dezvălui o piele mai proaspătă, mai fină. Pentru a înţelege mai bine acest pas, imaginează-ţi procesul prin care se dă luciu argintului.

Există două tipuri de substanţe de exfoliere: exfolianţi mecanici, care pot varia de la bureţii de baie sau lavetele aspre până la periile exfoliante cu granule sau cristale minuscule care înlătură prin frecare celulele moarte şi exfolianţii chimici, alcătuiţi din ingredient pe bază de enzime din plante, cum ar fi ananasul şi papaya, care dizolvă celulele moarte.
În cartea sa, “Cu 20 de ani mai tineri” (www.litera.ro), Bob Greene, medic dermatolog afirmă: “În opinia mea, cel mai bine funcţionează combinaţia dintre periile mici şi ingredientele pe bază de enzime. Bureţii de baie şi lavetele nu sunt la fel de eficiente, putând adăposti bacterii dacă nu le spălaţi bine după fiecare utilizare”.

Exfolierea pielii are o mulţime de beneficii, înlăturarea celulelor moarte de la suprafaţa pielii permiţând absorbţia ingredientelor hrănitoare pe care le vei aplica în pasul al treilea. De asemenea, pe măsură ce exfoliezi, vei stimula atât circulaţia sângelui către piele, oferindu-I o strălucire instantanee, cât şi oxigenarea celulelor, fapt care va creşte eficienţa proteinelor reparatoare şi a antioxidanţilor.

Curăţarea

Dacă exfolierea seamănă cu sfărâmarea stâncilor care înconjoară pietrele preţioase dintr-o mină, curăţarea ne duce cu gândul la un vagon cu care se îndepărtează resturile – te ajută să scapi de stratul desprins cu ajutorul exfolierii. Lăsând metafora la o parte, scopul nu trebuie să fie o operaţiune minieră distructivă.

Procesul de înlăturare a ţesutului mort nu ar trebui să îţi lase pielea prea uscată sau iritată. Un produs bun de curăţare va înlătura cu blândeţe machiajul, loţiunea de protecţie solară, murdăria, excesul de fermenţi (fungi) şi bacteriile, dizolvând îndeajuns uleiurile din piele pentru a îndepărta sebumul şi alte tipuri de murdărie acumulate în pori, fără să lase în urmă o peliculă.

Cu toate acestea, produsul de curăţare nu ar trebui să fie atât de aspru încât să îţi lase pielea prea întinsă sau cu senzaţii de mâncărime – ceea ce se întâmplă probabil în cazul utilizării săpunului. Alege un produs de curăţare care ţi se potriveşte, pe care îl poţi folosi pe toată suprafaţa feţei, gâtului şi pieptului. Caută un produs care oferă un echilibru între curăţarea pielii de celulele moarte şi resturi, pe de o parte, şi menţinerea unei anumite cantităţi de uleiuri naturale în piele, pe de altă parte.

Hrănirea pielii

Deşi pielea ar trebui hrănită din interior – prin alimentaţie sănătoasă –, cantitatea de vitamina C şi antioxidanţi din alimente nu va fi suficientă pentru a obţine toate elementele de care are nevoie pielea ta. Aici intervine hrănirea la nivel local a pielii.

Produsele nutritive nu trebuie confundate cu cele hidratante. Deşi majoritatea dintre ele ajută într-adevăr pielea să reţină umezeala, rolul principal al produselor nutritive este de a alimenta pielea cu antioxidanţi, vitamine şi alte ingrediente anti-îmbătrânire. Aceste produse sunt disponibile în mai multe forme, printre care loţiuni, creme sau formule pe bază de ser.

Ca o regulă general, asigură-te că alegi un produs cu un miros plăcut. De asemenea, produsul ales trebuie să fie comod la utilizare, altfel “vei” uita să îl foloseşti, ajungând să nu beneficiezi de proprietăţile sale.

La fel ca şi în cazul exerciţiilor fizice, trebuie să fii consecventă în îngrijirea pielii, iar asta înseamnă să urmezi cu regularitate toţi cei TREI paşi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult