În rutinele de skincare, niacinamidele sunt considerate versiunea topică a vitaminei B3. Niacinamidele reprezintă acel ingredient care nu ar trebui să lipsească din rutina noastră de îngrijire. Comparativ cu alte ingrediente de skincare, niacinamidele sunt recomandate oricărui tip de ten, fie că ne confruntăm cu un ten gras, fie cu unul uscat și lipsit de fermitate.
Sunt acel ingredient activ care se găsește în foarte multe produse de skincare și în diferite concentrații în funcție de nevile fiecărui doritor. Versiunea topică a vitaminei B3, niacinamidele se întâlnesc deseori în produsele destinate anti-îmbătrânirii, în special sub formă de seruri. În cazul unul deficit de vitamina B3 în organism, aspectul și sănătatea pielii se pot schimba brusc.
Unul dintre cele mai importante beneficii pe care îl au niacinamidele este că sunt foarte versatile in produsele de skincare.
Adăugate în rutină, niacinamidele au rolul de a hidrata intens tenul și previn absorbția rapidă a apei din piele. De asemenea, niacinamidele sunt bine cunoscute pentru efectele anti-inflamatoare asupra pielii, calmând tenul iritat sau cel sensibil. Pe de altă parte, niacinamidele joacă un rol important în îmbunătățirea funcționării barierei de la nivelul pielii, prin menținerea constantă a tenului hidratat și prin îndepărtarea eventualelor iritații. Astfel, acest ingredient este deseori folosit în tratarea rozaceei sau acneei.
Niacinamidele ajută la menținerea fermității tenului și blochează îmbătrânirea prematură a acestuia, datorită rolului pe care îl are în producția de colagen și în eliminarea eventualelor pete pigmentare. Este recomandat ca niacinamidele să fie folosite de către persoanele cu tenul uscat, sensibil, predispus la îmbătrânire și la acnee.
Când decidem să introducem niacinamidele în rutina noastră de skincare este important de știut cum ar trebui folosite. Este recomandat, cel puțin în primele săptămâni de folosire, ca produsul pe care alegem să-l folosim să nu depășească un procent de 5% de concentrație cu niacinamide, pentru a reduce astfel riscul unor iritații. Fiind nu produs nou în rutină, este important să acordăm tenului timpul necesar de acomodare.
Niacinamidele se găsesc sub diferite forme precum creme cu protecție solară, creme hisratante, creme de noapte sau seruri. Pentru a ne lipsi de orice risc, putem recurge la a elimina produsele care rămân pe piele o perioadă îndelungată de timp și să folosim produse de curățare ale tenului care să aibă în componența lor niacinamide.
De asemenea, pe lângă conținutul de niacinamidă care ar trebui să fie prezent în produsul ales, ar trebui să fim atenți și la celălalte ingrediente prezente. Spre exemplu, produsele cu niacinamidă conțin deseori alfa hidroxi acizi (AHA) care împreună aduc multe beneficii tenului. AHA exfoliază tenul, lăsând niacinamidele să pătrundă mult mai rapid în piele.
Acidul hialuronic este de asemenea bine de utilizat alături de niacinamide deoarece ambele ingrediente hidratează pielea. Un ultim ingredient care aduce beneficii tenului atunci când acționează împreună cu niacinamidele este acidul salicilic. Acesta tratează acneea și păstrează porii curați, în timp ce niacinamidele reglează producția de sebum și reduce inflamațiile.
Cel mai bun sfat, care se aplică în orice situație, este să citim instrucțiunile de pe ambalajul produsului introdus în rutina noastră de skincare. În cazul în care tenul se confruntă cu reacții precum roșeață sau iritație, este necesar ca produsul să fie scos imediat din rutină iar fața să fie spălată rapid.
Niacinamidele sunt acele ingrediente foarte versatile care se pot combina de minune cu altele pentru obtinerea unor rezultate mult așteptate.
Sursa: Everyday Health