Acesta este sloganul sub care s-a desfasurat in perioada 1-3 iunie cea de-a cincea editie a Conferintei Nationale de Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala. Una dintre concluziile la care au ajuns specialistii (peste 40 de medici) a fost: bronzul artificial obtinut la solar nu este nici sanatos si nici la moda. Cu aceasta ocazie, am aflat ca in tarile foarte dezvoltate nu se recurge la solar pentru bronzul artificial, datorita efectelor negative pe care le au, pe termen lung, razele ultraviolete asupra pielii.
„Nu mergeti la solar. Nu faceti decat sa slabiti capitalul natural de aparare al pielii impotriva razelor ultraviolete. Efectele negative se vad in timp”, a declarat prof. dr. Anca Zbranca de la Cabinetul Medical Roderma din Iasi. Parerea ei este sustinuta si de catre dr. Antoanella Bardan de la Universitatea California din San Diego, SUA, care a precizat: „Starurile din America sunt chiar bucuroase sa explice ca nu se expun exagerat la soare si nici nu merg la solar pentru a arata asa bine. Ele adopta un regim alimentar sanatos bazat pe vegetale si carne slaba, fac miscare si folosesc creme autobronzante pentru a da pielii aspectul de bronz”. Atentie! Chiar daca folositi autobronzant, trebuie sa aplicati si creme pentru protectie solara.
De asemenea, nu incercati sa rezolvati cu cosmeticiana probleme ale pielii. Acestea pot fi rezolvate doar de medici. „Desi procedurile estetice pot fi executate si de alti specialisti, pielea cu toate varstele si cu toate tratamentele ei, ii apartine exclusiv dermatologului. Doar el poate vedea mai mult decat un rid la o piele imbatranita, mai mult decat cosuri la un adolescent. Pielea este un organ prin care vorbeste un intreg organism. Adesea, o procedura estetica sau cosmetica pentru a indeparta o imperfectiune este insuficienta.
Pentru a completa efectele, e nevoie de sfaturi de ingrijire, mod de viata, alimentatie, pe care alte specialitati nu au competenta stiintifica de a le integra”, a declarat dr. Mihaela Leventer. Conferinta a fost organizata de Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala.
Super tips-uri
1 Cauta produsele care au un spectru larg de actiune si care te protejeaza eficient impotriva razelor ultraviolete de tip A si B.
2 Daca transpiri mult, sterge permanent apa eliminata. Transpiratia creste sensibilitatea pielii.
3 Foloseste creme cu efect antioxidant pentru a intari rezistenta pielii in fata razelor ultraviolete. Extractul de ceai verde si retinolul sunt in topul recomandarilor nutritionistilor.
Spune-mi ce fototip esti, ca sa-ti spun ce SPF sa folosesti!
Exista 7 categorii de fototipuri, de la 0 la 6. Fototipul zero este reprezentat de albinosi: au parul alb, nu au deloc melanina (pigment) si se ard extrem de usor. Lor li se recomanda creme cu factor de protectie plus 50.
Fototipul 1 – Este reprezentat de nordici, persoanele cu parul blond, pielea foarte deschisa la culoare, ochi albastri. Acestia se vor arde intotdeauna, se bronzeaza foarte greu si nu ajung la un pigment intunecat. SPF recomandat: intre 20 si 30.
Fototipul 2 – Este reprezentat de persoanele satene, cu piele deschisa la culoare, care au ochii verzi sau albastri. Acestea se bronzeaza, dar nu ating o culoare prea intunecata, se fac mai mult bej si se ard. SPF recomandat: cel putin 12 si 20.
Fototipul 3 – Este reprezentat de persoanele satene, cu ochi caprui si cu pielea putin mai intunecata. Acestia se vor arde la inceputul expunerii la soare, dar se vor bronza usor. SPF recomandat: intre 8 si 12.
Fototipul 4 – Este reprezentat de persoanele brunete, cu ochi caprui sau negri, care se bronzeaza intotdeauna si se ard foarte rar. SPF recomandat: intre 4 si 8.
Fototipul 5 – Este reprezentat de persoanele de tip mediteranean, de asiatici si de persoanele mulatre. SPF recomandat: intre 4 si 8.
Fototipul 6 – Este reprezentat de rasa neagra.
SPF recomandat: intre 4 si 8.
Specialistii din farmaciile Help Net pot, cu ajutorul unui foto-dermo-analizator, sa calculeze pigmentarea pielii, in functie de cantitatea de melanina, dar sa si determine fototipul.
CALCUL SPF – se inmulteste factorul de protectie cu numarul de minute de rezistenta la soare, obtinandu-se astfel durata minima de timp pana la instalarea arsurii. Perioada variaza intre 20 de minute (fototip 1 si 2), 42 de minute (fototip 3 si 4), 72 de minute (fototip 5) si 84 de minute (fototip 6).