N-am întâlnit femeie care să nu spună că își dorește un păr sănătos și strălucitor, făcând excepție de norocoasele care se bucură din plin de acest aspect fără să depună prea mult efort. Multe dintre noi nu realizăm că ceea ce mâncăm are un impact uriaș asupra sănătății părului, motiv pentru care este nevoie să-i oferim alimentele necesare pentru a putea absorbi nutrienții esențiali înainte de a ajunge la suplimente.
Dieta influențează atât sănătatea firului de păr, cât și aspectul lui, în multe moduri. Carențele pot avea un impact negativ, precum prea puțină proteină sau grăsimi pot duce la căderea părului. Același efect îl are și deficitul de vitamine C, D, E, fier, zinc și biotină.
Deficitul de proteine rezultă subțierea și căderea părui. Plus, aminoacizii derivați din proteină sunt esențiali pentru sintetizarea keratinei, un tip de proteină care oferă elaaticitate și strălucire părului.
Deși au o reputație proastă, grăsimile sănătoase sunt necesare pentru organism.
Vitamina E este esențială pentru sănătatea părului: îmbunătățește firul de păr, scalpul și ajută la procesul de creștere. Migdalele conțin vitamina E, la fel și semințele de floarea-soarelui și uleiul de germeni de grâu.