Obiceiuri aparent banale care îți adaugă ani și îți distrug frumusețea

  • Publicat:
Obiceiuri aparent banale care îți adaugă ani și îți distrug frumusețea

Știm cu toții că procesul de îmbătrânire este absolut firesc și inevitabil, dar unele obiceiuri și lipsa unei rutine sănătoase pot adauga tenului și corpului tău mulți ani peste vârsta reală. Iată câteva dintre acestea!

Bronzul excesiv provoacă riduri și îmbătrânește pielea

Potrivit Societății Americane de Cancer, expunerea la razele UV nu este legată doar de cancerul de piele, ci și de apariția ridurilor. Acest tip de deteriorare a celulelor pielii va avea că rezultat adăugarea de ani în plus fizionomiei.

Vopsirea și stilizarea excesivă a părului îl face aspru și fragil

Schimbarea/reîmprospătarea culorii părului nu e mare lucru. Problema survine atunci când ți-l vopsești și îl supui tendințelor de stilizare mult prea mult. Folosirea intensă a vopselurilor de par poate îndepărta uleiurile esențiale, determinând astfel părul să arate aspru, tern, fragil și să aibă un aspect îmbătrânit.

Lipsa somnului duce la descompunerea colagenului

Potrivit Fundației Somnului, adulții cu vârsta cuprinsă între 26 și 64 de ani au nevoie de cel puțin șapte până la nouă ore de somn pe noapte. Lipsa somnului poate avea consecințe majore asupra chipului nostru: cortizolul descompune colagenul, o proteină care menține pielea tânără și netedă, de aici și aspectul tern al tenului.

Spălarea excesivă a feței

Spălarea excesivă poate duce la îmbătrânirea tenului deoarece îndepărtează uleiurile protectoare, lăsând pielea să arate vulnerabilă, subțire și sensibilă.

„Spălarea excesivă a feței poate deteriora sistemul de protecție al pielii, care ne protejează de iritațiile mediului înconjurător, de aceea este important să vă păstrați umiditatea și sistemul de apărare al pielii”, spune Gretchen Frieling, dermatolog.

Lipsa mișcării

Un studiu realizat la Universitatea din Birmingham a arătat că persoanele care fac sport în mod regulat „sfidau procesul de îmbătrânire, având imunitatea, masă musculară și nivelurile de colesterol ale unei persoane tinere”.

Consumul excesiv de cafea în timpul zilei

Deși nu este nimic rău în a bea o ceașcă de cafea dimineața, exagerarea cantității de cofeină pe parcursul zilei poate accelera procesul de îmbătrânire.

Stresul poate duce la îmbătrânirea rapidă a pielii

Potrivit cercetărilor, există o legătură directă între emoțiile legate de stres și îmbătrânirea pielii. Deși epuizează elasticitatea pielii, încruntarea excesivă, de pildă, poate duce la dezvoltarea ridurilor profunde și greu de corectat.

Consumul zilnic de zahăr

Oamenii de știință au descoperit că excesul de glucoză a declanșat un proces numit glicație. Acest proces face colagenul să fie rigid și imobil, ceea ce duce la pierderea elasticității pielii.

Citește și: Zahărul poate accelera procesul de îmbătrânire prematură

Machiajul mat poate face pielea să aibă un aspect tern

Chiar și pentru persoanele cu ten gras, fondurile de ten mate scot ridurile în evidență, plus liniile fine și alte imperfecțiuni ale feței. Un machiaj mai luminos este dovedit că întinerește, permițând luminii să se reflecte pe chip.

Aceeași coafură/tunsoare îți poate adăuga ani

Mulți oameni sunt reținuți în a încerc noi tendințe, dar păstrarea aceleiași coafuri și tunsori ani de-a rândul poate îmbătrâni.

„Stilurile se schimbă, iar dacă păstrezi un stil pentru o perioadă lungă de timp, te poate face să pari că încă trăieșți în acea perioadă de timp”, spune stilista Stephanie Campbell.

Ignorarea tendințelor în materie de modă și stil

Tendințele modei vin și pleacă, dar dacă ignori cu ostentație trendurile, acest lucru te va face să pari mai în vârstă, avertizează specialiștii.

Postura incorectă a corpului

În afară de faptul că este dăunător pentru oasele unei persoane, aplecarea în față a trunchiului și a nu ține umerii în spate te pot face să pari mai în vârstă.

Statul în fața ecranelor îndelung

Între telefoane, computere, tablete și televizoare, oamenii se află în fața ecranelor în cea mai mare parte a zilei. Studiile au arătat că lumina albastră emisă de aceste ecrane poate provoca de fapt pigmentarea pielii, ducând la îmbătrânirea ei.

FOTO: Shutterstock | SURSA: Everyday Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult