Peelingul medical, de la A la Z: ce este, tipuri, când ai nevoie de această procedură

Peelingurile sunt proceduri care ajută la curăţarea tenului, îndepărtarea celulelor moarte şi ameliorarea ridurilor.
  • Publicat:
Peelingul medical, de la A la Z: ce este, tipuri, când ai nevoie de această procedură
FOTO: profimediaimages.ro / Peelingul medical, de la A la Z: ce este, tipuri, când ai nevoie de această procedură

Una dintre cele mai frecvente proceduri la care femeile apelează pentru curăţarea tenului este peelingul chimic. Realizat corect, acest tratament ajută la îndepărtarea celulelor moarte, petelor pigmentare şi ne ajută să obţinem o piele catifelată, cu mai puţine riduri şi mult mai luminată. De cele mai multe ori, aceste peeling-uri sunt efectuate în sezonul rece, pentru a evita expunerea excesivă la razele UV şi, ulterior, hiperpigmentarea.

Am stat de vorbă cu medicul chirurg etetician Iancu Morad , care ne-a explicat ce peeling este recomandat pentru tenul nostru, ce efecte are peelingul medical, dar şi care sunt particularităţile acestora.

Peelingul chimic pe care îl realizăm are efecte diverse, de la albirea cearcănelor la tratarea cicatricilor accidentale sau post-acneice, pentru a diminua microridurile sau pentru a elimina pigmentarea inegală a pielii”, declară medicul Iancu Morad.

Ce este peeling-ul chimic medical?

“Peeling-ul chimic medical (denumit şi chemexfolierea sau dermapeeligul) este un tratament nechirurgical complex, constând într-o exfoliere controlată la nivelul pielii. Se descuamează şi se regenerează tegumentul din straturile profunde şi se obţine un aspect întinerit al pielii şi se atenuează imperfecţiunile. Exista trei feluri de peeling chimic: uşor, mediu şi adânc. Profunzimea până la care se efectuează tratamentul se stabileşte de către medicul specialist în funcţie de tipul şi de adâncimea ridurilor, cicatricilor sau a petelor. Acest tratament se recomanda pentru atenuarea leziunilor pigmentare, minimizarea porilor, atenuarea ridurilor şi liniilor fine, pentru un aspect radiant şi intinerit al pielii”, explică medicul estetician.

Peelingul chimic superficial

În cazul acestei proceduri se foloseste acidul glicolic sau TCA (acid tri-clor-acetic) în concentraţie scăzută. Tratamentul durează câteva minute, se face fără anestezie şi nu este dureros, prezentând doar un mic disconfort. Timpul de recuperare este foarte scurt şi se pot observa rezultatele după 5-6 zile. Acest tip de peeling nu tratează însă cicatriciile.

Peelingul chimic intermediar

Este folosit TCA (acid tri-clor-acetic) în concentratie medie sau fenol în concentraţie scăzută. Se face fără anestezie, iar, în urma aplicării, apare o senzaţie de usturime moderată/arsură de câteva minute. Timpul de recuperare este de până în 14 zile, iar rezultatele se menţin circa un an.

Peelingul chimic adânc

Tratamentul este recomandat în special pacienţilor cu cicatrici foarte adânci sau celor cu vârsta de peste 55 de ani, la care rezultatul va fi similar unui lifting facial nechirurgical. Procedura durează circa 30 de minute. Pacientul rămâne internat 24 de ore, iar timpul de recuperare este de aproximativ 2 săptămâni. Expunerea la soare este interzisă timp de 6 luni. Rezultatele sunt spectaculoase: petele, ridurile şi cicatricile dispar complet, pentru toată viaţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News