Noua revelaţie a industriei cosmetice: sideful perlelor naturale

Le ştii de la bunica şi sigur le-ai admirat la femeile elegante.
  • Publicat:
Noua revelaţie a industriei cosmetice: sideful perlelor naturale

Le ştii de la bunica şi sigur le-ai admirat la femeile elegante.

Ai cel puţin un şirag pentru că nu te poţi lipsi de strălucirea lor.

Perlele, aceste mici obiecte preţioase din sidef, produse în interiorul unor moluşte bivalve, de obicei stridii, au fost, de-a lungul timpului asociate feminităţii, dar şi bogăţiei, poziţiei sociale.

Perlele şi simbolurile lor

Perlele sunt menţionate în China în anul 2206 î.Hr. ca făcând parte din tributul plătit regelui Yu. În perioada antică cele mai preţuite proveneau din Persia şi India. Dacă în lumea musulmană perla era asociată femeii virgine, la kurzi era considerată embrionul care se dezvoltă în uter. În Roma antică, perlele erau deosebit de preţuite de aristocraţi, fiind singurii care aveau dreptul să le poarte.

În China, perlele simbolizau bogăţia, înţelepciunea, demnitatea şi puterea, iar în India, prolificitatea. Cleopatra a scufundat o perlă într-un pahar cu vin şi apoi l-a băut, pentru a câştiga un rămăşag cu Marc Antoniu. Perlele erau considerate un simbol al lacrimilor, iar în Japonia ele însemnau noroc. În Evul Mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn al dragostei faţă de Dumnezeu, ele fiind menţionate în Noul Testament.

Dive care au iubit perlele

În istoria recentă, cea care a făcut din perle un simbol al eleganţei desăvârşite a fost celebra Coco Chanel. Aceasta era foarte rar văzută fără accesoriul ei semnătură, perlele, pe care le purta în diverse forme, mai multe şiraguri în acelaşi timp sau în varianta supradimensionată, surprinzând chiar la un moment dat prin apariţia cu o perlă neagră la o ureche şi una albă la cealaltă. Jackie Kennedy afirma că perlele reprezintă o alegere potrivită pentru orice ocazie, pe când Lady Sarah Churchill spunea că se simte dezbrăcată fără perle, acestea reprezentând plasa ei de siguranţă. Conform scriitoareii Ki Hackney nu poţi niciodată să dai greş cu perlele, pe care le considera cel mai bun prieten al unei femei.

Perlele şi industria de frumuseţe

În zilele noastre producătorii de cosmetice caută ”izvorul tinereţii” într-o nouă sursă neaşteptată – perlele. Mai exact, în esenţa perlelor naturale sau, mai pe scurt, în sidef. S-a descoperit că sideful natural din cochilia stridiei conţine acelaşi complex esenţial de aminoacizi care vindecă şi hrănesc celulele din corpul uman. Deficienţele în cazul oricărui aminoacid esenţial pot face ca pielea să arate ridată sau ternă.

Cercetătorii susţin că anumite componente din perle pot stimula activităţile metabolice ale ADN-ului, şi, astfel, pot stimula şi accelera reînnoirea celulară. Sideful este produs în interiorul cochiliilor pentru a preveni iritaţia cauzată de calciul dur al acesteia şi pentru a proteja scoica de acţiunea paraziţilor. Sideful este compus din straturi alternative de cristale de conchiolin şi carbonat de calciu, în formă de aragonit. Conchiolinul face parte din categoria proteinelor numite keratină; proteine care constituie componente importante ale pielii şi unghiilor.

La fel ca majoritatea ţesuturilor umane, sideful conţine în structura sa minerală organică diverse molecule cu grade diferite de bioactivitate. Aceste molecule conţin proteine şi amino acizi cu efecte dovedite asupra pielii – reducerea ridurilor, tonifiere, fermitate şi aspect luminos. În plus, extractul de perle este menit să lupte împotriva radicalilor liberi care au fost asociaţi cu îmbătrânirea prematură a tenului.

Deşi cercetările sunt abia în stadiu incipient, există indicii semnificative în ceea ce priveşte introducerea sidefului în produsele cosmetice, tocmai datorită beneficiilor multiple. Iar noile lansări din industria cosmetică nu fac decât să confirme acest fapt. Iar sideful perlelelor nu este folosit doar în formulele antirid, ci şi în produsele pentru păr. Studiile demonstrează că, pe lângă efectul regenerant similar cu cel avut asupra tenului, sideful ajută la obţinerea unei străluciri intense, a unei culori vibrante dar şi la eliminarea reflexelor roşiatice asociate nuanţelor de blond. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
10 trucuri rapide de frumuseţe!
10 trucuri rapide de frumuseţe!