Iubeşti natura? Încearcă şi cosmeticele naturale!

S-a constat că, până la 40 de ani, o femeie vine în contact cu mai mult de 20 de kilograme de substanţe active din cosmetice. Unele dintre acestea aduc în organism radicali liberi, aşa cum se întâmplă şi când consumăm hrană industrializată.
  • Publicat:
Iubeşti natura? Încearcă şi cosmeticele naturale!

S-a constat că, până la 40 de ani, o femeie vine în contact cu mai mult de 20 de kilograme de substanţe active din cosmetice. Unele dintre acestea aduc în organism radicali liberi, aşa cum se întâmplă şi când consumăm hrană industrializată.

Pielea permite uşor intrarea substanţelor nocive în organism, aşadar protejaţi-o. Cosmeticele fără parabeni, parafine sunt utile, dar ca şi în cazul preparatelor comestibile, trebuie să ştiţi provenineţa ingredientelor. Iată câteva idei home made!

E adevărat că vara aveţi nevoie în primul rând de protecţie solară. Argila naturală vă oferă protecţie 100% în privinţa ultravioletelor, dar nu e posibil să ieşiţi în lume cu masca pe faţă. Aşadar, în locul acesteia, folosiţi creme cu protecţie minerală.

Sunt cele mai eficiente împotriva ultravioletelor, dar şi cele mai blânde cu pielea. De fapt, acestea sunt recomandate de la vârsta de un an. Însă şamponul, săpunul şi pasta de dinţi naturale sunt mai accesibile pentru că le puteţi prepara acasă, din ingrediente la îndemână.  

Povestea şamponului solid

Haideţi să ne gândim la un şampon fără parabeni, fără conservanţi şi cu reale efecte antimătreaţă. În anotimpul călduros, în care creşte cantitatea de transpiraţie, un şampon natural trebuie să conţină argilă, care absoarbe excesul de sebum şi praful inevitabil.

Argila se combină cu mentă, rozmarin şi propolis. Se amestecă bine şi apoi se pune în forme până la uscare, aceasta ca să puteţi folosi şamponul cu uşurinţă. După spălarea cu acest amestec, părul se clăteşte cu oţet. Are efectul identic cu cel al unui balsam, iar mirosul dispare imediat ce părul s-a uscat.

Săpun de la albine

Se ia untură de palmier sau de cocos (cea din urmă e mai scumpă) şi se pune puţin pe foc. Se combină cu argilă, apoi cu ceară încălzită, miere, polen şi propolis. Amestecul se toarnă în forme şi se dă la rece timp e o oră. Săpunul astfel obţinut poate fi folosit inclusiv pentru bebeluşi (cu o testare prealabilă pe o porţiune mică din piele) deoarece este extraordinar inclusiv pentru pielea sensibilă.

Pasta de dinţi din propria bucătărie

Baza o constuie tot argila, pe care o amestecaţi cu mentă uscată şi pisată fin, cu ulei de chimen, excelent împotriva parodontozei şi cu frunzuliţe de ceai verde. Pot fi adăugate şi uleiuri esenţiale, în funcţie de preferinţe. Marele dezavantaj este că un astfel de amestec poate fi folosit cel mult câteva zile dacă îl ţineţi la frigider, aceasta în lipsa oricăror conservanţi.

Cea mai bună cremă

Cu siguranţă v-aţi întrebat care e cea mai bună cremă pentru tenul dumneavoastră, atâta vreme cât vă doriţi ceva sută la sută natural. Există o soluţie care are, culmea, şi conservanţi naturali, deci o puteţi ţine la temperatura camerei. Este vorba de ceara de albine care se încălzeşte, dar nu la o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius. Această regulă este valabilă în cazul tuturor produselor apicole care, prin încălzire exagerată, devin toxice.

Pe foc adăugaţi şi puţină răşină de brad sau de molid. Luaţi amestecul de la sursa termică şi puneţi câţiva stropi de ulei esenţial de mentă, lavandă, muşeţel sau orice vă face plăcere. Apoi îl mixaţi cu ulei, de preferinţă de măsline sau de floarea soarelui.
Principiul activ din cremă se adaugă prin mixarea unor plante uscate destinate infuziilor: echinaceea, gălbenele, mentă, muşeţel, tei, cătină. Astfel, obţineţi o cremă naturală, ideală pentru ten şi mâini.

Pentru corp, cea mai bună loţiune este amestecul de ulei de măsline cu uleiurile esenţiale de portocală, lavandă sau trandafir. Uleiul de măsline are grăsimi aproape identice cu cele ale pielii, dar este mai greu de tolerat pe caniculă.

Citeşte şi: Tratamente homemade pentru un păr strălucitor

Cele mai gustoase cosmetice

Cosmetice naturale vs. cosmetice organice

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Descoperă frumuseţea adevărată!
Descoperă frumuseţea adevărată!