Machiaj şi ten: tipuri de machiaj în funcţie de ten

Ten gras, uscat sau mixt? Dacă nu eşti sigură de răspuns, ţi-am pregătit un test super simplu şi smart care te va ajuta să determini exact ce tip de piele ai.
  • Publicat:
Machiaj şi ten: tipuri de machiaj în funcţie de ten

Ten gras, uscat sau mixt? Dacă nu eşti sigură de răspuns, ţi-am pregătit un test super simplu şi smart care te va ajuta să determini exact ce tip de piele ai. Odată ştiut acest lucru, vei vedea că îngrijirea pielii devine floare la ureche iar alegerea produselor cosmetice nu va mai fi o corvoadă. Răspunde sincer la cele trei întrebări şi, în funcţie de rezultatele oferite, vei afla nu doar ce tip de piele ai, ci şi sfaturi importante înainte de aplicarea machiajului de la Karina Dumitru, professional makeup artist.

TEST – Află ce tip de piele ai!

1. După spălare, pielea mea:

a) este atât de întinsă încât şi zâmbetul este dureros;

b) este curată dar, după 20 de minute, luceşte;

c) este plăcută la atingere;

d) în zona T, după 20 minute, începe să lucească.

2. Dacă nu aplic cremă de noapte, pielea mea este:

a) aspră la atingere;

b) grasă;

c) la fel ca înainte;

d) pe zona T, uşor lucioasă.

3. Porii din zona T sunt:

a) aproape invizibili;

b) vizibili de la 30 cm;

c) vizibili doar de aproape sau cu lupa;

d) puţin vizibili în oglindă.

Interpretarea rezultatelor

Dacă ai răspuns cu a) la majoritatea întrebărilor – rezultă că ai tenul uscat

Dacă ai răspuns cu b) la majoritatea întrebărilor – rezultă că ai tenul gras

Dacă ai răspuns cu c) la majoritatea întrebărilor  – rezultă că ai tenul normal

Dacă ai răspuns cu d) la majoritatea întrebărilor – rezultă că ai tenul mixt

Reguli de îngrijire pentru fiecare tip de ten

  • Tenul gras

Cel mai eficient tratament pentru echilibrarea secreţiei de sebum constă în aplicarea de măşti cosmetice pe bază de argilă, ingredientul-vedetă care încetineşte procesul de îmbătrânire, detoxifiază, normalizează funcţia glandelor sebacee şi are efect tonifiant.

De asemenea, tenul gras mai poate fi tratat cu acid salicilic (aspirină) amestecat cu apă minerală. Pisează câteva pastile şi amesteca-lă cu apă, astfel încât să se formeze o pastă, pe care să o aplici seara, după curăţarea tenului. După 4 săptămâni se pot vedea rezultatele. Acidul salicilic desfundă porii, contribuie la regenerarea celulară, creşte rata de reînnoire a celulelor, îmbunătăţeşte aspectul general al pielii, reduce liniile fine, ridurile şi cicatricile minore, are efect antiacneic şi antimicrobian, îndepărtează celulele moarte şi impurităţile care blochează porii.

Un alt remediu excelent contra tenului gras este pudra de orez pentru că este un bun matifiant, absorbant şi conferă catifelare pielii (se poate obţine dând la blender orezul din casă sau o poţi cumpara direct din magazinele naturiste).

Vitamina C  de uz cosmetic este un alt duşman al tenului gras deoarece este un bun antioxidant, protejează pielea de efectele radicalilor liberi, stimulează producerea de colagen (care stă la baza unei pieli elastice, care va îmbătrâni mai greu), repară daunele provocate de expunerea la soare şi, folosită pe termen lung, oferă strălucire pielii, ameliorează pielea afectată de acnee, cuperoză etc. Se foloseşte aplicată în măştile de faţă sau în creme.

  • Tenul uscat

Pentru acest tip de ten este foarte bun acidul hialuronic, care este un puternic hidratant, conferă fineţe pielii şi are proprietăţi antirid . De asemenea, lăptişorul de matcă este un bun hidratant, are efect antiîmbătrânire, antioxidant şi calmează iritaţiile. Iar dacă nu ştiai până acum, uleiul de măsline nu este excelent doar în salate, ci şi în îngrijirea pielii. Acesta are efecte hrănitoare şi regenerante asupra pielii, se absoarbe rapid, conferă elasticitate şi protejează eficient împotriva deshidratării.

  • Tenul normal

Chiar dacă tenul este aproape perfect, este bine să se menţină această calitate prin aplicarea de creme pe bază de acid hialuronic, ulei de măsline, lăptişor de matcă, ulei de argan. Aceste ingrediente minune hidratează în profunzime pielea şi previn apariţia ridurilor.

  • Tenul mixt

Acest tip de ten poate fi tratat acasă cu acid hialuronic, acid salicilic, argilă, apă de lavandă, apă de trandafiri, cu un castravete dat pe răzătoare şi aplicat 5 minute pe faţă, curăţarea feţei cu ceai verde sau cu ulei de jojoba, care  are o compoziţie chimică apropiată sebumului secretat de piele, motiv pentru care acţionează atât în reglarea excesului de sebum, cât şi în hidratarea intensivă a pielii.

Reguli de machiaj pentru fiecare tip de piele

„Din punctul meu de vedere este foarte importantă îngrijirea zilnică a tenului şi fiecare persoană ar trebui să-şi formeze propria disciplina în îngrijire, pentru ca mai apoi să devină un gest reflex, întocmai ca spălatul pe dinţi. Pentru a preveni îmbătrânirea pielii, recomand tuturor femeilor şi bărbaţilor să folosească zilnic creme cu protecţie solară pe faţă, gât şi mâini”, afirmă Karina Dumitru, professional makeup artist.

  • Makeup pentru ten gras 

Tenul gras se demachiază excelent cu soluţie micelară pentru ca e mai puţin grasă decât demachiantul normal. Pentru machiaj se recomandă folosirea unei loţiuni tonice şi a unei baze de machiaj (se găseşte în magazinele de specialitate) înainte de a aplica fondul de ten. Baza de machiaj se aplică şi pe pleoape făcând astfel şi fardul de ochi să reziste. Se vor evita fondurile de ten de lifting pentru că sunt mai uleioase.

  • Makeup pentru tenul uscat 

Pentru machiaj e bine să se faca înainte un gomaj profesional, după care să se aplice un ulei hrănitor (de argan, de măsline, de cocos) pe faţă pentru a hidrata pielea în profunzime. Gomajul se poate realiza fie acasa, cu tărâţe de grâu, zahăr, zaţ de cafea, mălai, fie la salonul de înfrumuseţare, cu produse cosmetice exfoliante. În cazul tenului uscat, nu este recomandată aplicarea unei baze de machiaj, a unui fond de ten compact şi a unei pudre în cantităţi mari, ci un fond de ten hidratant şi fluid şi un blush cremos, pentru a nu usca pielea şi mai tare. Recomand pe buze gloss-ul şi iluminator pe pomeţi şi sub sprâncene pentru a oferi un luciu feţei.

  • Makeup pentru tenul normal

Pentru machiaj e de menţionat faptul că se pot folosi atât produse cremoase cât şi mate. Pentru ca machiajul să reziste pe parcursul zilei, este indicată aplicarea prealabilă a unei loţiuni tonice, cu condiţia să fie adecvată tipului de ten, în cazul de faţă pentru ten normal.

  • Makeup pentru ten mixt

Un truc pentru rezistenţa machiajului constă în folosirea unei loţiuni tonice adecvate tenului mixt, pentru echilibrarea pH-ului pielii. Se recomandă folosirea unei baze de machiaj pentru a face fondul de ten să reziste cât mai mult şi fără să facă faţa să lucească. Dacă nu se aplică bază de machiaj se poate folosi pudră pe zona T. A se evita fondul de ten cu efect de lifting pentru că este mai gras.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult