În industria cosmetică gravitează, de departe, cele mai multe mituri, studii mai mult sau mai puţin adevărate, sfaturi care mai de care mai contradictorii.
“Există un anume “folclor” legat de cosmetică care nu este întotdeauna validat medical. Şi totuşi, prejudecăţile persistă şi se transmit din generaţie în generaţie.”, a declarat Neli Pfeiffer, specialist cosmetică apicolă.
Este bine să mergem la cosmetică după varsta de 30 de ani. FALS
Persoanele dintr-o anumită categorie de vârstă nu au în mod obligatoriu acelaşi tip de ten. Rutina zilnică de ingrijre depinde strict de nevoile tenului şi de necesităţile acestuia. Din momentul în care începem să ne formăm ca şi adulţi, este necesar să avem o rutina de îngrijire care să ne ajute să rezolvăm şi să preîntâmpinam problemele pielii.
Această rutina trebuie să corespundă tipului nostru de ten şi cel mai bine este să fie recomandată de către un specialist. De aceea nu există o vârstă la care nu ar trebui să mergem la cosmetică sau o vârstă recomandată la care trebuie să începem să frecventăm cabinetele cosmetice. Trebuie să fim tot timpul informaţi corect şi să adoptăm acţiuni cât mai invazive în ceea ce priveşte tenul sau pielea noastră.
Produsele cosmeticele se aleg în funcţie de vârstă. FALS
Unii producători vând game diferite de cosmetice – peste 25, 35, peste 40 de ani etc. Aşa se face că tu foloseşti un produs, mama ta altul, iar sora ta un al treilea, deşi toate aveţi un ten normal. De fapt, cosmeticele se aleg în funcţie de tipul tenului şi eventualele probleme ale lui, nu în funcţie de vârstă. Există adolescente care au un ten uscat şi există femei peste 35 de ani care au un ten gras cu acnee, aşa că nu poate exista o singură cremă eficientă pentru toate femeile de o anumită vârstă.
Masca minune de argilă este potrivită oricărui tip de ten. FALS
Argila, denumită şi ‘pământul viu’ are în compoziţie o grămadă de minerale benefice pentru pielea noastră. În decursul ultimului deceniu s-a făcut lobby asupra argilei şi a fost promovată ca şi elementul minune, care rezolvă toate problemele unui ten, indiferent de acesta. Nimic mai greşit! Cum bine ştim, tenurile sunt foarte variate cu afecţiuni diverse care pot aprea sau dispărea în funcţie de vârstă sau alţi factori externi.
Deşi rolul argilei este de dezinfectare, antiinflamator, cicatrizant, ea nu este potrivită tenului normal, uscat sau deshidratat şi sensibil. Pe lângă lucrurile pozitive există şi dezavantaje, cum ar fi: puterea foarte mare de absorbţie a apei din ţesutul cutanat, dezechilibrarea nivelul de hidratare al pielii. Măştile cu argila sunt recomandate cu moderaţie în cazul tenurilor grase (uleioase), asfixice sau acneeice, cu o frecvenţă de maxim o dată pe săptămână.
Acneea apare doar la persoanele tinere, în mod normal la pubertate. FALS
Ce bine ar fi dacă după vârsta de 18-20 ani acneea ar dispărea la toată lumea. Există femei care şi după 20, 30, 40 şi chiar 50 de ani au acnee la fel ca şi adolescenţii. De asemenea nu exista o regulă cum ca dacă tenul nu a suferit de acnee în adolescenţă, această afecţiune nu va apărea mai târziu. De cele mai multe ori cauza apariţei este una hormonală. Tratamentul acneii rămâne acelaşi, nevariind în funcţie de vârstă, cu menţiunea ca trebuie adaptat tipului de bază al tenului (uscat, normal, gras).
Antioxidanţii au efect antirid. FALS
Dacă radicalii liberi joacă un rol important în crearea ridurilor, ar trebui ca antioxidanţii să îţi întinereasca pielea şi să te scape de riduri. Pare logic, dar deşi antioxidanţii au un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire nu există încă studii care să confirme că antioxidanţii au un efect antirid.