Nu mai vezi bine? Poate ai nevoie de ochelari de vedere? Explică un reputat oftalmolog

”Nu trebuie să ne speriem dacă avem nevoie de ochelari pentru citit la 40 de ani”- prof. dr. Călin Petru Tătaru, oftalmolog chirurg. Aflăm detalii pe larg aici
  • Publicat:
Nu mai vezi bine? Poate ai nevoie de ochelari de vedere? Explică un reputat oftalmolog
Nu mai vezi bine? Poate ai nevoie de ochelari de vedere? Explică un reputat oftalmolog, foto Shutterstock

În perioada autoizolării la domiciliu în contextul pandemiei de coronavirus, multe persoane se plâng că au probleme cu vederea. Unii stau prea mult la computer, alţii au insomnii iar unii chiar suferă o modificare vederii, de altfel  normală după 40 de ani. Pe măsură ce înaintăm în vârstă apar modificări la nivelul ochilor, de la cele mai simple prezbiopia în jurul vârstei de 40 ani, până la cele mai complexe cataracta, glaucom, afecţiuni retiniene. ”Acest lucru se întâmplă nu numai datorită procesului fiziologic de îmbătrânire dar şi asocierii altor afecţiuni sistemice care pot avea şi manifestări oculare (diabet zaharat, hipertensiune arteriale, boli endocrine, autoimune)” explică profesor dr Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă. 

CSÎD: Când este cazul să ne prezentăm la un consult la oftalmologie?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Ca regulă generală, nu trebuie aşteptate modificările de vedere pentru a ajunge la medicul oftalmolog. Există afecţiuni oculare care evoluează timp îndelungat cu acuitate vizuală bună, cum ar fi glaucomul, şi care descoperite şi tratate la timp nu afectează vederea pe termen lung. Un consult oftalmologic complet (nu doar pentru prescriere de ochelari) efectuat cel puţin odată pe an poate salva vederea.
CSÎD: Cât de des trebuie schimbaţi ochelarii?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Chiar dacă avem impresia că încă mai vedem bine cu ochelarii, consultul periodic nu trebuie evitat. Sunt două motive principale pentru care schimbăm ochelarii: corecţia optică nu mai este adecvată (nu ne mai ajută) şi nu mai corespund fizic (s-au spart, deteriorat lentilele, pierdut, rupt, nu mai sunt la modă ramele). La acest consult medicul prescrie corecţia optica potrivită.

După 40 de ani este posibil să avem probleme cu vederea

CSÎD: Vârsta de 40 de ani este asociată cu un declin al vederii.
Prof. Dr. Călin Tătaru:
După vârsta de 40 ani apare prezbiopia, care reprezintă scăderea puterii de focalizare a cristalinului la vederea de aproape. Acest fenomen presupune o corecţie optică diferită pentru vederea la aproape, astfel încât prima tendinţă este aceea de a îndepărta obiectele (carte, telefon, ceas) pentru a vedea mai bine. La persoanele cu miopie apare tendinţa de a înlătura ochelarii de distanţă, întrucât văd mai bine la aproape fără aceştia.
Nu trebuie să ne sperie faptul că la un moment dat avem nevoie de ochelari pentru citit. Este un fenomen fiziologic, dioptriile modificându-se odată cu înaintarea în vârstă. Evident recomandarea este control periodic anual, schimbarea dioptriilor conform unei prescripţii medicale, procurarea ochelarilor în centre de optică specializate.

Nu cumpăraţi lentilele de contact din surse neautorizate doar din motive ce preţ

CSÎD: Lentilele de contact pot avea efecte adverse?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Nu vorbim de efecte adverse, vorbim în schimb de complicaţii ale portului de lentile de contact. Cel mai important aspect în evitarea complicaţiilor purtării lentilelor de contact este „educarea” /instruirea persoanei care doreşte folosirea acestora. Plecând de la achiziţionarea acestora (de evitat procurarea online din surse nesigure, doar pe motiv financiar), aplicarea/îndepărtarea acestora, întreţinerea lor, cât şi respectarea timpului de purtare, toate aceste momente pot reprezenta factori favorizanţi apariţiei de complicaţii.

Prof. dr. Călin Tătaru, chirurg oftalmolog

Dr Călin Tătaru

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult