Nu neglija pielea crăpată a călcâielor!

Dacă nu le acordăm călcâielor uscate atenţia cuvenită, această problemă minoră poate dezvolta complicaţii. În timp, fisurile de la nivelul pielii călcâielor duc la dureri în timpul mersului sau la diverse infecţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Nu neglija pielea crăpată a călcâielor!

Ştim că, în sezonul rece, a avea călcâie fine ca de bebeluş nu e tocmai prioritatea numărul 1 a femeilor, mai ales că ne „ascundem” picioarele în şosete groase şi încălţări cât mai călduroase.

Dar paza bună trece primejdia rea, iar lipsa îngrijirii corespunzătoare a călcâielor nu are doar efecte estetice neplăcute, ci şi complicaţii ce îţi pot îngreuna viaţa.

Factori de risc care favorizează apariţia călcâielor crăpate

Băile foarte fierbinţi, săpunurile şi loţiunile cu alcool, umiditatea redusă, vârsta înaintată, expunerea prelungită la soare, temperaturile scăzute şi afecţiunile tiroidiene sau diabetul sunt doar câteva dintre cauzele care pot duce la crăparea pielii călcâielor.

Dacă nu le acordăm călcâielor atenţia cuvenită, această problemă minoră poate dezvolta complicaţii. În timp, fisurile de la nivelul pielii călcâielor duc la dureri în timpul mersului sau la diverse infecţii ce necesită îngrijire medicală corespunzătoare.

Primul semn al călcâielor crăpate constă în întărirea pielii din această zonă şi colorarea ei în galben sau maro închis – afecţiune numită calus, care reprezintă o aglomerare de celule moarte „respinse” de piele, îngroşate şi întărite.

Acum este momentul optim să foloseşti pila electronică Scholl VELVET SMOOTH™ cu cristale de diamant.
Acest dispozitiv de ultimă generaţie are o acţiune rapidă şi eficientă în îndepărtarea pielii îngroşate, iar exfolianţii naturali din compoziţie elimină blând celulele moarte, lăsând în urmă o piele mai fină, regenerată şi catifelată.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi călcâiele crăpate

Dacă ignori problema, asta nu înseamnă că trece de la sine! Pe măsură ce crăpăturile de la nivelul călcâielor se adâncesc în piele, acestea creează un real disconfort în timpul mersului, provocând dureri intense sau chiar sângerări.

În cazuri grave, infecţia îşi poate găsi „culcuşul” la nivelul călcâielor, afecţiune ce poartă denumirea de „celulită”, însă nu cea pe care o asociezi de regulă cu aspectul de coajă de portocală de pe coapse, ci o reală problemă de sănătate, care necesită îndepărtarea chirurgicală a pielii îngroşate şi administrarea de antibiotice recomandate de specialist.

Şi persoanele diabetice trebuie să manifeste precauţie în îngrijirea picioarelor, în special la nivelul călcâielor, deoarece fisurile în piele pot duce la apariţia ulcerului diabetic (piciorul diabetic) – o afecţiune care, de cele mai multe ori, duce la amputarea membrului afectat.

Cea mai bună formă de tratament rămâne însă.. prevenţia. Evitarea factorilor de risc şi folosirea unor creme şi instrumente speciale pentru îngrijirea călcâielor te pot ajuta să ţii la distanţă astfel de probleme şi complicaţiile ce pot surveni ulterior!

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult