Mituri şi adevăruri despre epilarea cu laser

Epilarea cu laser este dureroasă? Poate cauza cancer? Află cele mai frecvente mituri!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mituri şi adevăruri despre epilarea cu laser
Sursa foto: 123rf.com

Epilarea cu laser este soluţia-minune pentru toate femeile care vor să scape de părul corporal nedorit. Deşi este o procedură mai scumpă decât epilarea cu ceară sau cu lama de ras, epilarea cu laser este mai sigură, mai eficientă pe termen lung şi mai lipsită de pericole. Cu toate acestea, există numeroase mituri care circulă în mediul online, multe dintre ele fiind complet false. Cum ar fi următoarele: epilarea cu laser este foarte dureroasă, favorizează apariţia cancerului sau chiar este contraindicată…vegetarienilor.  Nimic mai fals! Află mai jos câteva dintre cele mai frecvente mituri despre epilarea cu laser!

Epilarea cu laser duce la îngroşarea şi îndesirea firelor de păr

Fals. Dacă acest lucru ar fi adevărat, milioane de bărbaţi cu chelie ar sta la coadă la salonul de cosmetică pentru o şedinţă-minune de epilare cu laser, în speranţa că aşa le va creşte părul la loc. Este adevărat însă că fiecare persoană este unică şi, prin urmare, corpul fiecăruia este unic. Unele femei au mai puţin păr corporal pe măsură ce îmbătrânesc, în vreme ce altele vor constata că le creşte părul în locuri neobişnuite. Laserul distruge foliculii de păr, dar nu este o soluţie permanentă: acesta nu sprijină, dar nici nu împiedică dezvoltarea noilor foliculi.

Epilarea cu laser nu este eficientă în cazul tuturor tipurilor de păr

Adevărat. Rezultatele epilării cu laser pot varia în funcţie de grosimea şi culoarea firului de păr, dar şi în funcţie de tipul de piele al fiecărei persoane. De exemplu, persoanele care au părul grizonant sau alb nu sunt sfătuite să apeleze la epilarea cu laser, deoarece nu va funcţiona, având în vedere că firul de păr este depigmentat, deci laserul nu va avea o „ţintă”. Şi în cazul roşcatelor sau al blondelor pot exista anumite probleme, în sensul că pigmentul este mai greu de detectat de laser, dar în prezent există saloane cosmetice care investesc în aparatură ultraperformantă care poate rezolva inclusiv acest inconvenient.

Epilarea cu laser poate cauza cancer de piele

Fals. Aparatura cu ajutorul căreia se realizează epilarea cu laser este aprobată de Food and Drug Administration şi nu prezintă risc de iradiere. De asemenea, persoanele care s-au supus epilării cu laser nu sunt mai predispuse radiaţiilor ultraviolete, aşa cum circulă zvonul. Din contră, laserul este folosit adesea în tratamentul anumitor forme de cancer de piele.

Epilarea cu laser oferă rezultate definitive

Fals. Epilarea cu laser nu îţi garantează că vei scăpa pentru totdeauna de părul corporal şi nici că vei avea o piele de bebeluş după numai o şedinţă. Din contră, pot fi necesare până la 10 şedinţe, integrate pe parcursul a 2-3 luni, pentru a scăpa de 70-80% din părul corporal nedorit în zona vizată. Acest lucru depinde de factori precum tipul de păr, grosimea şi culoarea acestuia, tipul laserului utilizat, experienţa cosmeticienei sau chiar genele tale. De asemenea, epilarea cu laser nu este permanentă, în sensul că distruge foliculii de păr vizaţi, dar asta nu înseamnă că alţii nu vor creşte la loc.

Rezultatele se menţin între doi şi zece ani, dar se recomandă şedinţe de întreţinere o dată la şase luni, pentru distrugerea noilor foliculi de păr crescuţi. În comparaţie cu alte metode de epilare, cum ar fi cea cu ceară, cu cremă sau lama de ras, care au rezultate extrem de slabe în ceea ce priveşte durata creşterii la loc a părului, epilarea cu laser este cea mai bună opţiune.

Epilarea cu laser este dureroasă

Fals. Durerea nu face parte din peisajul epilării cu laser. Totuşi, există persoane care au pielea mai sensibilă şi care port experimenta un mic disconfort sau o senzaţie de arsură la aplicarea laserului. Deşi toleranţa la durere este diferită în funcţie de fiecare persoană, majoritatea descriu senzaţia laserului pe piele ca şi cum ar fi ciupite cu un elastic. Pentru eliminarea oricărui disconfort pot fi utilizate anestezice locale, gheaţă sau alte produse. Cu siguranţă însă, epilarea nu laser nu este la fel de dureroasă precum epilarea cu ceară. 

Epilarea cu laser poate cauza arsuri ale pielii

Posibil. În cazul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare există posibilitatea să apară mici arsuri temporare sau pete depigmentate. De asemenea, pielea poate fi uşor umflată sau iritată după epilarea cu laser, dar aceste efecte adverse nu persistă pe termen lung şi nu apar la toate persoanele. În nici un caz, epilarea cu laser nu cauzează răni sau cicatrici!

Epilarea cu laser nu este recomandată vara

Fals. În trecut, când aparatura nu era atât de performantă, persoanele cu pielea foarte închisă sau bronzată nu erau sfătuite să apeleze la epilarea cu laser, deoarece aceasta nu ar fi avut efect. Acum însă, laserele performante îşi pot face treaba la fel de bine atât pe pielea deschisă la culoare, cât şi pe cea mai închisă la culoare. De aceea este bine să apelezi doar la saloane autorizate, care utilizează aparatură certificată şi de ultimă generaţie. Un lucru este bine să reţii însă: nu te expune la soare 72 de ore înainte de sau după şedinţa de epilare cu laser, deoarece pielea este mai predispusă la apariţia arsurilor solare. De asemenea, nu uita de crema de protecţie solară, care trebuie folosită indiferent de anotimp şi de situaţie!

Epilarea cu laser nu este indicată vegetarienilor

Fals. Nu ştim de unde şi de ce a apărut acest mit, dar specialiştii spun clar şi răspicat că este o bazaconie. E adevărat că dieta vegetarienilor include legume bogate în betacaroten, precum morcovi, cartofi dulci, spanac sau dovleac, de exemplu, iar asta le poate schimba uşor culoarea pielii, dându-i o tentă gălbuie, dar asta se întâmplă extrem de rar. Şi, cum spuneam, culoarea pielii nu mai este acum un impediment pentru laser să elimine foliculii de păr.

Epilarea cu laser este eficientă doar pentru părul de pe faţă

Fals. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, epilarea cu laser este la fel de eficientă pe spate, picioare, axile, piept, abdomen, umeri, braţe sau zona inghinală precum este pe faţă. Singura zonă în care este contraindicată epilarea cu laser este cea din jurul ochilor.

Epilarea cu laser poate duce la infertilitate sau boli de rinichi ori de ficat

Fals. Laserul penetrează doar 1 până la 4 milimetri din piele şi nu ajunge astfel la organele interne. Singurele radiaţii care pot, într-adevăr, să producă daune la nivelul organelor interne, implicit la nivelul organelor reproducătoare, sunt cele emise de radiografiile repetate, dar tocmai din acest motiv sunt utilizate halatele cu plumb. Aşadar, nu există motive de îngrijorare din acest punct de vedere!

Epilarea cu laser este foarte scumpă

Adevărat. În comparaţie cu banala lamă de ras, benzile cu ceară sau cremele depilatoare, epilarea cu laser poate fi, într-adevăr, mult mai scumpă, dar merită investiţia, mai ales că rezultatele se menţin un timp mult mai îndelungat. Pentru a obţine rezultatul dorit, pot fi necesare între 3 şi 10 şedinţe, fiecare costând între 150 şi 300 de lei, în funcţie de zona vizată. Priveşte lucrurile altfel: adună pe caiet banii cheltuiţi în 5 ani pe lame de ras, ceară, cremă sau benzi depilatoare şi vezi cam la ce sumă ajungi. Să nu mai menţionăm durerea repetată cauzată de astfel de proceduri sau timpul scurt în care te poţi bucura de o piele fină, fără foliculită.

Dacă încă ai nelămuriri în ceea ce priveşte epilarea cu laser, nu ezita să îi prezinţi medicului dermatolog îngrijorările tale. În plus, cântăreşte cu atenţie avantajele şi dezavantajele epilării cu laser la un anumit salon de cosmetică. Deşi unele se pot lăuda cu costuri reduse, experienţa personalului şi eficienţa aparaturii pot lăsa de dorit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult