Se spune că femeile preferă bărbații care le fac să râdă. Și invers! Nimic mai adevărat, glumele bune dau savoare vieții iar simțul umorului este un antidot în multe situații de viață. Însă, avem o veste proastă, domnilor dar și doamnelor! Indiferent câte bancuri bune știți, cu picioarele transpirate nu este de glumit. Indiferent de vârstă sau sex, se taxează acest aspect. Hiperhidroza este diagnosticată însă mai des la bărbați. Iar acum vara, din cauza temperaturilor crescute, se întâmplă ca picioarele să transpire mai des.
Glandele sudoripare sunt localizate în tot corpul. Însă, atunci când vorbim despre transpirația corpului, mai des amintim glandele sudoripare din zona subrațelor, a picioarelor, palmelor. Este absolut normal să transpirăm, prin transpirație corpul reglează temperatura. Însă, semnele de întrebare apar atunci când transpirația în exces se instalează. Afecțiunea se numește hiperhidroză.
Cauzele hiperhidrozei nu sunt pe deplin cunoscute, însă medicii vorbesc despre importanța componentei emoționale în declanșarea acestei boli. Emotivitate, stres maxim, frică? Sunt impulsul acestor stări glandele sudoripare se activează. Însă, de mirosul urât specific transpirație sunt responsabile bacteriile care se instalează. Mirosul de șosete sau încălțăminte transpirată este descris ca fiind respingător deseori. Igiena este foarte importantă. Se recomandă chiar săpunul sau geluri antibacteriene pentru igiena piciorului.
Micozele sau alte ciuperci ce pot afecta pielea picioarelor trebuie tratate. Bacteriile sunt răspunzătoare pentru mirosul urât. Dacă picioarele transpiră mult sau alte zone ale corpului, cereți sfatul unui medic dermatolog. Nu purta încălțăminte închisă precum pantofi, pantofi sport fără șosete.
Important: grosimea șosetelor să fie în conformitate cu vremea de afară și tipul de încălțăminte.
Surse: Mayo Clinic, HealthLine