Motivul pentru care apar bubițe roșii pe mâini. 40% din adulți suferă de această boală

  • Publicat:
Motivul pentru care apar bubițe roșii pe mâini. 40% din adulți suferă de această boală
Foto: Shutterstock

Prezența unor bubițe roșii pe mâini poate fi îngrijorătoare, însă în majoritatea cazurilor nu este vorba despre o problemă gravă. Aproape 70% dintre adolescenți și peste 40% dintre adulți prezintă astfel de bubițe roșii pe mâini, care ascund o afecțiune incurabilă, dar tratabilă, numită keratoză pilară sau „piele de găină”, potrivit DermNet.

Deși aceste bubițe apar cu precădere pe brațe, sunt și persoane care constată existența acestora pe coapse, fese, obraji, gât sau piept. Bubițele sunt mai evidente în sezonul rece (când umiditatea este mai scăzută) și în timpul sarcinii, aspectul acestora ameliorându-se în sezonul cald.

De ce apar bubițe roșii pe mâini

Keratoza pilară este cea mai frecventă cauză pentru care apar bubițe roșii pe mâini. Această afecțiune are o probabilitate mare de a fi moștenită de la unul dintre părinți și este frecvent asociată cu dermatita atopică, ichtioza vulgară (boala solzilor de pește) sau febra fânului.

De asemenea, s-a constatat că persoanele cu obezitate sunt mai predispuse la apariția acestei afecțiuni dermatologice. Totuși, trebuie reținut că keratoza pilară nu este contagioasă și nu afectează starea generală de sănătate, dar poate deranja din punct de vedere estetic.

La baza afecțiunii stă un exces de celule moarte în jurul firului de păr, care nu reușește să ajungă la suprafața pielii. Astfel apar bubițe aspre la atingere, de culoarea pielii, albicioase sau roșiatice, mai ales când afecțiunea este însoțită de inflamație locală.

Alte manifestări care sunt specifice keratozei pilare sunt pielea foarte uscată, mâncărimile pe piele, uneori petele pigmentare.

În cazul în care afecțiunea este localizată la nivelul scalpului sau feței, este posibilă căderea părului sau a sprâncenelor.

Prezența unor bubițe roșii pe brațe mai poate surveni și în caz de eczeme, urticarie, foliculită, psoriazis sau iritație cauzată de căldură.

Tratament pentru bubițe roșii pe corp

Keratoza pilară nu poate fi vindecată, dar există tratamente care pot ameliora aspectul bubițelor roșii, cu condiția ca acestea să fie folosite constant.

Spre exemplu, cremele și loțiunile pe bază de acid lactic, alfa-hidroxi acizi, uree, tretinoin, dermatocorticoizi ajută la ameliorarea leziunilor pe piele, mai ales pentru formele inflamatorii.

De asemenea, se recomandă folosirea de geluri sau loțiuni de curățare exfoliante care conțin acid salicilic, acid glicolic sau peroxid de benzoil.

Și epilarea definitivă în zonele predispuse poate avea un rol benefic în îmbunătățirea aspectului pielii. Pentru a păstra o umiditate optimă la nivel cutanat se recomandă băile cu apă călduță, de maximum 10 minute.

Alte soluții sunt terapia fotodinamică, expunerea la UV, dermabraziunea, peelingurile chimice, laserul fracționar, laserul CO2.

Surse: 

https://dermnetnz.org/topics/keratosis-pilaris

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-20351149

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/why-do-i-have-bumps-on-my-arms

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian