În ultimii ani, industria frumuseţii şi trendurile în modă împodobesc tot mai mult unghiile. Unghii semi permanente, geluri acrilice, paiete, cristale, chiar şi păr, da, păr decorează unghiile. Cât de sănătos este însă pentru unghii? Am stat de vorbă cu dr. Brigitta Mihai, medic rezident dermatovenerologie despre cum afectează frumuseţea şi moda sănătatea unghiilor.
Unghiile, pe lângă rolul lor funcţional binecunoscut de barieră protectoare, joacă un rol extrem de important, social. Reprezintă unul dintre puţinele segmente anatomice pe care le „expunem” constant, motiv pentru care le acordăm deosebită atenţie expunându-le la diverse proceduri şi substanţe cu rolul de a le înfrumuseţa.
CSÎD: Ce riscuri ne asumăm atunci când ne facem manichiura?
Dr. Brigitta Mihai: Pe lângă riscurile cunoscute, de tipul infecţiilor bacteriene, virale sau fungice, ca urmare a măsurilor igienice aplicate necorespunzător, împreună cu micro-traumatismele induse de cosmetizarea unghiilor, substanţele chimice utilizate pot afecta unghia şi zona din jurul ei.
CSÎD: Oja semi-permanentă are din ce în ce mai multe adepte. Este o alegere sănătoasă?
Dr. Brigitta Mihai: În ceea ce priveşte aplicarea ojei semi-permanente şi a gelurilor acrilice, riscul este dat de prezenţa compuşilor chimici conţinuţi şi de expunerea repetată la lumina UV. Compuşii chimici pot determina manifestări cum ar fi dermatita de contact, neuropatie periferică, unghii cu aspect pseudo-psoriatic. Utilizarea cumulativă a luminii UV duce la apariţia de leziuni maligne la nivelul mâinilor iar trauma asociată procedurilor de îndepărtare a gelului provoacă subţierea unghiilor, acestea devenind casante. Literatura de specialitate menţionează „Worn-down nail syndrom” care se referă la subţierea importantă a lamei unghiale cauzată de trauma atât mecanică cât şi chimică, repetitivă cum se întâmplă în cadrul procedurilor de înfrumuseţare.
CSÎD: Este recomandat ca în sarcină şi alăptare să se coloreze unghiile cu lac? Dacă da, la ce ingredienţi să fie atente femeile?
Dr. Brigitta Mihai: Nu există studii care să demonstreze ca utilizarea de lacuri colorate intervine în dezvoltarea sarcinii, motiv pentru care grijă trebuie îndreptată asupra expunerii la substanţe chimice provenite din alte surse.
CSÎD: În popor se spune că unghiile moi trădează lipsa de calciu. Ce spune doctorul dermatolog despre unghiile moi?
Dr. Brigitta Mihai: Unghiile moi pot fi apanajul mai multor afecţiuni, deficite nutriţionale, traumatisme dar pot apărea şi în contextul utilizării anumitor medicamente. De multe ori cauza este prezentă în mediu, în activităţile zilnice, afectând integritatea unghiei. Dintre cauzele generale dobândite, diverse tipuri de anemii, tulburările circulaţiei periferice şi unele endocrinopatii pot sta la baza acestei fragilităţi. În funcţie de modificările asociate fragilităţii unghiale, medicul dermatolog poate fi orientat către un anumit diagnostic.
CSÎD: Ce alimente ne ajută să avem unghii sănătoase?
Dr. Brigitta Mihai: Nu neapărat alimentele, ci mai degrabă anumite principii din ele. De exemplu, s-a observat că biotina are un rol în metabolismul lipidic, motiv pentru care deficitul acesteia duce la manifestări dermatologice multiple. Pe de altă parte, consumul alimentelor bogate în biotina (ficat, albuşul oului, soia, drojdie) oferă rezistenţa părului şi unghiilor.