Industria produselor cosmetice ne-a facut sa credem ca tineretea se afla pe fundul unui borcanel de crema si ca cele mai scumpe produse fac minuni. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa, iar specialistii ne avertizeaza ca o crema antirid nu va reda in veci aspectul neted si intins al tenului si asta pentru ca cele mai multe nu contin ingredientii potriviti.
Ce contine o crema antirid?
Daca ti-ai achizitionat recent o crema antirid pe baza de vitamine, substante nutritive si minerale, nu te entuziasma prea tare pana nu citesti toata lista de ingredienti. Singurul element din aceasta schema, care are efecte impotriva ridurilor, este vitamina A, cunoscuta drept retinol si mai cu seama tretinoinul (acidul retinoic), un derivat al vitaminei A.
Beneficiile pe care le aduce tenului matur au fost descoperite intamplator in 1970, cand era testat ca tratament impotriva acneei. Acidul retinoic si-a demonstrat atunci capacitatile de a reduce imperfectiunile pielii, keratoza actinica* si de a accelera reinnoirea celulara. Peste mai bine de 20 de ani, Renova – substanta ce contine 0,05% tretinoin devenea primul tratament pentru riduri, aprobat oficial in Statele Unite.
Tretinoinul reduce ridurile si liniile fine prin stimularea productiei de colagen si a vaselor de sange, acestea din urma conferind o culoare vie, sanatoasa, pielii. In plus, tretinoinul sterge petele maronii de varsta, petele solare si imbunatateste aspectul pielii afectate de keratoza actinica.
Pentru rezultate vizibile, trebuie utilizat cu regularitate timp de trei, pana la sase luni. Insa pielea se reinnoieste abia dupa sase – 12 luni de utilizare. Din cauza iritatiilor care pot sa apara, expertii recomanda introducerea treptata a tretinoinului in ritualul de frumuseste zilnic.
In plus, acesta sporeste nivelul de sensibilitate a pielii la soare, astfel incat este indicata utilizarea pe timp de noapte in primele zile si alternat cu o crema cu protectie solara pe timp de zi. In nici un caz tratamentul nu ar trebui intrerupt. In caz contrar rezultatele se vor lasa mult asteptate.
Pe piata, exista mai multe produse care au efecte reale asupra ridurilor, insa fii atenta la lista de ingredienti. Cremele minune au la baza retinoizi, precum retinolul si acidul retinoic sau acid alfa hidroxid utilizat in combinatie cu tretinoinul, pentru un plus de hidratare.
Cremele cu protectie solara
Nu trebuie sa ai in plan o iesire la piscina pentru a utiliza o astfel de crema. Iarna spre exemplu, cand zapada reflecta razele solare, tenul este la fel de expus radiatiilor ca si vara. Iar cea mai importanta cauza a imbatranirii premature este expunerea la soare. Asadar, fiecare femeie ar trebui sa aiba in trusa cosmetica, in mod obligatoriu, o crema de fata cu protectie solara.
Oricat de slab ar fi soarele afara, ultravioletele tot ataca pielea. Ele distrug fibrele de colagen care ii confera pielii fermitate si elasticitate. Pentru a se apara de acest atac, pielea elibereaza niste enzime care au rolul de a reface tesuturile. In “lupta” cu ultravioletele insa, aceste enzime tulbura procesul de refacere celulara, astfel aparand petele solare.
Cremele cu protectie solara apara pielea de stricaciuni, previn aparitia ridurilor si aspectul batranicios. Oxidul de zinc si dioxidul de titan sunt filtre minerale capabile sa blocheze actiunea UVA si UVB. Acestea sunt de preferat in locul cremelor pe baza de ingredienti chimici cum sunt lotiunile cu ecran protector – sunscreen – care absorb radiatiile si au ca substanta activa PABA (acid para-aminobenzoic).
In unele cazuri, PABA poate provoca reactii alergice. Alti ingredienti utilizati in industria cremelor protectoare sunt oxibenzon – protejeaza impotriva UVA, salicilat – protejeaza impotriva UVB si cinamat – protejeaza impotriva UVA si UVB.
Care este protectia optima?
O crema de fata trebuie sa aiba cel putin SPF 15, insa cu cat valoarea acestuia este mai mare, cu atat mai bine pentru tenul tau. Si nu uita ca, indiferent de anotimp, fata trebuie protejata de actiunea nociva a razelor solare.
(*) = leziune precanceroasa a pielii, ce se manifesta prin aparitia unor pete scuamoasa pe fata
Citeste si Tipsuri anti-imbatranire
Mai avem o sansa