Celulita este o acumulare de grăsime, apă şi toxine cauzată de factori multipli. A recunoaşte că ai celulită este primul pas în eliminarea ei. Iar a uita pentru totdeauna de celulita inestetică nu numai că este posibil, dar se poate transforma într-o “scuză” pentru a te cunoaşte mai bine şi a învăţa să ai grijă de tine în modul cel mai natural cu putinţă.
98% dintre femei au celulită. Vinovaţi sunt 2 factori foarte diferiţi care influenţează formarea celulitei: aşa numiţii “declanşatori” care determină zonele corpului în care apare (coapse, fese şi, mai ales, abdomen) şi “agravanţii” care pot provoca extinderea în măsură mai mică sau mai mare.
Pe de altă parte, există multe alte cauze. A ţine cont doar de una dintre ele este o greşeală. Nici o femeie nu are celulită doar pentru că este supraponderală sau pentru că duce o viaţă prea sedentară. Printre factorii declanşatori, un rol important îl joacă moştenirea genetică. Codul genetic determină numărul de adipocite (celule grase) şi locurile în care acestea se localizează. Cu toate acestea, cantitatea de adipocite se datorează în mare parte şi tipului de alimentaţie primit în timpul copilăriei şi al adolescenţei.
Fructe & legume contra celulitei
Consumarea fructelor este foarte importantă deoarece ne furnizează vitamine şi minerale. Dintre toate, sunt câteva recomandate pentru reducerea celulitei, cum ar fi kiwi, grapefruit, ananas, banana etc. Cantitatea de carbohidraţi pe care o conţin fructele este destul de mare faţă de grupul legumelor, ceea ce le face alimente energetice.
De asemenea, prazul, ţelina, ceapa, roşiile, morcovul, spanacul şi algele (legumele marine) la rândul lor furnizează în dietă puţine calorii şi mulţi nutrienţi. În plus, algele favorizează eliminarea metalelor contaminante şi toxice din organism. Se pot adăuga în orice fel de mâncare.
Plante diuretice
De multe ori, a urma o dietă sănătoasă şi echilibrată şi a o combina şi cu exerciţiul fizic nu este suficient pentru a lupta împotriva pielii în coajă de portocală. Tratamentele naturiste au şi ele un rol important în atingerea obiectivului. De asemenea, se poate recurge şi la infuzii de plante cu acţiune diuretică.
Coada calului
Posedă un înalt conţinut de minerale, mai ales siliciu. Nu se utilizează numai pentru acţiunea diuretică, dar şi pentru cea remineralizantă. Se recomandă şi în cazuri de fragilitate capilară.
Ortosifon
Are efect diuretic pentru coţinutul său de săruri potasice. De asemenea, este cunoscut şi sub numele de “ceai de Java”.
Mătase de porumb
Mătasea de porumb este bogată în potasiu şi flavonoide. Are calităţi diuretice şi depurative.
Exerciţii pentru fese, picioare şi spate
Înainte de a te apuca să lucrezi la agilitatea corpului, ţine cont că pentru a lupta efectiv împotriva celulitei trebuie să arăţi o atitudine pozitivă înaintea fiecărui exerciţiu şi să îl iei în serios.
Exerciţiul 1
Cu o minge de tipul celor folosite la Pilates, sprijină-te cu tot spatele pe ea. Menţine picioarele îndoite şi uşor depărtate. Ridică mâinile spre tavan şi fixează privirea în faţă.
Exerciţiul 2
Cu ajutorul picioarelor, feselor, muşchilor abdominali şi alunecării mingii, ridică-ţi corpul şi menţine poziţia câteva secunde.
Exerciţiul 3
Revino la poziţia iniţială, menţinând spatele bine lipit de minge.
Exerciţiul 4
Odihneşte-te un minut şi apoi coboară încet corpul, cu ajutorul feselor, muşchilor abdominali şi mingii. Menţine câteva secunde.
Exerciţiul 5
Revino la poziţia iniţială şi odihneşte-te un minut. Repetă de 8-10 ori. Ai grijă să menţi o poziţie adecvată şi comodă.
Sursă: “Tratamente naturale pentru combaterea celulitei” de Jordina Casademunt, Editura All, 144 pag., 39,90 lei