Îngrijirea pielii: teste şi cosmetice naturale

Cui nu-i e teamă de îmbătrânire, riduri, piele lăsată?
  • Publicat:
Îngrijirea pielii: teste şi cosmetice naturale

Cui nu-i e teamă de îmbătrânire, riduri, piele lăsată?

Deşi trebuie să acceptăm inevitabilul, asta nu înseamnă că până atunci trebuie să ne resemnăm şi să nu exploatăm fiecare dram de cunoştinţă a omenirii în folosul nostru! Eu mi-am luat luna aceasta porţia de inspiraţie de la Cătălina Anca Golea.

Pielea, prima frontieră a sănătăţii şi frumuseţii. Îi alocăm resurse, o studiem mai mult sau mai puţin atent când ne machiem, când aplicăm produsele de îngrijire sau când observăm că nu mai are aceeaşi textură fină, fără pete, aluniţe, vase sparte.

De obicei, mergem la medic atunci când pielea ne dă semne clare de îmbolnăvire: iritaţii grave, dermatite agresive, acnee inestetică sau aluniţe periculoase, cu potenţial cancerigen. De cele mai multe ori, tratamentele din medicina clasică dau rezultate.

Există însă şi cazuri când pielea trădează suferinţe mai profunde sau când “răbufneşte” din cauza stresului, a supărării sau a neîmplinirilor de tot felul. “Oamenii vin la mine după ce s-a întâmplat ceva în viaţa lor, ceva s-a destabilizat şi atunci au încercat “n” variante, au fost la “n” dermatologi, n consultaţii şi nimic nu le-a mers. Sau le-a mers o perioadă, după care problema a recidivat.

Tot timpul am spus că pielea, fiind organul cu cea mai mare suprafaţă a corpului, oferă infinit mai mult informaţii legate de metabolicul tău decât orice alt organ.

Nu că n-ar fi celelalte explorări importante, dar pielea este strict legată de subconştient, iar ea vizează nu numai gradul de toxicitate fizică, ci chiar şi emoţională“ îmi povesteşte doamna Cătălina Anca Golea, cu o carieră impresionantă în domeniul cosmetologiei.

Timp de 30 de ani, a creat produse cosmetice pentru firma consacrate, iar astăzi, se dedică unui domeniu din ce în ce mai apreciat: cosmetica organică. A dezvoltat brandul Lux&Ethical pe baza unor ingredinte valoroase precum ciocolata, untul de cacao, cel de karite, ceaiul verde, propolisul, ceara de albine, caviarul, uleiul de baobab etc. În plus, este specialist în analiză tegumentară, iridiologie şi medicină ayurvedică.

Alegerile naturale dau rezultate

Deseori, sunt întrebată ce produse cosmetice folosesc pentru că tenul meu arată foarte bine pentru vârsta de 38 de ani. Când mai în glumă, mai în serios se pune problema injectărilor, eu spun că substanţele mele favorite de umplere sunt peştele, legumele, fructele, apa şi somnul. Bine, genele bune cred că fac toată treaba. Şi probabil că şi demachiantul şi crema de aloe au meritul lor.

Chiar mă mir uneori că pielea nu prea m-a trădat având în vedere că nu sunt nici cel mai calm şi nici cel mai zen om din lume. Şi totuşi, o analiză tegumentară şi una iridiologică pe care mi le-a făcut doamna Cătălina Anca Golea mi-au arătat că, deşi stratul vizibil al pielii nu dă semne de suferinţă, totuşi, în profunzime, lucrurile nu stau perfect: ceva probleme cu colesterolul, mici carenţe de calciu potasiu, fier şi cupru, oboseală oculară şi alte mici disfuncţii.

Tot în urma analizelor, am aflat că pierd apă prin piele şi că prezenţa metalelor grele în organism nu mă ocoleşte. Lucrurile nu s-au oprit aici. Dar de ajuns cu problemele, să vorbim despre soluţii! Analiza tegumentară şi cea iridiologică vin şi cu recomandări generale legate de stilul de viaţă!

Dietă, odihnă, hidratare

Stând de vorbă cu doamna Cătălina Anca Golea şi studiind recomandările pe care le-am primit ulterior testărilor, mi-am dat seama că deşi mănânc corect, nu am mereu grijă la diversitatea alimentară pe care o recomandă toţi specialiştii.

Astfel, mi-am propus să consum mai des ciuperci care contracarează acţiunea metalelor grele, pătrunjel, morcovi şi ţelină, vegetale valoroase bogate în vitamina C, care protejează pielea împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor solare. În plus, ar trebui să mănânc atent, relaxat, să am grijă să nu consum doar alimente reci. Şi nu în ultimul rând, am aflat că ar trebui să am grijă să introduc în alimentaţie şi colagen din produsele animale pentru a-mi păstra sănătatea ochilor.

Pielea trebuie hrănită şi din exterior

Evident că un stil de viaţă sănătos susţine pielea din interior. Însă şi din exterior, ea trebuie răsfăţată la maximum. Deseori, alegerile noastre se fac aleatoriu, neţinând cont de nevoile tegumentului. Or, o analiză atentă poate orienta pe oricine către cele mai bune combinaţii de ingrediente cosmetice.

“Cu ajutorul acestei metode de diagnostic şi a aparaturii asociate, tenul este analizat pentru evaluarea conţinutului de sebum şi a gradului de hidratre. La baza analizei stau imaginile realizate cu ajutorul unui microscop care măreşte de 100 de ori zona vizată. Astfel sunt relevate aspectele tegumentare de profunzime – zone comedogene, elastină, stadiul cuperozei sau pigmentaţia. Rezultatele analizei sunt comparate cu standardele de piele ideală la diverse vârste: 20, 30 sau 40 de ani. Cea mai importantă este relaţia dintre sebum şi hidratare – 50% / 50%. În afara acestor condiţii, tenul nu trebuie să prezinte o hiper-reactivitate crescută. Tipul acesta de diagnostic ne permite ţintirea problemelor reale ale pielii şi rezolvarea lor în profunzime” explică Cătălina Anca Golea modul cum evaluează pielea.

Pentru mine, analiza a fost urmată de recomandarea de a folosi în cadrul ritualului de îngrijire zilnică laptele de tiara polineziană, urmat de uleiul de cocos şi la final, apa de flori de portocal.

Spa după principii ayurvedice

Cosmetica organică câştigă din ce în ce mai mult teren atât în spa-uri, cât şi în domeniul îngrijirii zilnice, iar recomandările se fac şi după principiile medicinei ayurvedice. “Între toate abordările medicale privind pielea, medicina ayurvedică pune analiza tegumentară ca punct de plecare în diagnosticul unui pacient.

Ayurveda stabileşte trei tipuri umane pornind de la analiza pielii: VATTA, KAPHA, PITTA. Ingredientele unui produs şi dieta cosmetică sunt recomandate să fie specifice tipului. VATTA este un risipitor de energie şi, în consecinţă, posesorul unui ten uscat.

Prin urmare ayurveda recomandă uleiul de susan, uleiul de cânepă sau uleiul de sâmburi de struguri. PITTA este un tip agresiv, extrovert.

Persoanele din acest tip “dau afară”, elimină uleiul. Sunt recomandate uleiul de migdale dulci, uleiul de baobab, untul de shea sau uleiul de caise. KAPHA este un tip dezorganizat şi de multe ori introvert, chiar constipat. Sunt recomandate uleiuri mai uşoare: uleiul de smirnă, uleiul de ceai verde sau de tămâie. Ayurveda ne ajută să înţelegem dizarmoniile care conduc la problemele tegumentare.

Acestea pot fi adresate specific din timp, pentru a fi evitatate destructurările majore. Ca şi principiu, dieta cosmetică se bazează pe introducerea unuia, maxim două produse în acelaşi timp. Acestea vor fi bine alese. Scopul fundamental pe care în urmărim este echilibrarea tegumentară, către un ideal de 50% – 50%, sebum vs hidratare” explică luxandethical.ro. Însă nu este la întâmplare pentru că şi plantele sau extractele naturale pot dăuna atunci când nu ţinem cont de nevoile tenului.

Cătălina Anca Golea mi-a confirmat încă o dată ceea ce ştiam: procedurile de îngrijire facială trebuie să fie blânde şi să nu agreseze deloc tenul. “Gomajul trebuie să fie ceva foarte blând: să şi hidrateze, să şi hrănească. Cea mai bună, cu o istorie deosebită, este pudra de caise pentru că pudra de caise, acolo unde găseşte tenul uscat, îl tranzitează. Uleiul de caise foarte bogat în vitamine din complexul B, care au şi acţiune anticancerigenă şi o valorea antirid extraordinară. Şi acolo unde găseşte sebum, adună ca un burete în proporţie de 80 la sută.

Este un produs magic, folosit de un trib din Munţii Himalaya unde se spune că oamenii trăiesc 170 de ani, iar femeile nu au riduri nici după 120. Pentru exfoliere, folosesc pudra de bambus, pentru că are o micronizare extraordinară. Ca şi la argila neagră marocană, indiferent dacă tu cureţi sau nu bine faţa, ea se absoarbe integral, deci ai senzaţia că a fost digerată de piele. Luminează, are nişte componente fantastice care digeră tot ce înseamnă toxine faciale” spune Cătălina Anca Golea.

Cât despre sare şi zahăr, specialistul le consideră extrem de agresive pentru ten. “Eu amendez excesele. Partea aceasta rămâne şi în hand made, lucrurile pe care şi le fac acasă. Am avut şi persoane care şi-au ars faţa făcând tot felul de exfolieri şi gomaje cu cafea pe faţă în loc să-şi facă pe corp în cel mai fericit caz. De multe ori, se iau lucruri după ureche, dar e clar că nu tot ceea ce este bun este bun dacă ţie nu-ţi face bine” concluzionează Cătălina Anca Golea. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Învaţă să mergi ca un supermodel!
Învaţă să mergi ca un supermodel!