Uleiul de măsline este un ingredient popular folosit în numeroase preparate, iar asta datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate. Însă, din fericire, ne putem bucura de toate aceste beneficii şi în afara bucătăriei. Mii de ani, uleiul de măsline a fost folosit pentru hidratarea şi hrănirea părului. Deşi nu există suficiente cercetări care să vorbească despre uleiul de măsline folosit pentru îngrijirea părului, unele dintre ele demonstrează efectele pe care le are asupra firului de păr. Unul dintre cele mai mari avantaje ale uleiului de măsline este acela că poate fi folosit în numeroase măşti pentru păr.
Măştile pentru păr sunt asemănătoare tratamentelor leave in, pe care le laşi să acţioneze undeva între 30 de minute şi 2 ore, în funcţie de ingredientele pe car le foloseşti, în funcţie de tipul de păr pe care îl ai, dar şi al rezultatului pe care vrei să-l obţii.
În urma unei cercetări s-a descoperit că uleiul vegetal poate proteja părul împotriva deteriorării şi are efect de hidratare. Deşi studiul nu s-a concentrat în special pe efectele uleiului de măsile, se menţionează că uleiurile mononesaturate şi cele saturate penetrrează firul de păr în profunzime spre deosebire de uleiurile polinesaturate. Cu alte cuvinte, folosind pe păr un ingredient ca uleiul de măsline poate aduce mai multe beneficii spre deosebire de uleiurile polinesaturate ca uleiul de floarea soarelui sau uleiul de şofrănel.
Potrivit unui review din 2017 privind beneficiile uleiului de măsile, un compus numit scualen, care se regăseşte în uleiul de măsline virgin, are capacitatea de a acţiona ca un compus hidratant în numeroase produse cosmetice. Uleiul de măsline virgin conţine vitamina E şi alţi antioxidanţi. Un studiu din 2010 arată că nutrienţii din vitamina E ajută la creşterea părului. Pe lângă acestea, ca beneficii putem menţiona şi:
Tipuri de păr pentru care funcţionează
Uleiul de măsline este ideal pentru părul subţire, uscat, deteriorat sau tratat chimic (vopsit), dar şi pentru părul gras şi pisicos.
Măştile cu ulei de măsline pot fi realizate acasă. Ai nevoie doar de un ulei de măsline extra virgin, dar înainte de a face amestecul cu alte ingrediente, verifică dacă îţi afectează firul de păr. Printre cele mai folosite ingrediente pentru măştile de păr sunt:
Pentru această mască foloseşte atât gălbenuşul de ou, cât şi albuşul pentru că ajută părul să crească mai repede, dar şi să aibă grijă de firul de păr deteriorat. Potrivit cercetărilor, vitaminele A şi E, biotina şi acidul folic (toate regăsite în ou), au fost asociate cu creşterea părului. Pentru părul uscat, poţi adăuga miere.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Sparge oul într-un castron şi bate-l până se formează o pastă. Adaugă mierea şi uleiul de măsline. Dacă vrei să schimbi consistenţa amestecului, le poţi încălzi înainte. Amestecă toate ingredientele.
Vitaminele, mineralele şi acizii graşi pe care îi conţine avocado ajută la hidratarea părului. De asemenea, cuticula firului de păr se repară, ceea ce previne ruperea acestuia.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pisează jumătatea de avocado, adaugă uleiul de măsline şi amestecă cele două ingrediente până se formează o pastă.
Dacă te confrunţi cu mătreaţă sau un scalp iritat, uleiul de arbore de ceai ajută la ameliorarea celor două mari probleme. Un studiu din 2002 sugerează că utilizarea uleiului de arbore de ceaia fost asociată cu scăderea cantităţii de mătreaţă.
Ingrediente: