Mâinile îmbătrânite: care sunt cauzele și ce poți face pentru a preveni pielea ridată și petele de pe mâini

  • Publicat:
Mâinile îmbătrânite: care sunt cauzele și ce poți face pentru a preveni pielea ridată și petele de pe mâini
Sursa foto: Shutterstock

Mâinile îmbătrânite pot fi prevenite, dacă iei la timp măsuri. Petele maronii, ridurile și uscăciunea specifice la bătrânețe pot fi întârziate dacă folosești cremă de protecție solară și ai grijă de mâini la fel cum o faci cu chipul tău și zona gâtului.

Îmbătrânirea prematură a pielii mâinilor este un fenomen care poate fi evitat. Află mai jos ce soluții ai la îndemână și cum poți să previi mâinile îmbătrânite.

Din ce cauze îmbătrânește prematur pielea de pe mâini

Expunerea neprotejată la soare a mâinilor este una dintre principale cauze ale îmbătrânirii premature a pielii în această zonă a corpului.

Petele maronii, depigmentările, subțierea pielii și ridurile pe mâini apar din cauza expunerii la soare fără cremă de protecție, spune dr. Allison Arthur, medic dermatolog.

De multe ori însă, uităm să aplicăm cremă solară și pe mâini, concentrându-ne doar la zona feței. Razele ultraviolete sunt responsabile de aproximativ 80% din modificările cutanate asociate îmbătrânirii premature.

Totodată, mâinile îmbătrânite, uscate, ridate sunt și o consecință a muncii fizice, a apei dure sau a chimicalelor din produsele de curățenie.

Anumite medicamente sau condiții medicale ori factori ereditari pot fi, de asemenea, cauze ale îmbătrânirii premature a pielii de pe mâini. Firește, acestora și se adaugă și procesul natural de îmbătrânire, care presupune scăderea producției de colagen, proteina care menține elasticitatea pielii.

Cum poți preveni mâinile îmbătrânite. Sfaturi de îngrijire

Cremele și serumurile de față sunt parte din rutina noastră de beauty, dar și mâinile trebuie să aibă parte de același ritual de îngrijire. Deseori apelăm la o cremă hidratantă de mâini doar în sezonul rece, când pielea se usucă din cauza temperaturilor scăzute.

Multe persoane ignoră complet rutina de îngrijire a pielii de pe mâini. Însă atenția trebuie acordată în egală măsură precum chipului. Pielea mâinilor este mai subțire și mai sensibilă, fiind mult mai susceptibilă să dezvolte riduri, uscăciune și pete solare, pentru că există mai puține glande sebacee care să secrete sebum nutritiv, adaugă medicul.

Iată câteva sfaturi de îngrijire pentru a evita îmbătrânirea prematură a pielii de pe mâini:

  • Când te expui la soare, folosește cremă de protecție cu SPF, oxid de zinc și/sau dioxid de titan și reaplică atunci când este cazul
  • Utilizează zilnic o cremă bogată în acid hialuronic (cu rol de hidratare a pielii), extract de emblic (coacăz indian – are rol de prevenire și ameliorare a petelor solare), glicerină, uleiuri esențiale, ceramide și formule pe bază de apă
  • Apelează la tratamente exfoliante o dată pe săptămână
  • „Îmbracă” mâinile în mănuși speciale din bumbac noaptea, după ce aplici crema, pentru a favoriza pătrunderea în pătrunzime a ingredientelor nutritive
  • Folosește mănuși de menaj când faci curățenie

Tratamentul mâinilor îmbătrânite

Dacă răul deja este făcut și ai mâinile îmbătrânite, cu pete și riduri, există câteva soluții pe care medicii dermatologi ți le pot pune la dispoziție.

Peelingul cu soluții pe bază de retinoizi, alfa-hidroxizi și peptide poate ameliora petele maronii cauzate de soare și alte discolorații ale pielii.

Terapiile cu laser sunt, de asemenea, o variantă la care poți apela pentru a atenua aspectul ridat al pielii de pe mâini și vasele de sânge proeminente.

Injecțiile cu substanțe nutritive și loțiunile pe bază de hidrochinonă și retinol sunt și ele o opțiune pentru hidratarea în profunzime și îmbunătățirea aspectului pielii ridate, uscate, pătate de soare.

Cu toate acestea, să previi mâinile îmbătrânite este mai ușor decât să le tratezi. Așadar, ține cont de sfaturile de îngrijire și ia măsuri din timp ca să amâni cât mai mult semnele bătrâneții pe mâini.

https://www.csid.ro/beauty/ingrijire-frumusete/maini-uscate-si-crapate-iata-cele-mai-bune-solutii-11960715/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult