Menţinerea frumuseţii pielii este o preocupare des întâlnită atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Din acest motiv, există păreri împărţite, iar sfaturi găsim la tot pasul: pe internet, la televizor, în reviste sau în cărţi. Doamna doctor Adina Şerban, medic specialist dermatolog, spune că unele dintre ele sunt doar mituri nesusţinute de dovezi medicale şi care pot reprezenta chiar un pericol pentru sănătatea pielii.
Machiajul zilnic accelerează procesul de îmbătrânire a pielii
Câtă vreme acesta este îndepărtat zilnic cu atenţie, machiajul nu va grăbi procesul de îmbătrânire a pielii.
“De fapt, multe produse de make-up hrănesc şi protejează tenul. Singura grijă trebuie să fie curăţarea pielii seara, înainte de culcare. Dacă acest pas este sărit, machiajul, reziduurile, sebumul şi toxinele adunate pe parcursul zilei vor rămâne pe piele, blocând porii – ceea ce provoacă cu adevărat îmbătrânirea”, spune specialistul dermatolog.
Tenul gras nu are nevoie de hidratare
Cele mai multe produse de curăţare vor elimina uleiurile naturale din piele, aşadar va fi necesară susţinerea stratului protector prin aplicarea unui produs cu efect hidratant indiferent de tipul de ten pe care îl avem.
“Toate tipurile de piele – grasă, mixtă sau uscată – au nevoie de hidratare. Diferenţa se află în tipul şi cantitatea de produs necesară pentru a-i asigura tenului nostru echilibrul şi frumuseţea. Tenul gras, spre exemplu, necesită cea mai mică cantitate de hidratare, fiind recomandate mai degrabă produsele uşoare, cum ar fi un ser hidratant sau cele sub formă de loţiune”, recomandă doamna doctor Adina Şerban.
Protecţia solară, necesară numai în anumite perioade ale anului
Indiferent de perioada anului şi locul în care ne aflăm, radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate şi pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii.
“Acest lucru înseamnă că nu trebuie să ne bazăm pe mitul că protecţia solară este necesară doar pe durata verii sau în zilele însorite. Ideal ar fi să purtăm SPF în fiecare zi, pe tot parcursul anului – chiar şi în zilele noroase. Acesta este cel mai bun mod nu doar de a preveni arsurile solare şi apariţia petelor pigmentare, dar şi de a reduce şansele de a dezvolta cancer de piele”, explică doamna doctor.
Somnul, esenţial pentru sănătatea pielii
Se spune că pielea se regenerează în timpul somnului aşadar, lipsa lui va face ca pielea să nu se poată repara în mod corespunzător, lucru care este, de fapt, parţial adevărat.
“În realitate, regenerarea pielii este un proces continuu, care nu are legătură cu somnul. Cu toate acestea, este adevărat că lipsa odihnei poate avea unele efecte negative asupra aspectului tenului. Excesul de hormoni de stres (cortizol) cauzat de lipsa somnului poate încetini producţia de colagen, favorizând totodată şi apariţia cearcănelor”, spune specialistul dermatolog.
Produsele de îngrijire nu mai funcţionează după un timp, deoarece pielea se obişnuieşte cu ele
Ideea că pielea se va obişnui cu produsele folosite, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi la fel de eficiente, este doar un mit.
“Tenul va continua să se bucure de beneficiile aduse de ingrediente nutritive cum ar fi antioxidanţii, substanţele hidratante şi peptidele (aminoacizi), indiferent de perioada de timp cât sunt folosite produsele care le conţin. Ce se poate schimbă, însă, este tenul: acesta poate deveni mai uscat în funcţie de fluctuaţiile hormonale sau anotimp, ceea ce poate necesită schimbări în rutina de îngrijire”, spune doamna doctor Adina Şerban. Totodată, pe măsură ce înaintăm în vârstă este de aşteptat ca pielea şi nevoile ei să se schimbe; astfel, un produs eficient la 20 de ani nu va putea oferi suficientă umiditate sau protecţie tenului la vârsta de 40 sau 50 de ani”, explică specialistul.