Petele pigmentare: soluţii propuse de un expert spaniol de top INTERVIU

Petele cutanate sunt pete de culoare închisă în comparaţie cu pielea normală, care apar din diverse motive. Acestea se localizează, în general, la nivelul feţei, femeile fiind cele mai predispuse la această afecţiune. Petele pot apărea din cauza modificărilor hormonale pe timpul sarcinii, din cauza acneei bacteriene, care poate lăsa pete pe ten, a pilulelor contraceptive sau a expunerii prelungite la soare.
  • Publicat:
Petele pigmentare: soluţii propuse de un expert spaniol de top INTERVIU

Licenţiat în medicină şi chirurgie estetică, dr. Pablo Naranjo Garcia are 12 ani de experienţă în domeniul medicinei estetice şi a fost implicat în dezvoltarea unora dintre cele mai performante aparate pe bază de laser sau radiofrecvenţă. Expertul spaniol în medicină estetică ne-a explicat pe larg într-un interviu exclusiv cauzele apariţiei petelor pigmentare, dar şi soluţiile disponibile pentru acest disconfort estetic. În plus, dr. Pablo Naranjo Garcia ne-a făcut câteva recomandări importante în ceea ce priveşte o dietă echilibrată pentru sănătatea pielii.

CSÎD: Care sunt cauzele petelor cutanate?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: Petele cutanate sunt pete de culoare închisă în comparaţie cu pielea normală, care apar din diverse motive. Acestea se localizează, în general, la nivelul feţei, femeile fiind cele mai predispuse la această afecţiune. Petele pot apărea din cauza modificărilor hormonale pe timpul sarcinii, din cauza acneei bacteriene, care poate lăsa pete pe ten, a pilulelor contraceptive sau a expunerii prelungite la soare. Modificările de pigmentaţie pot fi asociate şi cu disfuncţii tiroidiene şi pot ascunde boli interne la care nici nu vă gândiţi.

CSÎD: Există anumite medicamente care pot agrava petele pigmentare?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: Aşa cum spuneam, unul dintre motivele apariţiei petelor pigmentare este administrarea de medicamente. Cele de la care ne putem aştepta să ne păteze tenul sunt tratamentele pe bază de estrogeni, că tot menţionasem anterior despre anticoncepţionale, tetraciclină – un antibiotic care sensibilizează pielea în faţa razelor UV – sulfamide şi amiodaronă, aceasta din urmă fiind administrată în cazul bolilor cardiace. Mai rar, medicamentele pentru bolile de ficat sau cele determinate de acumularea fierului în organism precum este hemocromatoza, sunt responsabile pentru dezvoltarea petelor pigmentare.

CSÎD: Ce impact are expunerea la ultraviolete asupra pielii? Poate favoriza apariţia petelor pigmentare?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: Cea mai recurentă cauză de apariţie a petelor pigmentare este expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete. Impactul este, aşa cum vă imaginaţi, unul extrem de nociv. Atunci când nu folosim creme cu protecţie UV, soarele reuşeşte ne ardă pielea şi melancocitele – celulele care produc melanină şi ne protejează pielea – sunt suprasolicitate. Activitatea lor intensă  este favorabilă apariţiei petelor pigmentare.

 

Importanţa cremelor cu SPF

CSÎD: Ne pot feri de pete cremele cu SPF?

​Dr. Pablo Naranjo Garcia: Dacă vom folosi creme cu protecţie solară zi de zi, indiferent de anotimp, nu doar că sunt şanse mult mai mici ca petele pigmentare să apară, dar este şi cea mai ieftină îngrijire anti-aging. Aşadar, cremele cu SPF ne protejează atâta vreme cât nu exagerăm nici noi cu expunerea prelungită la soare. Radiaţiile sunt mult mai puternice decât în trecut.

CSÎD: Ce terapii moderne recomandaţi pentru pete?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: Ţinând cont de trendul de la nivel global şi de cererea în creştere pentru terapii non-invazive, care oferă rezultate spectaculoase, fără durere şi care nu necesită perioadă de recuperare, recomand fotoregenerarea cu SPL. Tratamentul e folosit  cu succes în cele mai mari clinici din lume, dar şi în Bucureşti, într-o clinică pe ai cărei terapeuţi i-am format în Spania.

Am fost surprins chiar şi eu de cazul unei femei cu o melasmă extinsă pe aproape toată faţa, care după doar 3 şedinţe şi-a permis să iasă fără machiaj din casă. Situaţia era atât de dramatică încât efectiv pacientei îi venea să îşi smulgă pielea de pe faţă. Petele nu sunt doar inestetice, ci au un impact negativ asupra încrederii în propria persoană. Am avut pacienţi care refuzau să mai socializeze, deveniseră introvertiţi şi-ar fi dat orice să devină invizibili.

CSÎD: Ce presupune fotoregenerarea cutanată?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: Fotoregenerarea cu SPL este cel mai puternic tratament de rejuvenare facială recunoscut la nivel global. Acesta este un procedeu non-invaziv, deloc dureros şi fără perioadă de repaos după efectuarea tratamentului. Elimină petele pigmentare şi ridurile. Fotoregenerarea acţionează din interior la exterior, prin creşterea energiei la nivelul celulelor şi stimularea producţiei de colagen şi elastină.

CSÎD: Ce efecte se obţin şi cât timp se menţin?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: În urma tratamentelor cu fotoregenerare se obţin rezultate de neegalat. Efectele constau într-o culoare uniformă a tenului, aspectul roşiatic fiind redus, porii sunt micşoraţi, iar petele pigmentare extrem de „încăpăţânate” sunt eliminate. De obicei, efectele sunt vizibile de la primele 3 şedinţe de tratament. De asemenea, rezultatele oferite de fotoregenerare sunt pe termen lung.

 

Alimente pro şi contra sănătăţii pielii

CSÎD: Ce stil de viaţă ar trebui să adoptăm pentru evitarea petelor?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: Stilul de viaţă este foarte important. El este principalul motiv al numeroaselor probleme apărute zi de zi sau dimpotrivă, a multiplelor beneficii de care ne bucurăm. Pentru evitarea petelor este recomandat un stil de viaţă echilibrat, în care să avem grijă de pielea noastră şi să fim atenţi şi la alimentele pe care le consumăm. Folosirea cremelor cu SPF este obligatoriu pentru a nu ne confunta cu afecţiuni dermatologice de tipul petelor pigmentare.

CSÎD: Care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă benefică pentru piele?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: O dietă bogată în multivitamine şi antioxidanţi îi va oferi pielii o strălucire aparte şi este cel mai bun remediu pentru o piele ca de mătase. De aceea, alimentele benefice sunt: ardeii graşi care oferă necesarul zilnic de vitamina B6 şi caroten, care previne ridurile şi facilitează circulaţia sângelui; ciocolata neagră bogată în antioxidanţi şi acizi graşi care catifelează dermul; somonul bogat în Omega 3 pentru o piele mai sănătoasă şi morcovii care elimină excesul de sebun din piele şi celulele moarte.

CSÎD: Ce alimente/greşeli de îngrijire fac cel mai rău pielii?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: Sunt multe alimente care acţionează negativ asupra pielii. De aceea, recomand evitarea cărnii de origine incertă, a produselor lactate bogate în hormoni care duc la inflamarea ţesuturilor şi la apariţia bacteriilor rele în corp, a alimentelor prăjite, deoarece grăsimea oxidează când se află la temperaturi foarte înalte şi se elimină mult mai greu din organism şi a îndulcitorilor artificiali, dar şi a coloranţilor. Acestea din urmă irită corpul, cresc inflamaţiile şi condus la o serie de alergii. Iar atunci când vorbim despre îngrijirea pielii, cea mai importantă etapă este demachiarea. Chiar dacă nu folosiţi produse de make-up, curăţarea feţei de praf şi impurităţi este esenţială pentru un ten sănătos, fără imperfecţiuni. În plus, pielea trebuie hidratată şi protejată cu ajutorul cremelor emoliente. Întreg corpul presupune un ritual aparte de îngrijire care este alcătuit din: curăţare, exfoliere, tratare şi hidratare.

CSÎD: Ce produse de machiaj recomandaţi pentru un aspect sănătos al pielii?

Dr. Pablo Naranjo Garcia: Produsele cosmetice trebuie alese cu foarte mare atenţie, în funcţie de tipul de piele şi de recomandarea medicilor specialişti, mai ales atunci când vorbim despre un derm sensibil sau problematic. Recomand produsele non-comedonice, hipoalergenice şi fără parabeni. Sunt foarte benefice pielii cosmeticele naturiste, realizate pe bază de plante, însă nu trebuie să vă limitaţi la acestea. Folosiţi ceea ce vă face vouă şi pielii dumneavoastră cel mai bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult