Ne dorim să ne menținem cât mai mult timp într-o formă fizică și psihică cât mai bună. Pe lângă stilul de viață sănătos, sport, odihnă, alimentație echilibrată, îngrijirea pielii și a podoabei capilare unele femei și unii bărbați sunt tentați și de chirurgia estetică. Liftingul facial este o metodă de reîntinerire apreciată. Despre punctele forte și punctele slabe ale liftingului facial am stat de vorbă cu dr. Andrei Gregorian, medic primar, specialist în chirurgie plastică şi reconstructivă.
CSÎD: Care sunt cele mai căutate intervenții estetice la nivelul feței în ultima perioadă?
Dr. Andrei Gregorian: Există multe intervenții la nivel facial preferate de pacienți, atât invazive, cât și non sau minim invazive. Dar un trend puternic în ultima vreme este reprezentat de liftingul facial.
CSÎD: Ce este liftingul facial?
Dr. Andrei Gregorian: Liftingul facial presupune o incizie pre-auriculară și retro-auriculară, practic două incizii cvasi-perpendiculare între ele, prin care specialiștii trag de piele, o excizează și o suturează, astfel încât se ridică fața si se reda un aspect mai tânăr al ei..
CSÎD: Se realizează sub anestezie locală sau generală?
Dr. Andrei Gregorian: Liftingul facial se realizează fie cu anestezie locală, fie cu generală. Unele paciente preferă anestezia locală. Pentru anestezie generală, este nevoie nevoie de un bloc operator, un medic anestezist și nu numai. Practic, se infiltrează substanțe anestezice la nivelul feței, se excizează pielea și se suturează.
CSÎD: Câte ore durează intervenția?
Dr. Andrei Gregorian: Un lifting facial se realizează în 2 ore – 2 ore și jumătate, cu tot cu pregătirile adiacente și cu celelalte proceduri conexe.
CSÎD: Cum arată candidata/ul ideal pentru această procedură? Pentru ce vârstă este recomandat liftingul facial?
Dr. Andrei Gregorian: Candidata sau candidatul ideal, deoarece și bărbații apelează la lifting facial, este acea persoană cu exces tegumentar: fie la nivelul gâtului, pentru că, deși este lifting facial, specialistul realizează și la nivelul gâtului acest lifting, fie la nivelul feței, unele persoane având nevoie de o întinerire „pe loc”.
CSÎD: Ce este mini-liftingul facial?
Dr. Andrei Gregorian: Mini-liftingul este o procedură mai mică decât liftingul facial, practic inciziile sunt de lungime mai mică și atunci mini-liftingul doar reconturează mandibula. Însă liftingul facial realizat de medicul specialist migdalează și ochii, pentru că incizia este un pic mai sus de lobul urechii, începe din păr, are o porțiune în fața și în spatele urechii.
Mini-liftingul și liftingul facial sunt recomandate persoanelor cu vârste cuprinse între 30 de ani (mini liftingul) și până la sfârșitul vieții, liftingul facial. Am avut pacienți cu vârste cuprinse între 35 și 69-70 de ani la aceste două proceduri.
CSÎD: Care sunt avantajele și dezavantajele intervenției de mini lifting facial?
Dr. Andrei Gregorian: Avantajele sunt clare: “întinerim” între 10-15 ani în două ore. Nu e rău deloc, nu? Dezavantajele sunt că putem fi un pic dispensarizați, scoși din activitatea socială zilnică. Practic, câteva zile, o săptămână, este posibil să fim tumefiați, umflați, să avem câteva echimoze. Este foarte rar, dar există acest risc. Totuși, există soluții ca să ținem sub control aceste posibile dezavantaje.
CSÎD: Mai concret, la ce rezultate ar trebui să se aștepte un candidat pentru lifting facial?
Dr. Andrei Greogorian: Să aibă mandibula mult mai conturată. Așa cum am spus, noi facem un lifting aproape de liftingul cervico-facial pentru că doctorul prinde și fibre din mușchiul platisma și atunci se ridică și gâtul. Așadar, ar trebui să se aștepte, de sus în jos, la: migdalarea ochilor, dispariția excesului de piele, reconturarea mandibulei și a gâtului, estomparea șanțurilor nazolabiale, a celor de tip ”acordeon lines” (acele riduri fine de lângă colțurile gurii), cât și a celor de tip „marionetă”. Ridurile se netezesc sau chiar dispar, în funcție de cât de tare tragem de piele în cadrul liftingului facial.