Ocazională sau progresivă, ereditară, sezonieră sau legată de variaţii hormonale, pierderea podoabei capilare este o chestiune esenţială ce afectează şi femeile şi bărbaţii, ducând chiar la depresii severe sau scăderea stimei de sine.
Descoperă mai jos care sunt motivele pentru care ţi se poate întâmpla acest lucru, dar şi ce soluţii inovatoare ai la îndemână.
Părul este format din keratină, o proteină care formează şi unghiile şi stratul exterior al pielii. Fiecare fir de păr este de fapt o ţesătură moartă secretată de foliculii de păr, care există sub suprafaţa scalpului. Specialiştii spun că este normal să pierzi între 50 şi 100 fire de păr în fiecare zi pentru că sunt în mod constant regenerate de foliculii de păr. Însă nu orice proces de pierdere a părului este identic, tocmai pentru că poate fi cauzat de o varietate de factori.
Tabi Leslie, un medic dermatolog de la o clinică din Londra explică pentru Dailymail.co.uk: „Părul creşte într-un anumit ciclu – creşte, se odihneşte, abandonează – şi când eşti stresat, fizic sau emoţional, părul trece în faza de odihnă. Acest lucru este cauzat de o combinaţie de factori: dieta proastă, menopauza şi stresul.
Mai mult, medicul Bruno A. Bernard, expert în biologia părului, L’Oreal, defineşte căderea părului ca fiind un proces foarte complex ce poate fi cauzat de o microinflamaţie sau o vascularizare defectuoasă a scalpului ori de mediul hormonal. Dânsul aminteşte şi de factorii externi ca razele UVA, poluarea, stresul oxidativ şi chiar microbiomul despre care s-a descoperit că ar putea cauza căderea părului.
Grijile, gândurile, problemele, starea de agitaţie şi nelinişte, sau anxietăţile zilnice dau naştere aşa-numitului stres cotidian. Stresul reprezintă una dintrele cele mai comune surse de cădere a părului atât în rândul femeilor la cât şi în rândul bărbaţilor. Studiile spun că la cel puţin o persoană din două, nivelul ridicat de hormon al stresului este cauza principală a căderii părului.
Perioada post natală aduce cu sine o serie de schimbări hormonale şi, uneori, stări depresive. O problematică cu care se confruntă proaspetele mămici o reprezintă căderea părului. Cunoscută drept cădere a părului post-partum, aceasta este normală temporar, şi datorită nivelului scăzut de estrogen, dar şi datorită faptului că firele normale de păr (din etapa ”telogen”) au fost în repaus pe parcursul perioadei de sarcină.
Căderea părului ca urmare a schimbărilor sezoniere este perfect reală! De ce tinde să ne cadă mai mult păr primavara sau toamna decât în orice altă lună a anului? Un fir normal de păr are o perioadă de creştere între 2 şi 6 ani, înainte de a intra în etapele de repaus cunoscute drept talogen, moment în care acestea pot cădea. Aproximativ 10% dintre firele de păr de pe suprafaţa scalpului ajung la această etapă, dar majoritatea cercetărilor în domeniu sugerează faptul că perioada telogenului creşte uşor la femei în luna iulie.
Aproape toţi bărbaţii şi femeile vor observa la un moment dat în viaţă căderea părului sau subţierea firelor de păr pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, până la 40% dintre bărbaţi şi femei vor avea o formă mai evidentă a acestei afecţiuni.
Căderea părului începe de obicei între vârstele de 20 şi 30 ani, deşi la femei schimbările sunt cele mai observabile după menopauză. Această afecţiune este numită şi alopecia androgenetică la femei sau chelie de tip masculin, la bărbaţi.
În special în rândul bărbaţilor, căderea părului reprezintă o problematică intensă cu care se confruntă sau pe care caută să o prevină încă din adolescenţă. Pierderea ereditară a părului poate apărea cu grade diferite la orice vârstă. Căderea părului poate, în mod dramatic, să afecteze încrederea de sine, precum şi aspectul.
Odată cu înaintarea în vârstă a femeilor intervine bine-cunoscuta menopauză. Menopauza aduce cu sine o gamă largă de schimbări prin care va ajunge fiecare femeie să treacă. Dintre acestea, menţionăm căderea părului, ca urmare a subţierii firelor şi pierderea vitalităţii acestuia.
După îndelungi cercetări ce au luat în calcul toţi factorii enumeraţi mai sus ce duc la căderea părului, specialiştii laboratoarelor Vichy au creat o formulă care acţionează asupra părului şi scalpului, încercând să combată efectele nocive ale acestora: aminexil (oferă firului de păr o rezistenţă mai mare), octeină şi apa termală Vichy (acţionează asupra scalpului), arginină ( component fundamental al cheratinei, restructurează firul de păr) şi SP94 (ajută la creşterea unui fir de păr mai puternic).
Gama DERCOS de la Vichy pune acum la dispoziţie atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi o serie de produse extrem de eficiente împotriva căderii părului – AMINEXIL CLINICAL 5 – Tratament împotriva căderii părului pentru femei şi bărbaţi.