Micropigmentarea, de la A la Z. Tot ce trebuie să știi despre procedură, riscuri, vindecare

Pentru a descoperi în detaliu tot ce presupune micropigmentarea, am stat de vorbă cu Larisa Tănase, Master Trainer PMU, cu o experiență de peste 14 ani în domeniu.
  • Publicat:
Micropigmentarea, de la A la Z. Tot ce trebuie să știi despre procedură, riscuri, vindecare
Foto: Larisa Tănase, Master Trainer PMU

Micropigmentarea este o procedură la care tot mai multe femei apelează sau au în plan, dar se tem ca rezultatele să nu fie tocmai pe măsura așteptărilor lor. Nimic greșit, având în vedere faptul că această procedură de înfrumusețare vine la pachet și cu riscuri. Pentru a descoperi în detaliu tot ce presupune micropigmentarea, am stat de vorbă cu Larisa Tănase, Master Trainer PMU, cu o experiență de peste 14 ani în domeniu.

CSID: Înainte de toate, ce este dermopigmentarea și care sunt zonele pentru care se folosește?

Larisa Tănase: Dermopigmentarea este o procedură de înfrumusețare cunoscută și sub numele de micropigmentare sau machiaj semipermanent. Mereu mi-a plăcut să spun că micropigmentarea ajută acolo unde natura nu a putut mai mult. Și chiar așa este!

Meseria de specialist în dermopigmentare presupune realizarea a diferite tehnici de machiaj semipermanent care să pună în valoare trăsăturile naturale. Fie că vorbim de sprâncene, pleoape sau buze, un profesionist va ține întotdeauna cont de tipul de ten și particularitățile fizionomiei pentru a obține cele mai bune rezultate.

Procedura de micropigmentare presupune introducerea pigmenților semipermanenți în stratul pielii dermic superficial. Rezistența și durata unui astfel de machiaj  este de minim 1 an până la maxim 5 ani.

Există de asemenea și partea de micropigmentare medicală ce vizează  zona areolei mamare sau zona scalpului (procedură destinată bărbaților care se confruntă cu alopecie). În anumite cazuri se realizează chiar și pe vergeturi (poate îmbunătăți aspectul lor).

CSID: Care sunt criteriile după care ar trebui să ne alegem salonul și specialistul pentru o astfel de procedură?

Larisa Tănase: În primul rând se va studia portofoliul de lucrări al specialistului. Pe rețelele de socializare ale acestuia ar trebui să existe o galerie vastă cu lucrări, dar și imagini din spațiul de lucru. Acestea fiind o primă garanție că dermopigmentistul are experiență și că își desfășoară activitatea în condiții optime.

Analizarea tehnicilor de micropigmentare pe care specialistul le abordează, a stilului și viziunii acestuia, sunt cele care ajută clientul să conștientizeze ce își dorește dar și ce nu își dorește. Un client bine informat este un client dorit de orice profesionist. Dacă clientul va rezona cu stilul dermopigmentistului, cel mai probabil decizia a fost luată. Însă aș insista să se pună accent și pe a se cere detalii în mesaj privat și la telefon.

Atenție! Toți acești pași trebuie să fie susținuți de calitatea rezultatelor vindecate, adică cele finale. Și nu doar de imaginile imediat după procedură, când aspectul este mult mai intens și lucrarea mai groasă.

Cunoașterea tuturor acestor detalii pot oferi garanția clientului că ia decizia cea mai bună pentru el.

CSID: În cazul în care rezultatul nu este pe măsura așteptărilor noastre sau în timp își diminuează aspectul poate fi reversibil?

Larisa Tănase: Da, cu siguranță! În primul rând voi puncta cel mai important aspect. Tehnicile au avansat enorm. Pe partea de micropigmentare, dar și pe partea de îndepărtare. În prezent, micropigmentarea a evoluat atât de mult încât se poate realiza prin tehnici inovative cu rezultate vindecate (finale) naturale. Ceea ce, pe termen lung, permite dermopigmentistului să realizeze mult mai ușor o transformare completă de nuanță, tehnică și uneori chiar și de formă. Clienta își va putea schimba aspectul sprâncenelor la fel de simplu ca în cazul unui vopsit de păr.

Iar dacă lucrarea este una care necesită îndepărtarea rezidurilor de pigmenți, metodele noi de eliminare prin laser sau substanțe fac parte deja din rutina dermopigmentiștilor specializați și pe această ramură a domeniului beauty.

Un specialist cu experiență știe că în cazul lucrărilor vechi, cu aspect intens, lucrate adânc și care sunt saturate de pigment, nu poate aborda o tehnică fină. Saturația de pigment din piele în aceste cazuri este similară cu duritatea unei pietre și are capacitatea să elimine rapid pigmentul lucrat printr-o tehnică, culmea, modernă! Aspectul vechi al sprâncenei va reapărea în aproximativ 3-6 luni.

Așadar, un dermopigmentist care se respectă nu va interveni niciodată în aceste cazuri printr-o nouă micropigmentare. Ci va îndruma clientul către procedurile de îndepărtare a rezidurilor de pigmenți, fie prin laser sau cu ajutorul substanțelor.

Odată cu curățarea zonei, pielea va fi pregătită să primească o cantitate nouă de pigment de calitate, lucrat fin și cu accente moderne. Iar exemplul din imagine dovedește eficacitatea metodelor de îndepărtare, cât și importanța regenerării sprâncenelor prin tratamente dedicate.

CSID: Care sunt riscurile micropigmentării?

Larisa Tănase: Atâta timp cât nu vorbim de situațiile alergice sau care țin de sfera medicală, procedura de micropigmentare este una extrem de sigură, care abundă de beneficii, atâta timp cât este realizată de cineva instruit corect și care a investit în aparatură și pigmenți. Un astfel de specialist va consilia întotdeauna clientul, înainte de ședința de micropigmentare! Fără această discuție, procedura este cel mai probabil sortită eșecului.

Nici nu pot concepe cum se poate realiza o astfel de procedură fără o discuție largă despre ce își dorește și nu își dorește acesta, dar și fără simularea rezultatului final prin desen. Clientul chiar trebuie să se analizeze în oglindă cu acest desen și să se convingă că rezonează 100% cu viziunea dermopigmentistului. De la poziționarea sprâncenelor, la formă, lungime, grosime și până la stil.

În paralel cu dorințele clientului, specialistul trebuie să vină cu recomandări personalizate în funcție de particularitățile fizionomiei și stilului personal, cu scopul de a obține rezultatul ideal. În micropigmentare se calculează și cele mai mici detalii:

  1. Se studiază morfologia feței și se ține cont de poziția firelor naturale existente în sprâncene.
  2. Se realizează desenul ținând cont de arhitectura sprâncenelor.
  3. Grosimea sprâncenelor micropigmentate se va stabili în funcție de: mărimea ochilor, nasului și a buzelor (trebuie să existe o armonie între toate acestea) dar și ținând cont de grosimea firelor naturale din sprâncene. Nici mai groase și nici mai subțiri decât grosimea naturală.
  4. Culoarea sprâncenelor micropigmentate se va alege după firele naturale și ar trebui să fie neutre și în armonie cu nuanța podoabei capilare.
  5. Tehnica de micropigmentare se alege după fototipul pielii, tipul de ten și firele din sprâncene.

De exemplu: la tenul gras cu pori deschiși și cu fire reliefate, nu se recomandă tehnica fir cu fir. După vindecare, porii deschiși vor difuza pigmentul în piele, firele vor avea un aspect întrerupt.  Firele naturale reliefate sunt poziționate în sus, iar firele noi realizate prin micropigmentare stau pe piele. Ceea ce poate rezulta după vindecare într-un efect de dublă sprânceană.

  1. Un alt risc ar fi când sprâncenele naturale sunt subțiri și clientul își dorește o formă mai groasă prin micropigmentare. Efectul vindecat la final ar fi tot de două rânduri de sprâncene.

Sunt foarte multe aspecte importante de care trebuie să țină cont, atât specialiștii cât și clienții.

CSID: Putem vorbi de reacții alergice? Ce se face în aceste situații?

Larisa Tănase: Reacțiile alergice sunt extrem de rare. Ele pot apărea doar dacă clientul este alergic la unul din compușii pigmenților, la ac (care conține 1,8% nichel) sau la anestezic.

Situația se poate complica și dacă specialistul nu are experiență.

Există riscul de reacții alergice multiple cauzate de: introducerea pigmentului mult prea adânc în piele (depășește dermul superficial), produse expirate, viteza mare a aparatului, igiena necorespunzătoare, nerespectarea regulilor de igienă pe zona micropigmentată, după procedură.

CSID: Cum trebuie să se pregătească o femeie înainte de procedură?

Larisa Tănase: În primul rând să fie într-o stare bună de sănătate și să nu se afle sub tratament medicamentos. Să nu fie însărcinată sau să nu se afle în primele 3 luni de alăptare. Să nu consume cu 24 de ore înainte de procedură: cofeină, energizant, alcool sau alte stupefiante.

Iar dacă e sa vorbim despre o procedură pentru sprâncene (micropigmentare, microblading, stilizare, laminare), ideal este ca aceasta să nu se penseze minim 3 luni înainte de procedură și să aplice intens tratamente de regenerare în această perioadă. Un designer de sprâncene chiar are nevoie să vadă exact coroana naturală a acestora, înainte de a face un plan pe termen lung, cum e în cazul micropigmentării semipermanente.

CSID: Ce trebuie să știe clienta după procedură? Urmează o rutină pentru a menține un rezultat de calitate?

Larisa Tănase: În primul rând să evite să se bronzeze pe zona micropigmentată! Orice purtătoare de micropigmentare trebuie să pună mereu accent pe produsele destinate protecției solare (creme, pălării, ochelari). Oricum, consider că SPF-ul este cea mai bună cremă antirid, fără dubii, dar și ajută la păstrarea aspectului frumos al unei lucrări de micropigmentare, cât mai mult timp. Apoi, e important și să evite tratamentele faciale sau injectările, să nu se machieze pe zona respectivă în prima săptămână și mai ales să respecte cu strictețe igiena și modul de îngrijire indicat de specialist (recomandările corecte se fac în funcție de tipul de ten).

CSID: Cât se menține rezultatul și după cât timp ne-am putea aștepta la decolorarea pigmentului sau schimbarea culorii?

Larisa Tănase: Specialiștii cu experiență pot garanta cel mai bun aspect de până la 12 luni (dacă s-a efectuat și retușul la aproximativ 6 săptămâni de la prima ședință).

Important de menționat aici este că o procedură de micropigmentare este considerată completă, abia după cele două ședințe.

Prima ședință îmi place să o numesc „mai bine mai puțin decât prea mult”. Astfel, pot oferi șansa femeilor (se știe despre noi că putem fi schimbătoare) de a avea timp să se adapteze cu acest tip de tratament și cu efectele noului look.

Suntem deseori influențate de reacțiile celor din jur, iar felul în care vor primi cunoscuții această reinventare de look, va contribui mult la cum va aborda clienta după 6 săptămâni cea de-a doua ședință. Va ști sigur de această dată dacă dorește mai mult sau mai puțin. Iar dacă dermopigmentistul respectă regula de mai sus (să facă o tehnică mai superficială la prima ședință), va avea libertate totală la cea de-a doua ședință să lucreze la intensitatea potrivită. Va putea ține cont de toate dorințele noi ale clientei (atâta timp cât respectă simțul estetic). Abia după acești pași, un specialist poate spune că are un client mulțumit și poate fi sigur că va fi nevoie să se mai revadă după minim un an de zile, pentru reîmprospătarea nuanței.

(Atenție! Excepție există în cazul tenurilor grase, când retușul se realizează din 6 în 6 luni. Tipul de ten gras pierde foarte mult din cantitatea și implicit din intensitatea pigmentului. Cantitatea excesivă de sebum favorizează eliminarea rapidă din piele a pigmenților.)

Din păcate, în ultimii ani nu s-au cunoscut sau respectat niște reguli ca cele povestite mai sus. Din această cauză, majoritatea clienților din piața de beauty care vin la un specialist cu ideea „vreau doar un mic retuș anual”, sunt de fapt clienți cu lucrări care au nevoie de corecții mult mai complexe decât împrospătarea unei nuanțe!

După cât am stat de vorbă, un lucru este clar: am putea discuta mult timp despre particularitățile domeniului beauty, despre cum să iei cele mai bune decizii din postura de client, dar și cât face diferența să fii un specialist responsabil.

Sunt deschisă oricând pentru a ajuta cu orice fel de informații și să investesc timp în evoluția fiecăruia! Nu ezitați să mă contactați pe rețelele de socializare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult