Acneea este una dintre cele mai suparatoare afectiuni ale tenului, care dupa riduri ocupa locul doi in clasamentul ingrijorarilor cu specific feminin ce au ca obiect central tenul.
Stiut fiind faptul ca majoritatea tratamentelor anti acnee nu fac decat sa amelioreze manifestarile acesteia pentru scurt timp, neputand din pacate sa impiedice si recidivele, cerectatorii Universitatii Saint Louis, SUA, s-au pus pe treaba si au reusit sa identifice doi compusi chimici care combat in cel mai eficient mod neplacuta afectiune.
Pe baza acestor cercetari, peelingurile chimice cu acid alfa-hidroxilici (cunoscut si sub denumirea de acid glicolic, AHA) sau acid beta-hidroxilic (acid salicilic, BHA) au fost declarate ca fiind printre cele mai de succes proceduri de indepartare semnelor de la cele mai blande pana la cele mai severe de acnee faciala.
Dintre cele doua tipuri de peeling, se pare ca mai eficient este cel care utilizeaza acidul BHA, acesta avand mai putine efecte adverse, iar rezultatele fiind mai de durata decat in cazul tratamentului cu AHA. Diferentele intre cele doua tipuri de tratamente nu sunt insa foarte mari, acizii reducand in mod semnificativ leziunile cauzate de acneea vulgara, afectiune intalnita la circa 85% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 24 de ani.
Peelingul cu AHA si BHA se mai practica in cabinetele cosmetice si pentru tratarea ridurilor fine, a imperfectiunilor si a petelor de pe piele. Prin peeling se indeparteaza un strat subtire de piele, stimuland astfel regenerarea celulara si, in cele din urma aparitia unui strat nou superficial de piele, mai fin, mai curat.
Citeste si: Cum scapi de acnee?
Opreste timpul