Multe persoane folosesc pasta de dinți pe coșuri, dar există câteva motive pentru care nu este indicat să faci acest lucru. Deși este mentolată și are proprietăți antibacteriene, pasta de dinți îți poate afecta pielea, pentru ca ea conține substanțe care pot irita și deteriora aspectul ei.
Similar multor „remedii”, folosirea pastei de dinți nu este niciodată recomandată de medicii dermatologi. Există multe alte tratamente sigure și eficiente pe care le regăsești în farmacii și, oricât ar părea să fie la îndemână pasta de dinți, ține minte că face mai mult rău decât bine.
Pasta de dinți poate conține ingrediente care rezultă roșeața pielii, mâncărime, inflamații și senzație de arsură. Nu este deloc eficientă împotriva acneei, așadar este un mit.
Pasta de dinți are un nivel crescut al pH-ului, ceea ce duce la uscarea pielii, senzația de arsură și, mai ales, blocarea porilor. Poți opta pentru produse care conțin ingrediente active ca peroxidul de benzoyl și niacinamidele.
Tratamentele care folosesc 5% peroxid de benzoyl distrug până la 95% din bacteriile produse de acnee, în doar o săptămână. Peroxidul de benzoyl are efect de deblocare a porilor și reduce formarea acneei, fie ea provocată genetic sau hormonal.
Alte lucruri pe care le poți face pentru tenul tău este să folosești protecție solară zilnic și să-ți cureți tenul zilnic. Multe dintre reacțiile care declanșează acneea apar sub piele, nu la suprafața ei. Nu îți spăla fața mai mult de două ori pe zi pentru a nu agrava acneea.
În principiu, acneea apare în timpul adolescenței, din cauza schimbărilor hormonale și produce creșterea secreției de sebum care, ulterior, blochează porii. Bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii pot bloca porii și pot produce inflamații severe. Nu te teme să consulți un medic, pentru că îți poate oferi opțiuni de tratament eficiente.
Multe persoane se confruntă la un moment dat cu acnee. Este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii care produce semne, ten gras și chiar dureroasă la atingere. Acneea de cele mai multe ori apare pe față, pe spate și pe piept și este prezentă sub mai multe forme:
Acneea este de cele mai multe ori asociată dezechilibrelor hormonale, dar poate fi și genetică. Nu există dovezi care să arate că dieta sau igiena necorespunzătoare joacă vreun rol, dar sunt câteva tehnici care te pot ajuta. Mai exact, să cureți zonele afectate de două ori pe zi, să folosești un gel de curățare sau un săpun blând, să eviți machiajul și să-ți speli părul des. De asemenea, aplică tratamente de tip cremă, gel sau loțiuni care conțin peroxid de benzoil sau retinoizi și antibiotice sau acid azelaic, scrie NHS.