Ai auzit vreodată de „triunghiul morții” de pe față? Această zonă se spune că ar fi extrem de sensibilă, motiv pentru care nu ar trebui să stoarcem coșurile, pentru că riscăm să dezvoltăm probleme grave de sănătate.
Dar care este adevărul, de fapt? Chiar este atât de periculoasă „zgândărirea” coșurilor din această regiune a feței?
„Triunghiul morții” se referă la forma de triunghi de pe față, cu vârful între sprâncene și baza deasupra buzei superioare. Chiar dacă sună șocant, „triunghiul morții” e doar un termen colocvial inventat de diverse persoane în căutare de senzațional, explică medicii dermatologi.
Totuși, specialiștii nu exclud de tot ipoteza ca stoarcerea coșurilor în această zonă a feței să ducă la probleme grave.
„Fiind atât de aproape de zona creierului, orice infecție la nivelul feței se poate răspândi rapid la nivel cerebral. Cele mai periculoase sunt furunculele la nivelul nasului, infecții stafilococice care pot crește riscul de apariție a trombozei de sinus cavernos, o urgență medicală care necesită tratament de urgență cu antibiotice adecvate.
Dar indiferent de zona corpului, există riscul ca bacteriile să pătrundă în sânge și astfel infecția să se disemineze în organe vitale, inclusiv inimă, plămâni, creier. Inflamația creierului cauzată de infecții bacteriene poate duce la accident vascular, pierderea auzului sau leziuni cerebrale permanente”, explică dr. Ava Shamban, medic dermatolog.
Totuși, stoarcerea unui coș în „triunghiul morții” rareori duce la astfel de probleme serioase. Dar riști să dezvolți complicații din cauza inflamației, cum ar fi dermatită de contact sau dermatită atopică.
În plus, există pericolul ca bacteriile din coșul pe care îl spargi să se răspândească pe suprafața pielii și astfel să te confrunți în scurt timp cu leziuni acneice pe zone mai extinse. Sau, din contră, există riscul ca bacteriile să pătrundă și mai adânc în piele, cauzând agravarea leziunilor existente și apariția cicatricilor inestetice.
Deși poate fi tentant să îți storci coșurile, cel mai bine este să le lași în pace. În 3-7 zile vor dispărea complet.
Însă nu același lucru se poate spune despre coșurile „chinuite” de degetele tale. În urma unei agresiuni de acest tip, poți rămâne cu pete de culoare închisă, adâncituri și cicatrici deloc ușor de acoperit.
Dacă, totuși, nu te poți abține, măcar fă-o cât mai igienic.
Așteaptă până când coșul este „copt” complet și asigură-te că te speli bine pe mâini înainte, apoi aplică o compresă umedă caldă pe coș. Ține-o acolo aproximativ 2 minute – în acest fel se va strânge la un loc puroiul, fiind mai ușor de eliminat.
Ulterior, plasează un șervețel de hârtie între piele și degete, pentru a evita răspândirea bacteriilor, și aplică presiune ușoară de o parte și de alta a coșului. Dacă puroiul nu iese cu ușurință, e un semn că nu trebuie să insiști!
După operațiunea „evacuarea coșului”, dacă aceasta a fost un succes, aplică imediat pe zona respectivă o dischetă demachiantă îmbibată în loțiune tonică pe bază de extract de hamamelis, iar pentru a reduce roșeața „plimbă” un cub de gheață pe leziune, timp de 1 minut.
Însă, din nou, cel mai bine este să eviți spargerea coșurilor pentru a preveni eventuale complicații. Dacă te deranjează mâncărimea sau iritația cauzată de un coș, aplică o compresă cu apă rece sau un plasture cu acid salicilic. Aceste soluții ajută la ameliorarea simptomelor și vei fi mai puțin tentat să îți storci coșurile.
Dacă te confrunți de ceva timp cu acnee care nu cedează sau se înrăutățește, nu ezita să ceri sfatul medicului dermatolog, care te va ajuta cu cele mai indicate tratamente.