Suntem în plină vară, soarele e permanent pe cer, așa că nu ne rămâne decât să ne facem bagajele de vacanță și să plecăm în binemeritatul concediu estival. Nu uităm de crema de protecție solară și de umbrelă, ajutoarele indispensabile împotriva nesuferitelor arsuri solare!
Aflăm astăzi de ce este bine să stăm la soare – cu măsură! – și cum să ne protejăm pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Expunerea la soare are atât avantaje, cât și dezavantaje, mai ales dacă nu ținem cont de măsurile de protecție.
În privința lucrurilor bune pe care soarele le face pentru noi:
Cât privește aspectele negative ale expunerii prelungite și neprotejate la soare, acestea includ: arsuri solare, erupții, pete maronii pe piele, apariția prematură a ridurilor și, atenție, risc crescut de melanom, cel mai agresiv tip de cancer de piele.
Lumina soarelui este una dintre principalele modalități prin care corpul produce vitamina D. Aceasta este un „ingredient” cheie pentru buna funcționare a întregului organism.
Specialiștii spun că vitamina D este importantă pentru imunitate, protejează organismul de infecții sau ameliorează simptomele și reduce durata acestora, previne inflamațiile, ajută la menținerea sănătății sistemului muscular și a celui osos, asigură buna funcționare a creierului și scade riscul de boli cronice, precum afecțiunile inimii, diabetul, diverse tipuri de cancer sau chiar demența.
Ca să beneficiezi de doza optimă de vitamina D, este necesar ca pielea ta să vadă razele soarelui în fiecare zi, minimum 15-20 de minute. Desigur, protejată de crema solară și pălărie, pentru a evita insolația, arsurile și alte neplăceri.
În sezoanele mai puţin sunny-friendly, vitamina D poate fi obţinută din alimente (somon, macrou, ton, sardine, gălbenuş de ou, ciuperci, ficat de vită, cereale, nuci, mere, lactate şi cereale fortificate, ulei din ficat de cod ) sau suplimente.
Cu siguranță este mult mai periculos soarele în sezonul estival, deoarece razele ultraviolete ating potențialul maxim în această perioadă. Dar asta nu înseamnă că iarna, toamna sau primăvara suntem cu totul feriți de aceste radiații.
Se estimează că aproximativ 80% din daunele cauzate de soare sunt produse în lunile de vară. De aceea este atât de important să folosim cremă de protecție solară în timpul verii (dar și în restul anului) și să o aplicăm chiar de mai multe ori pe zi.
De la arsuri solare la erupții cutanate, mâncărimi, piele uscată, ridată, pătată sau chiar cancer de piele, expunerea prelungită la soare, fără protecție adecvată, ne crește semnificativ riscul de a ne confrunta cu tot felul de probleme.
Iată doar câteva dintre consecințele ce pot apărea atunci când nu ne protejăm de razele arzătoare ale soarelui de vară:
Inițial, semnele melanomului sunt subtile, putând consta în apariția unor pistrui sau alunițe, care în timp își schimbă forma, dimensiunea și culoarea și pot sângera. Depistat la timp, acest tip de cancer poate fi vindecat. Deci nu întârzia vizita la medic dacă observi astfel de simptome!
Pentru a preveni toate problemele descrise mai sus, este esențial să ții cont de câteva măsuri. Prima și cea mai importantă: crema de protecție solară!
Aleasă și folosită în mod corect, crema de protecție solară te ferește de nesuferitele și dureroasele arsuri solare, dar și de semnele îmbătrânirii premature a pielii. În plus, te ajută să obții un bronz perfect, numai bun de etalat într-o rochiță sumară de vară.
Alte măsuri de prevenție includ:
Da, zilnic trebuie să folosim cremă de protecție. Firește, în casă nu e necesar. Dar chiar și o plimbare la supermarket trebuie precedată de ritualul aplicării cremei de protecție, pentru că soarele arzător de vară e nemilos și sunt suficiente 5-10 minute de expunere ca să capeți un nas roșu de Rudolph.
La plajă, ștranduri, mare, regulile sunt chiar mai stricte: aplică crema solară cu factor mare de protecție (peste 30, de preferat 50+) mai des, chiar o dată la 2 ore sau de fiecare dată când ieși din apă, te ștergi cu prosopul ori dacă transpiri abundent.
Acum, că ai înțeles cât de importantă e crema de protecție solară, poate te gândești că îți va fi imposibil să o alegi pe cea potrivită, din pleiada de produse disponibile pe piață.
Însă decizia poate fi ușor de luat, dacă ții cont de câteva aspecte esențiale:
În funcție de aceste criterii, gama Anthelios de la Roche Posay îți pune la dispoziție o paletă largă de produse din care poți alege.
De exemplu, Anthelios Fluid Invizibil SPF50+ fără parfum asigură protecție de spectru larg împotriva UVA, UVB, razelor infraroșii și poluării, fără să lase urme albe sau lipicioase pe piele. Are o textură fluidă atât de ușoară încât nici nu-ți dai seama că e prezentă pe pielea ta. Cu toate acestea, asigură ultra-rezistență la soare, nisip, transpirație, apă.
Dacă ai pielea grasă, Anthelios Spray Invizibil Matifiant SPF50+ este ceea ce cauți. Oferă protecție ridicată împotriva UVA și UVB, este foarte rezistent la apă, se absoarbe rapid în piele și are efect matifiant, eliminând luciul inestetic. Poate fi folosit chiar și ca bază de machiaj!
Pentru pielea cu tendință de hiperpigmentare indusă de radiațiile UV, Crema Colorată Anti-Pete Pigmentare Anthelios SPF50+ estompează și uniformizează tenul, prevenind totodată efectele negative provocate de razele UVA și UVB.
Pentru a vedea întreaga gamă de produse Anthelios La Roche Posay vizitează https://www.laroche-posay.ro/anthelios