Învaţă să te machiezi corect!

Nu, fondurile de ten păstoase, rujurile ţipătoare şi fardurile care curg nu sunt o fatalitate: aceste situaţii sunt doar foarte frecvente. Cu toate acestea, nu este nevoie să fii o profesionistă pentru a reuşi să realizezi, prin machiaj, propria metamorfoză.
  • Publicat:
Învaţă să te machiezi corect!

Nu, fondurile de ten păstoase, rujurile ţipătoare şi fardurile care curg nu sunt o fatalitate: aceste situaţii sunt doar foarte frecvente. Cu toate acestea, nu este nevoie să fii o profesionistă pentru a reuşi să realizezi, prin machiaj, propria metamorfoză.

Ce este machiajul, dacă nu utilizarea judicioasă a unei panoplii de produse de frumuseţe care pun în valoare, înfrumuseţează şi corectează o faţă… Trebuie, evident, să cunoşti toate aceste produse până-n vârful degetelor (la propriu şi la figurat!) şi să te familiarizezi cu folosirea lor.

Cea mai bună soluţie rămâne, însă, aceea de a te lăsa machiată de un profesionist şi de a-i cere să comenteze fiecare etapă în parte. Şi să nu pierzi niciodată din vedere faptul că excesul de machiaj este o eroare fatală!

Între timp, iată aici câteva repere:

Fondul de ten

Acesta este pânza de fond, care unifică şi susţine tenul, corectează imperfecţiunile şi pregăteşte pielea pentru produsele următoare. O idee preconcepută afirmă că acest produs ar împiedica pielea să respire: nu mai este deloc cazul cosmeticelor moderne, nici o teamă din acest punct de vedere.

Fondul de ten există în diferite texturi, fiecare potrivită unui anumit tip de piele:

  • Texturile uscate, pudră, uşor absorbante, se pretează bine tenurilor grase care prezintă anumite imperfecţiuni. Acest fond de ten dă un aspect catifelat foarte plăcut.
  • Texturile fluide, cremoase, onctuoase sunt destinate tenurilor uscate care prezintă puţine imperfecţiuni.

Culoarea fondului de ten este şi ea esenţială. Trebuie să te asiguri că alergi culoarea cea mai apropiată de nuanţa ta naturală. În cazul în care nu găseşti tonul perfect, tenurile deschise vor evita înainte de orice tentele mai închise, iar tenurile mate vor respinge tentele mai luminoase. Nu folosi niciodată un fond de ten pentru a te „bronza”: există produse speciale pentru aşa ceva.

În sfârşit, aminteşte-ţi că un fond de ten se aplică peste tot, chiar şi în jurul ochilor, însă cu măsură şi delicateţe, căutându-se obţinerea unui efect uniform pe întreaga suprafaţă.

Anticearcănul

Foarte practic, acesta permite ascunderea sau mai precis estomparea cearcănelor şi a altor imperfecţiuni ale feţei: coşuri, pete roşii, etc.

Un „şiretlic” al profesioniştilor: amestecă anticearcănul cu puţin fond de ten, ceea ce va permite disimularea defectelor, respectându-se în acelaşi timp armonia culorilor. Aplică acest produs cu o pensulă plată pe umbra cearcănelor sau pe defectele de disimulat – însă nu în jurul acestora.

Un ultim truc: aplicarea acestui amestec – fond de ten + anticearcăn – în jurul buzelor, îţi va permite să le desenezi perfect conturul în momentul folosirii creionului şi a rujului.

Pudra

Pudra permite fixarea machiajului şi, în acelaşi timp, matisarea tenului; aceasta îi dă feţei tale o catifelare elegantă. Pudra se aplică prin tuşe uşoare, cu ajutorul unei pensule, pentru o catifelare uşoară, sau al unui puf (de pudră) pentru un efect mai intens. Înlătură surplusul cu pensula, dacă nu vrei să rişti să semeni cu o ducesă din secolul al XVIII-lea.

Pudra există în două variante: o textură numită „praf”, de utilizat pentru machiajul de dimineaţă; şi o textură „compactă”, de utilizat pentru a face retuşuri în cursul zilei sau al serii.

Un truc înainte de a trece la etapele următoare: o foarte uşoară şi scurtă pulverizare cu apă va hidrata ansamblul şi îi va garanta rezistenţa.

Fardul de obraz

Fardul de obraz serveşte la a da o înfăţişare plăcută, desigur, însă, aplicat în mod judicios, îţi permite să îţi modelezi faţa, să îi schimbi forma şi expresia. Fardul de obraz se găseşte în varianta pudă compactă sau cremă – natura tenului tău te va ghida spre alegerea cea mai potrivită.

Creioanele

Creioanele permit desenarea conturului de ochi sau de buze şi corectarea sprâncenelor

Există:

  • Creionul Khol, a cărui substanţă grasă permite machiajul ochilor;
  • Creionul fard uscat, folosit pentru conturul buzelor şi corectarea sprâncenelor

Fardul de pleoape

Este un accesoriu fundamental pentru modelarea ochiului, folosind jocul umbrei şi al luminii; acesta permite dozarea unor degradeuri care, prin suprapunere, dar strălucire privirii.

Trei farduri sunt necesare pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător:

  • Un fard deschis, care va da strălucire şi luminozitate, punând astfel în valoare zonele adâncite;
  • Un fard închis, pentru a alungi şi a mări ochiul, sau a îndulci părţile proeminente;
  • Un fard mediu, pentru efectele de estompare şi de degradeuri.

Toată arta privirii constă în estompare: arta de a doza un degradeu între umbră şi lumină, cu scopul de a obţine contraste dizolvate şi elegante. Efectul trebuie să fie magic, însă mijloacele folosite trebuie să fie uitate…

Până unde se prelungeşte ochiul? Iată aici o regulă foarte simplă „regula celor trei puncte”: apreciază, pentru fiecare parte a feţei tale, punctul de pornire a nasului, colţul exterior al ochiului şi vârful sprâncenei; linia care va trece prin aceste trei puncte va determina limita care nu trebuie depăşită – pentru a exita exagerarea.

Eye-liner-ul

Un bun eye-liner, folosit cu dexteritate, permite alungirea ochiului. Acesta trebuie aplicat la rădăcina genelor, procedându-se prin mici tuşe, cu răbdare: tehnica nu este una dintre cele mai uşoare dar, cu puţin antrenament, ochii tăi vor câştiga în mister…

Mascara

Rimelul alungeşte şi colorează genele. Nu pune prea mult rimel. Odată uscat – aşteapă cam 15 minute – elimină surplusul cu o mică perie de gene pe care o vei folosi astfel: închide ochiul şi periază-ţi genele de la rădăcină către extremitate.

Un rimel frumos – de aceeaşi culoare cu eye-liner-ul – amplifică şi intensifică privirea.

Rujul

În cazul rujului, poţi varia nuanţele, având grijă să nu te orientezi spre un colorit care ar contrasta cu tipul tău de piele. Poţi „asorta” rujul cu un accesoriu sau cu o culoare din ţinuta ta şi poţi, de asemenea, să dai buzei tale inferioare un volum mai mare, recurgând la o nuanţă mai deschisă şi strălucitoare. Şi o tuşă de gloss aplicată pe centrul buzei inferioare îi va da acesteia un volum suplimentar.

Exceptând urgenţele, aplică întotdeauna rujul de buze cu o mică pensulă, mult mai precisă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult