Ȋnvaţă cum să îţi prepari propriul şampon acasă

Şampoanele din comerţ conţin un cocktail de ingrediente chimice: agenţi de spălare (lauril sulfat de sodiu, foarte agresiv), spumanţi, conservanţi, emulgatori şi diferiţi aditivi (coloranţi, parfum, agenţi anticalcar, stabilizator de PH, hidratanţi). Avantajul cel mai mare al preparării şamponului acasă este acela că aveţi siguranţa ingredientelor naturale pe care le folosiţi. Ȋn plus, puteţi adăuga aromele dorite şi potrivite tipului vostru de păr.Şampoanele astfel obţinute conţin uleiuri esenţiale, care durează mult timp.
  • Publicat:
Ȋnvaţă cum să îţi prepari propriul şampon acasă

Şampoanele din comerţ conţin un cocktail de ingrediente chimice: agenţi de spălare (lauril sulfat de sodiu, foarte agresiv), spumanţi, conservanţi, emulgatori şi diferiţi aditivi (coloranţi, parfum, agenţi anticalcar, stabilizator de PH, hidratanţi).

Avantajul cel mai mare al preparării şamponului acasă este acela că aveţi siguranţa ingredientelor naturale pe care le folosiţi. Ȋn plus, puteţi adăuga aromele dorite şi potrivite tipului vostru de păr.Şampoanele astfel obţinute conţin uleiuri esenţiale, care durează mult timp.

Şampon uscat

Şamponul uscat prezintă multe avantaje, iar vestea bună este că îl puteţi prepara singure, din ingrediente simple. Şamponul uscat dă textură şi volum părului subţire, permite evitarea spălărilor prea frecvente, care agreseză pielea capului şi absoarbe accesul de sebum. Toate aceste efecte se datorează calităţilor bicarbonatului.

Amestecaţi cantităţi egale de bicarbonat şi talc neparfumat într-o zaharniţă cu găurele. Talcul potenţează acţiunea absorbantă a bicarbonatului. Repartizaţi pe păr, masaţi ca să pătrundă, lăsaţi să acţioneze 5 minute şi periaţi energice până la înlăturarea completă. Adăugând un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu în şamponul dumneavoastră obişnuit îi sporiţi puterea de curăţare, ceea ce îi permite diminuarea dozei, şi eliminaţi astfel reziduurile produselor pentru coafat. Puneţi un vârf bun de cuţit de praf de bicarbonat în căuşul palmei, adăugaţi şampon cât 1 alună, diluaţi cu puţină apă, întideţi pe cap după ce aţi udat părul. Evitaţi să repartizaţi şamponul direct pe lungimea firelor şi pe vărfuri, fiindcă acest lucru duce la uscarea fibrei capilare.

La clătire: dizolvaţi 1 linguriţă de bicarbonat într-un litru de apă călduţă. Veţi elimina calcarul şi reziduurile produselor pentru coafat şi spălat. Dacă aţi adăugat deja bicarbonatul în şampon, folosiţi mai degrabă oţete de cidru sau zeamă de lămâie (1 sau 2 linguri la litrul de apă) în apa pentru clătire.

Şampon cu argilă

Şamponul cu argilă curăţă blând pielea capului fortificând părul subţire şi moale şi conferindu-i volum. Puteţi adăuga în el ape florale, uleiuri esenţiale sau vegetale, la alegere. Ideal este să alternaţi preparatele de casă cu şampoanele bio, primele fiind mai economice decât celelalte.

Ingrediente:

5 linguri de ghassoul (argilă saponiferă care se găseşte în Munţii Atlas din Maroc)

250 ml apă florală

10 picături de ulei esenţial de rozmarin

10 picături de ulei esenţial de lemn de trandafir

5 picături de ulei esenţial de ienupăr

1 linguriţă de ulei de jojoba

Lăsaţi să se infuzeze 5 linguri de ghassoul sau orice alt tip de argiă în 250 ml de apă plată. Când argila este bine hidratată, adăugaţi 10 picături de ulei esenţial de rozmarin, tot atâtea de lemn de trandafir şi 5 picături de ulei de esenţial de ienupăr diluate într-o linguriţă de ulei de jojoba. Pentru a spoi puterea de spălare, se poate încorpora 1 linguriţă mică de bicarbonat de sodiu.

Transferaţi soluţia într-o sticlă curată şi agitaţi înainte de fiecare folosire. Această cantitate este suficientă pentru 3 sau 4 şamponări. În momentul spălării, udaţi părul, repartizaşi lichidul pe pielea capului şi masaşi ca să pătrundă bine. Lăsaţi să acţioneze timp de 5 minute, clătiţi cu apă călduţă.

Bază de spălare preparată în  casă

Există numeroase baze de spălare neutre comercializate în magazinele bio, dar vă puteţi prepara propriul amestec. Dacă optaţi pentru baza gata preparată, nu va mai trebui decât să-i adăugaţi aceleaşi ingrediente ca la şamponul făcut în casă.

Ingrediente: 100 g fulgi de săpun bio, 1 litru de apă plată

Ȋncălziţi apa şi adăugaţi săpunul amestecând până la dilvare completă. Lăsaţi să se răcească şi turnaţi în sticle de câte 250 mil. Veţi putea preara astfel mai multe sortimente de şampon.

Şampon pentru păr uscat

Pentru un recipient de 250 ml , folosiţi baza de spălare preparată în casă precum cea bio şi adăugaţi 1 linguriţă ulei de jojoba, ¼ linguriţă de bicarbonat alimentar, 1 linguriţă de argilă albă diluată în puţină apă, 15 picăuri de ulei esenţial de muşcată, de lavandă şi de ylang-ylang. Amestecaţi bine şi agitaţi recipientul înainte de fiecare folosire.

Şampon pentru păr gras

Adăugaţi la baza de spălare ¼ linguriţă de bicarbonat, 1 linguriţă de bicarbonat, 1 linguriţă de argilă verde dizolvată în puţină apă,15 picături de ulei esenţial de lavandă, de salvie, de rozmarin şi 10 picături de zeamă de lămâie.

Şampon împotriva căderii părului

Adăugaţi la baza de spălare ¼ linguriţă de bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă de argilă albă dizolvată în puţină apă, câte 15 picături de ulei esenţial de chiparos, de cedru de Atlas şi de salvie şi 10 picături de ulei esenţial de busuioc.

 

(Sursa: Secretele Bunicii – 800 de sfaturi practice)

Urmărește CSID.ro pe Google News