Masca antiacnee cu bicarbonat, aspirină sau argilă verde elimină iritațiile, destupă porii în profunzime și ameliorează cicatricile lăsate de leziunile acneice.
Praful, impurităţile distrug și îngrijirea neadecvată a tenului, mai ales în cazul persoanelor cu ten gras, pot duce la apariţia acneei, spun dermatologii. Acneea este o afecţiune comună, parţial determinată genetic, care apare mai ales în perioada pubertăţii. Apariţia acesteia poate fi influențată de mai mulţi factori, printre care hipersecreţia sau dezechilibrul hormonal.
Cele mai predispuse zone ale pielii la apariția acneei sunt faţa, pieptul, umerii şi spatele. Acneea poate fi întâlnită şi pe braţe sau chiar pe coapse, însă cazurile acestea sunt extrem de rare.
Persoanele care suferă de această afecţiune trebuie să acorde o mai mare importanţă igienei corporale, pentru că sebumul în exces poate duce şi la apariţia unor chisturi, de culoare roşie, situate în profunzimea epidermei, care indică o infecţie aflată într-un stadiu mai avansat.
Vezi mai jos exemple de mască antiacnee cu 3 ingrediente diferite, dar extrem de eficiente împotriva acneei!
Bicarbonatul de sodiu are efecte antiinflamatoare și antibacteriene. În plus, este un excelent exfoliant și ajută la îndepărtarea celulelor moarte care „atrag” sebumul și determină apariția coșurilor.
Câtă vreme este folosit corect, bicarbonatul de sodiu este un produs excelent pentru îngrijirea pielii. Având în vedere că are un puternic efect de exfoliere, trebuie evitată frecarea pielii cu acesta, tocmai pentru a preveni agravarea leziunilor.
https://www.csid.ro/lifestyle/casa-gradina-animale-de-companie/bicarbonat-de-sodiu-intrebuintari-nebanuite-in-gospodarie-12889255/
Unele persoane preferă masca antiacnee cu bicarbonat și apă, din care rezultă o pastă pe care o aplică pe zonele problematice. Această mască poate fi însă „îmbunătățită” cu suc de lămâie și miere, ingrediente care au proprietăți antibacteriene, hidratante și antiinflamatoare.
Pentru o astfel de mască antiacnee ai nevoie de: sucul de la o jumătate de lămâie, 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu, 1 linguriță de miere.
Amestecă ingredientele până obții o pastă. Dacă este prea groasă, poți adăuga puțină apă.
Curăță fața de machiaj și impurități, apoi aplică masca pe piele, în special pe zonele cu probleme. Lasă să acționeze 5-15 minute, apoi clătește cu apă călduță și tamponează ușor pielea cu un prosop moale. Aplică o cremă hidratantă.
Înainte de a aplica masca, specialiștii recomandă o baie de abur, pentru că ajută la reducerea nivelului de sebum. Ingredientele din această mască ajută la eliminarea bacteriilor, absorb excesul de sebum, au efect astringent și tonifică pielea.
Pentru prepararea măştii antiacnee cu argilă ai nevoie de: 2 lingurițe de miere, sucul de la o jumătate de lămâie, 1 linguriță de argilă verde.
Se amestecă totul foarte bine până se obţine un amestec omogen, apoi se aplică pe faţă şi pe gât. Se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, după care se limpezeşte cu apă călduţă. Această mască este recomandată o dată pe săptămână.
Acidul salicilic (ingredientul din aspirină) are efect exfoliant și ajută la eliminarea bacteriilor care favorizează apariția acneei, dar și la atenuarea inflamațiilor. În schimb, poate „extrage” umiditatea din piele, așa că se recomandă masca antiacnee cu aspirină și ulei de avocado, de argan, de jojoba sau de migdale dulci, un mix care previne uscarea excesivă a pielii.
Un alt ingredient din această mască este mierea, cu efect antiseptice, antimicrobian și emolient.
Pentru prepararea acestei măști ai nevoie de: 3-4 comprimate de aspirină, 1 linguriță de apă (dacă ai tenul gras) sau 1 linguriță de ulei dintre cele menționate anterior (dacă ai tenul normal sau uscat), 1 linguriță de miere. Amestecă ingredientele până obții o pastă subțire, aplică pe față și lasă să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă călduță și tamponează ușor pielea cu un prosop moale. Masca antiacnee cu aspirină este indicată de 1-2 ori pe săptămână.
Nu se recomandă aplicarea acestei măști pe zonele iritate, cu arsuri, tăieturi, proaspăt epilate (subraț, zona inghinală, deasupra buzelor etc.) sau dacă a fost folosit în ultimele 3-4 zile un produs pe bază de acid glicolic. De asemenea, masca antiacnee cu aspirină este contraindicată persoanelor care au alergie la aspirină, gravidelor, femeilor care alăptează sau persoanelor care au diverse afecțiuni în care aspirina este interzisă.