Radiațiile ultraviolete (UV) sunt prezente în mod natural în lumina solară și pot avea efecte dăunătoare asupra pielii și ochilor noștri. Tocmai de aceea, atunci când ieși din casă e important să verifici nu doar prognoza meteo, ci și indexul UV.
Radiațiile ultraviolete sunt o formă invizibilă de radiație electromagnetică care provine de la soare. Această radiație are o lungime de undă mai scurtă decât lumina vizibilă și este împărțită în trei categorii, în funcție de lungimea de undă:
Măsurătorile indexului UV pot fi consultate în rapoartele meteorologice, aplicații mobile de vreme sau site-uri web specializate. Indicele UV este o scală care indică intensitatea radiației UV la un anumit moment: scăzut (1-2), moderat (3-5), mare (6-7), foarte mare (8-10) sau extrem (11 și mai sus). Cu cât valoarea indexului UV este mai mare, cu atât expunerea la radiația UV este mai puternică și riscul pentru piele este mai mare.
Totodată, ar trebui știut faptul că nivelul radiațiilor UV este influențat de o serie de factori, inclusiv locația geografică, altitudinea, ora din zi, perioada anului și acoperirea norilor. Aceasta înseamnă că, în aceeași zi, indexul UV poate indica valori mai mari în unele părți ale țării decât în altele, iar fiecare persoană ar trebui să ia măsuri de protecție a pielii atunci când iese din casă, dar, în unele situații, chiar și atunci când rămâne în locuință!
Riscurile expunerii la radiația UV includ:
De asemenea, expunerea excesivă la radiația UV poate crește riscul de cancer de piele, inclusiv melanomul, care este cel mai agresiv tip de cancer de piele.
Aceasta, în condițiile în care statisticile indică faptul că incidența cancerului de piele ar putea crește cu aproape 50% până în anul 2040, iar cazurile de melanom cutanat vor depăși numărul estimat de 500.000 de cazuri anual.
Trebuie să fiţi conştienţi că bronzul pielii, deşi poate părea atrăgător, este de fapt o reacţie a pielii la un factor iritant și poate duce la deteriorarea pielii, chiar dacă nu este vizibilă imediat.
Chiar și atunci când suntem înăuntrul unei încăperi, nu suntem complet protejați de radiațiile ultraviolete. Radiațiile UVA, de exemplu, pot pătrunde prin geamuri, astfel că dacă aveţi biroul lângă o fereastră, ar fi indicat să vă protejaţi.
Pentru a te proteja de radiația UV, respectă aceste măsuri de precauție: