Firul de păr trece prin multe schimbări, mai ales când este supus procesului de decolorare, de vopsire sau în fața instrumentelor de styling care produc o tensiune zilnică. Este important să înțelegem ce impact au aceste activități asupra părului pentru a ști cum să redăm strălucirea părului deteriorat.
Firul de păr este făcut dn proteine (keratină) care conțin aminoacizi precum disulfide, hidrogen și ioni. Hidrogenul este responsabil pentru forma firului de păr: drept, creț sau ondulat și se rupe cel mai repede și ușor, mai ales dacă este manipulat cu ajutorul produselor de styling. Ionii oferă elasticitate și suferă atunci când apar schimbări la nivelul pH-ului, fie din cauza apei, fie din cauza produselor de păr folosite care nu conțin un pH echilibrat. Disulfidele sunt cele mai puternice și pot fi deteriorate doar de substanțele chimice precum cele care se regăsesc în vopseluri sau produse de decolorat.
Atunci când toate cele trei legături sunt intacte, părul este puternic și strălucitor, dar când agresorii precum decolorantul sau sursele de căldură își fac simțită prezența, părul devine fragil, se rupe și nu mai are un aspect sănătos.
Atunci când jonglezi cu nuanțele de păr sau îl decolorezi, textura părului și corexul se schimbă din cauza agresiunii produse de substanțele chimice. Dacă vrei să te vopsești alege o culoare permanentă și nu te vopsi prea des. Un alt lucru pe care-l poți face este acela de a beneficia de tratamente care conțin proteină, fie acasă, fie la salon. Nu te aștepta ca rezultatele să apară peste noapte. Este nevoie de un an ca părul să capete un aspect sănătos așadar, o dată pe săptămână aplică acest tip de tratament care conține ingrediente menite să reconstruiască atomii firului de păr.
Vinovați pentru inflamațiile scalpului sunt șamponul uscat și spray-urile pe care le aplicăm pe rădăcină, deoarece acestea astupă foliculii firului de păr. Un folicul are undeva la două sau trei fire de păr, iar odată de există surplus de produs aceștia scad, motiv pentru care scrub-urile sunt ideale în aceste situații. Aceste produse ajută la eliminarea impurităților și stimulează scalpul să producă proteine esențiale pentru creșterea firului de păr.
Factori care agresează părul, precum vopsitul, pot afecta cuticula de păr, iar acesta își pierde strălucirea. Produsele de tip leave-in sunt cele care pot ajuta în acest sens.
Este tentant să treci de la placa de păr la ondulator în doar câteva secunde pentru a obține acele bucle perfecte, dar gândește-te ce efecte au cele peste 200 de grade asupra firului de păr. Dacă folosești surse de căldură, asigură-te că produsele de îngrijire conțin proteine care să ajute la repararea lui.
Stresul, o alimentație dezechilibrată, lipsa sportului, dar și factorii de mediu pot duce la căderea părului. Dacă obișnuiești să-ți prinzi părul des, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să reduci stresul la care este supus firul de păr pe cât de mult posibil, să te odihnești și să ai o alimentație bună.