Legătura dintre tranzitul intestinal și frumusețea pielii

Dacă ai probleme cu constipația, e foarte posibil să te confrunți și cu probleme ale pielii, avertizează experții.
  • Publicat:
Legătura dintre tranzitul intestinal și frumusețea pielii

Jolene Brighten, expertă în hormonii feminini și autoare a cărții ‘Beyond the Pill’, este de acord: „Dacă nu ai scaun regulat, estrogenul rămâne în corp mai mult decât ar trebui, apoi revine în circulație în organism”, a explicat ea pentru mindbodygreen.

„Trebuie să ieși la toaletă în fiecare zi pentru a scoate din corp estrogenul de care nu mai ai nevoie.” În caz contrar, acumularea estrogenului ar putea accentua constipația: studiile au arătat că estrogenul întârzie de fapt eliminarea deșeurilor, prelungind timpul de tranzit și provocând constipație.

Legatura dintre tranzit și piele

Inflamația este cauza apariției unei serii de afecțiuni, de la acnee, rozacee și până la afecțiuni grave precum diferite tipuri de cancer. De multe ori, inflamația apare la nivelul intestinelor, iar efectele care se manifestă și pe piele sunt cauzate adesea de tulburări ale microbiomului din intestine. Astfel, dacă crezi că microbiomul tău intestinal este dezechilibrat, pielea ta și tranzitul intestinal îți pot confirma acest lucru.

„Tractul gastrointestinal sau sisteml digestiv începe de la gură și se termină la anus și include stomacul și intestinele. Este responsabil pentru digerarea alimentelor, pentru absorbția nutrienților din mâncare și filtrarea rezidurilor sau toxinelor din corp”, declară medicul gastroenterelog Niket Sonpal.

Acești nutrienți extrași de sistemul digestiv sunt elementele esențiale pentru dezvoltarea și hrănirea celulor, inclusiv a celor de la nivelul pielii.

Absorbția incompletă a nutrienților se manifestă și la nivelul pielii, spune medicul. „De exemplu, deficiența de zinc poate cauza un tip de dermatită, în timp ce deficiența de vitamina C cauzează unele erupții pe piele”, declară Dr. Sonpal.

Conexiunea dintre intestine și piele este importantă și datorită trilioanelor de bacterii care susțin homeostaza în corp și piele, mai spune medicul.

„Acestea pot eliberea substanțe chimice care sunt asociate cu probleme precum acneea, dermatita atopică sau chiar eczeme”, încheie gastroenterologul.

CONCLUZIE

Este important să acorzi o atenție deosebită sistemului digestiv dacă vrei să ai o piele frumoasă și sănătoasă. Simpla folosire a celor mai bune produse de îngrijire a pielii nu va fi suficientă pentru a avea un ten perfect dacă la nivel intestinal sunt probleme.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”