Podoaba capilară este una dintre cele mai de preț cadouri de la natură. Părul bogat, strălucitor dă un șarm aparte, mai ales femeilor. Și totuși, în anumite condiții, unele persoane se trezesc că au pierdut o șuviță de păr dintr-o zonă anume. Așa, peste noapte. Ce se întâmplă, ce nume poartă afecțiunea care face ca părul să cadă în șuvițe? Am aflat informații prețioase de la dr. Felix Popescu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
CSÎD: Ce este alopecia?
Dr. Felix Popescu: Este sindromul prin care părul părăsește scalpul sănătos.
CSÎD: De câte tipuri este alopecia?
Dr. Felix Popescu: Este de mai multe tipuri, la bărbat de exemplu 95% este alopecia androgenetică, cea moștenită de la părinți, si 5% din cazuri de alte cauze. La femei cea androgenetică este 50% moștenire genetică, iar celelalte 50% cauze sunt din cauza dereglărilor hormonale.
CSÎD: Ce este alopecia areata?
Dr. Felix Popescu: Alopecia areata este o boală autoimună, o manifestare mai degrabă autoimună. Organismul respinge anumite fire de păr, într-o anumită zonă, foarte bine delimitată (precum bănuți inițial). Nu se știe care este cauza principală, dar se pare că este genetică.
CSÎD: Cine este diagnosticat mai des cu alopecie areata?
Dr. Felix Popescu: S-a constatat că 20% din pacienții care prezintă alopecia areata sunt cei care au în familie un antecedent de genul acesta, există o corelare genetică pe această problemă, chiar dacă nu au avut alopecie, au avut alte afecțiuni autoimune.
CSÎD: Un stil de viață nesănătos poate duce la alopecie?
Dr. Felix Popescu: Un stil de viață nesănătos întotdeauna va duce la o problemă, orice dereglare în organism, fie psihică, fie hormonală, va duce mai târziu la un cumul de probleme.
CSÎD: Ce e de făcut când observi că pe o bucată din scalp ai rămas fără păr?
Dr. Felix Popescu: Nu ai altceva de făcut decât să te prezinți la un medic pentru a avea un diagnostic corect. Orice succes în lumea asta, pentru orice boală, este atunci când ea este diagnosticată corect. Atâta timp cât ai un diagnostic corect, ai șanse foarte mari să o poți trata.