Acneea afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă, dar adolescenţii sunt cu precădere vizaţi, din cauza exploziei hormonale. Dacă ai încercat tot felul de măşti naturale, creme sau loţiuni promovate ca având efecte antiacneice şi nimic nu a dat rezultate, cel mai probabil vei ajunge la „mâna” dermatologului.
Care este arma acestuia în lupta cu acneea?
Un ingredient numit peroxid de benzoil, care poate face minuni în cazul acneei chistice, cu pustule, chisturi sau noduli dureroşi, dar numai dacă este folosit corect. În caz contrar, poate agrava problemele pielii!
Află în continuare care sunt beneficiile peroxidului de benzoil, cum se foloseşte şi ce reacţii adverse pot apărea!
Această substanţă are efecte antiinflamatoare şi comedolitice (inhibă formarea comedoanelor) şi ajută la micşorarea aspectului porilor (în special în cazul persoanelor care au multe puncte negre sau albe pe piele).
De asemenea, are proprietăţi antimicrobiene, ameliorând inflamaţiile cauzate de prezenţa bacteriilor p. acnes, precum şi de celulele moarte care înfundă porii.
Peroxidul de benzoil reduce secreţia de sebum şi previne aspectul lucios al pielii, are proprietăţi exfoliante şi ajută la îmbunătăţirea texturii pielii.
Totodată, produsele pe bază de peroxid de benzoil pot ameliora cicatricile cauzate de acnee.
Printre posibilele reacţii adverse ale acestei substanţe, dacă este folosită în concentraţie ridicată, amintim:
Gravidele trebuie să evite astfel de produse, deoarece substanţa este absorbită în piele şi ar putea duce la complicaţii.
Produsele pe bază de peroxid de benzoil pot fi eliberate fără reţetă medicală, dar este ideal să îşi fie recomandate de medicul dermatolog, pentru a evita apariţia reacţiilor adverse cauzate de o dozare nepotrivită.
De exemplu, se recomandă începerea tratamentului antiacneic cu produse care au o concentraţie de peroxid de benzoil sub 2,5%, aplicate de 1-2 ori/zi pe zona afectată (nu se va spăla faţa timp de minimum 60 de minute de la aplicarea soluţiei, cremei, gelului cu peroxid de benzoil).
În funcţie de eficacitatea tratamentului, se poate menţine concentraţia sau poate fi crescută până la 10%, în cazurile severe.
Trebuie evitată aplicarea produselor de acest tip în zona sensibilă a ochilor, nasului şi gurii, deoarece poate cauza iritaţii şi uscăciunea excesivă a pielii.
Tratamentul antiacneic cu peroxid de benzoil trebuie urmat minimum 6 săptămâni pentru a vedea rezultate. În cazul în care acneea nu se ameliorează sau, din contră, se înrăutăţeşte, programează o consultaţie la medicul dermatolog pentru o nouă evaluare.